100% VENLO (i.o.v. VENLO PARTNERS)

Bezoekers verleiden met themagerichte content

Venlo is een stad die jaarlijks veel bezoekers trekt, voornamelijk uit de omgeving van Venlo, maar ook vanuit Duitsland. Maar hoe kan een gezamenlijk collectief ervoor zorgen dat er nog meer mensen naar Venlo komen?

De uitdaging: op een effectieve manier Duitsers en Nederlanders verleiden voor een bezoek aan Venlo

Venlo is een stad die jaarlijks veel bezoekers trekt, voornamelijk uit de omgeving van Venlo, maar ook vanuit Duitsland. Reden hiervoor is onder andere het unieke aanbod aan winkels. Iedere winkel heeft zijn eigen marketingplanning, maar uiteindelijk dezelfde doelstelling: meer klanten naar de winkel krijgen. Venlo Partners heeft als doelstelling om nog meer bezoekers naar Venlo te krijgen. Waarom niet de krachten bundelen, profiteren van elkaars bereik en zo samen een grotere doelgroep bereiken en aanspreken? Dit was de aanleiding voor het opstarten van een collectief bestaande uit vier grotere Venlose zaken: 2 Brüder, beejBenders, Tuincentrum Leurs en Venlo Partners.


Hoe kunnen we veel effectief adverteren?
Initieel werd het collectief ingezet om gezamenlijk te adverteren in De Rheinische Post, een Duitse regionale krant die zich richt op het westelijke deel van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Een vrij traditionele manier van adverteren met vooraf geplande momenten en een brede targeting op doelgroep. Naar verloop van tijd ontstonden de volgende vragen:

  • Is deze (traditionele) manier nog wel de juiste manier om de doelgroep te bereiken?
  • Hoe kan het gezamenlijke bedrag nog efficiënter ingezet worden?
  • Hoe maken we de inspanningen beter meetbaar?
  • Hoe kunnen we communiceren op de momenten dat wij willen communiceren?
  • Willen we ook gezamenlijk adverteren in het Nederlandse gebied rondom Venlo?

De doelstellingen?
Om echt effectief te worden waren heldere doelstellingen nodig, om richting te geven en verwachtingen te managen werden de doelstellingen als volgt geformuleerd:

  • Als collectief méér mensen bereiken in Nederland en Duitsland met het aanbod dat Venlo te bieden heeft op het gebied van shoppen, food en uitjes.
  • Samenwerking vergroten en toeristen, bewoners en casual bezoekers naar de deelnemende partners trekken.
  • Een database opbouwen met e-mailadressen die geïnteresseerd zijn of worden in een bezoek aan de stad Venlo.

100% Venlo is een initiatief van Venlo Partners, Tuincentrum Leurs, 2 Bruder en beejBenders. Samen bundelen zij hun krachten om hun gezamenlijk doelgroep en doel te bereiken.

100% Venlo stuurde bloggers op pad in Venlo om ze kennis te laten maken met de stad. Zo ook Jolanda van Zazazoo.

De oplossing

Voor het bereiken van bovenstaande doelstellingen werd besloten om gezamenlijk een nieuw platform op te zetten binnen de huidige infrastructuur van Venloverwelkomt.nl. Waarom een eigen platform? Dit platform kan gebruikt worden om zelf acties en themagerichte content te publiceren. Het platform biedt de mogelijkheid om een beter inzicht te krijgen in de doelgroep en welke content wel of juist niet goed werkt.

Stap 1: het concept

Het concept moest uitstralen dat de stad Venlo alle ingrediënten heeft voor een compleet dagje uit. Het moest de verbinding maken tussen alles wat Venlo te bieden heeft op het gebied van shoppen, lifestyle, family en food. Er werd gekozen voor 100% Venlo, een naam die ook voor de Duitse markt gebruikt kan worden.

Stap 2: het design

De volgende stap was het design. Omdat het platform werd opgezet binnen de huidige infrastructuur van Venloverwelkomt.nl moest het design ook passen binnen de huidige huisstijl. Er werd een nieuw logo gemaakt voor 100% Venlo met het herkenbare hart en de magento kleur van Venloverwelkomt.nl erin verwerkt, maar ook 4 unieke kleuren voor de categorieën shoppen, lifestyle, family en food. Samen vormen ze 100% Venlo.

Stap 3: maken van een themagerichte contentplanning

Daarna zijn we gestart met het de content. Met behulp van een themagerichte contentplanning is het mogelijk om maandelijks gericht content te bedenken met de partners en aan te bieden op de website. Zo werd er bijvoorbeeld gekozen voor ‘Nür Venlo’, ‘Voorjaar in Venlo’ en ‘Happy Holidays’.

Stap 4: samenwerking met bloggers

We kunnen zelf vertellen hoe leuk Venlo is, maar het is nog beter wanneer andere mensen dit vertellen vanuit eigen ervaring. Daarom gaven we een aantal bloggers de mogelijkheid om Venlo te leren kennen, onder andere door middel van leuke opdrachten zoals het versieren van een kersttafel binnen een bepaald budget.

Stap 5: content activeren

De content is er, nu nog bezoekers krijgen. De volgende stap is het activeren van de content die we ontwikkeld hebben. Hiervoor werd gebruik gemaakt van Facebook advertenties en Google Display, gericht op de relevante doelgroep in de omgeving van Venlo (zowel Nederland als Duitsland).

Stap 6: ontwikkeling van vouchers

Uiteindelijk willen we ervoor zorgen dat men ook daadwerkelijk naar Venlo komt om iets te kopen. Om dat te realiseren werden kortingsvouchers ontwikkeld in samenwerking met de partners. De aanbiedingen van deze vouchers sloten aan op de thema’s die we voor de betreffende maanden hadden bepaald. Voor het downloaden van de vouchers moest men een e-mailadres achterlaten en met behulp van een consent was het mogelijk om deze e-mailadressen te gebruiken voor toekomstige communicatie.

Het resultaat

De uitingen van 100% Venlo hebben na het eerste halfjaar (juli - december 2018) het volgende opgeleverd:

Maar bovenal heeft het platform Venloverwelkomt.nl hiermee een grote eerste stap gemaakt richting de Duitse markt. Conclusie is dat het bundelen van de krachten, het ontwikkelen van themagerichte content en het doelgericht adverteren niet alleen zorgt voor meer inzicht in de doelgroep, maar ook voor een groter bereik.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Heb je een vraag of een uitdaging? Neem contact met ons op:

Walter van Houten

Account consultant
(Founder)

Léon Hendrix

Senior digital marketing
strategist (Founder)

Ralph Kuijper

Account consultant

René de Korte

Digital marketing strategist

Direct met iemand in contact?
Stuur ons een bericht met WhatsApp:


Scan de QR of
gebruik deze link naar

WhatsApp Web
Dit klopt niet
Dit klopt niet
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.

Dank u wel, wij nemen z.s.m. contact met u op.