TROUW NUTRITION

De essentie van een consistent merk

Zoals voor veel multinationals geldt, vormt Trouw Nutrition een overkoepelend merk voor veel afzonderlijke productmerken. Zo'n brede productportfolio maakt onderhouden van relaties met eindgebruikers over de gehele wereld tot een flinke uitdaging. Trouw Nutrition heeft ervoor gekozen alle verschillende merken op één uniforme lijn te brengen en zo wereldwijd aan een hoge merkwaarde te bouwen.

Waarom een consistente merkpositionering zo essentieel is

Een succesvolle merkstrategie kan alleen worden bereikt wanneer alle afzonderlijke merken op dezelfde lijn zijn gebracht. Dat kan een uitdagend proces zijn, vooral wanneer de individuele merken een lange geschiedenis hebben. Transformaties als deze kennen dan veel gevoeligheden en een afgewogen diplomatie is een absolute vereiste bij het ingaan van het wereldwijde transitieproces.

Ondanks de complexiteit die gepaard gaat met processen als deze, wijst het eindresultaat in alle gevallen uit dat de transitie de moeite waard was. Een consistente architectuur is onmisbaar voor een wereldwijde merkherkenning. Het bouwen aan de relatie met jouw eindgebruikers leidt altijd tot een sterkere marktpositie en uiteindelijk tot een beter bedrijfsresultaat. Daarnaast versterkt de consistentie jouw online positie en voorkomt dat eindgebruikers de afzonderlijke merken abusievelijk beschouwen als concurrenten. Door de productgroep dezelfde merkbeleving toe te kennen wordt het voeren van online marketingcampagnes substantieel eenvoudiger en vooral efficiënter.

Controleren van grootschalige 'rebranding'-processen

Zelfs wanneer alle belanghebbenden instemmen met een wereldwijd 'rebranding' proces blijkt het lastig het eigen merk dat jarenlang is vertegenwoordigd los te laten en over te stappen naar een nieuwe uniformiteit. Alle visuele elementen waaraan jij en jouw opdrachtgevers gewend zijn geraakt staan ter discussie.

Centagon heeft samen met Trouw Nutrition stappenplan ontwikkeld. In eerste instantie om het noodzakelijke draagvlak te creëren binnen de organisatie en vervolgens om iedereen door het proces te begeleiden. Grondig vooronderzoek en steekhoudende argumenten bleken daarbij onmisbare schakels in het geheel.

Versterken van de visuele samenhang

De eerste fase bestond uit het analyseren van de verschillende bestaande kleurpaletten en deze te middelen tot één overkoepelende consistente serie kleuren. Dit leidde tot een nieuw palet waarin alle verschillende merken zich konden vinden omdat ze dichtbij de bestaande identiteit konden blijven. Dit was een cruciale stap op weg naar visuele eenwording en een belangrijke opmaat naar de volgende fases.

In navolging van het uniforme kleurenpalet ontwikkelde Centagon een serie ontwerpen die de look&feel bepaalden voor alle communicatiematerialen. Uiteindelijk leidde deze fase tot een serie templates waarin alle merken zich konden vinden en waarmee de presentatie naar de buitenwacht wereldwijd identiek was.

Het eindresultaat was een heldere, aantrekkelijke en onderscheidende merkbeleving die voortaan exact dezelfde was voor de hele Trouw Nutrition portfolio.

Het creëren van een consistent verhaal

Ontwerpen is de ene helft van het proces, het ontwikkelen van een consistent verhaal de andere. Een wereldwijde organisatie wil dezelfde propositie en boodschap uitdragen naar alle klanten. Vanuit die gedachte heeft Centagon een zogenaamde 'mother story' ontwikkeld. Enerzijds als een 'elevator pitch', anderzijds als basis voor alle strategische communicatie-uitingen zoals de corporate brochure en de algemene presentatie.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Heb je een vraag of een uitdaging? Neem contact met ons op:

Walter van Houten

Account consultant
(Founder)

Léon Hendrix

Senior digital marketing
strategist (Founder)

Ralph Kuijper

Account consultant

René de Korte

Digital marketing strategist

Direct met iemand in contact?
Stuur ons een bericht met WhatsApp:


Scan de QR of
gebruik deze link naar

WhatsApp Web
Dit klopt niet
Dit klopt niet
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.

Dank u wel, wij nemen z.s.m. contact met u op.