MARKETING AUTOMATION

Marketing automation tools vergelijken

Marketing automation tools zijn niet meer weg te denken in de ‘technology stack’ van marketeers. Maar hoe kies je de juiste tool voor jouw bedrijf?

Marketing automation is ontzettend ‘hot’. Het automatiseren van marketingprocessen bespaart marketeers en communicatiespecialisten veel tijd, terwijl ze door de schaalbaarheid veel meer kunnen activeren en communiceren.

Daarom is het beschikken over een goede marketing automation tool van belang voor iedere organisatie die serieus aan de slag wil met het verhogen van de ROI op marketing- én saleskosten. Wij helpen je met het selecteren van de juiste marketing automation tool!

Wil je direct de Marketing Automation Vergelijksgids downloaden? Klik dan hier

Sander

Leestijd in minuten:

9

Start met vergelijken vanuit de behoefte(n)

Wanneer je als team of manager tot de conclusie komt dat een marketing automation tool weleens de beste manier is om jullie rendement te verhogen en betere leads af te leveren aan sales, dan is het van belang om beter te begrijpen hoe de verschillende marketing automation tools van elkaar verschillen.

Om een hier een goed beeld van te krijgen, kunnen we het beste eerst kijken naar de exacte behoefte(n) van jouw organisatie. Daarbij maken we onderscheid in zes mogelijkheden voor het inzetten van een marketing automation tool:

 1. Het leadgeneratie-proces stroomlijnen: het bundelen van alle tools die je als marketeer nodig hebt om bezoekers in leads te veranderen.

 2. Lead nurturing automatiseren: de juiste content aanbieden op het juiste moment, en leads helpen met uitdagingen in de gehele aankoopreis, totdat ze klaar zijn om te worden overhandigd aan sales.

 3. Gedrag van klanten inzichtelijk maken over alle kanalen heen: inzicht van lead tot klant. Hier kun je vervolgens met slimme marketingcampagnes op inspelen.

 4. Heldere rapportages draaien en ‘Marketing ROI’ aantonen: hoe heeft marketing gezorgd voor meer traffic, meer leads, meer klanten.

 5. Content personaliseren: content aanbieden die past bij de aankoopreis en dus de context van je belangrijkste doelgroepen.

 6. Minder afhankelijk zijn van IT: regie ligt bij marketing, snel wijzigingen doorvoeren zonder dat je hiervoor technische kennis nodig hebt.

Heb jij je vinkjes gezet? Bekijk dan onze adviezen per onderdeel.

1. Leadgeneratie met marketing automation

Leadgeneratie is voor iedere organisatie belangrijk. Leads genereren is het resultaat van al je marketinginspanningen. Een marketing automation tool kan je enorm helpen bij het optimaliseren van je werkproces en het op een slimme manier aan elkaar koppelen van data. In de kern blijft leadgeneratie het afstemmen van vraag en aanbod en op een laagdrempelige manier het eerste contact met een bedrijf, product of dienst bewerkstelligen.

Marketing automation tools die zich focussen op leadgeneratie, doen dat op drie verschillende manieren:

 1. Ze vereenvoudigen het opzetten van het conversieproces.
  Denk aan landingspagina’s, het opmaken van formulieren, of het presenteren van ‘floating content’ op je website.
 2. Ze helpen je het juiste profiel van klanten te selecteren en daar actie op te ondernemen.
  Denk aan het targeten van online advertenties en het verzenden van e-mails aan de juiste doelgroep. Ze zorgen er altijd voor dat jij real-time overzicht hebt.
  Denk aan live dashboards met een weergave van het aantal bezoekers, hoe ‘engaged’ ze zijn en hoeveel leads je al gerealiseerd hebt.

De beste marketing automation tools integreren alle drie de onderdelen in één tool en helpen je een effectieve inbound strategie op te zetten.

2. Lead nurturing automatiseren

Een duidelijke tweede beweegreden voor professionals om marketing automation in te zetten is het inrichten en het beheersbaar maken van de (wellicht nog niet bestaande) processen rondom lead nurturing. Denk daarbij aan het centraal opslaan en bijhouden van de verschillende leadlijsten en businesscards die je hebt. Of die 50 aanvragen voor een folder vanuit de website die je nog in je CMS hebt zitten.

Leads nurturen is een proces dat normaliter tijdrovend is en vaak vergeten wordt doordat de focus op new business en andere activiteiten ligt. Terwijl bestaande leads al de stap genomen hebben om in contact te komen. Leads nurturen is mogelijk door bijvoorbeeld contact te zoeken met leads via kanalen zoals e-mailmarketing of het versturen van fysieke documenten. Maar hierbij kan het ook helpen om ze op de juiste manier aan te spreken op je website, in de chat, door de juiste ads te tonen op Google en door ze andere content te presenteren online dan een niet geregistreerde lead.

Zoek dus naar een marketing automation tool die je een compleet aanbod van deze functionaliteit biedt, nu maar wellicht ook voor de toekomst. Start je lead nurturing proces met je bestaande database, test je campagnes op kleine groepen en bekijk de resultaten. De juiste marketing automation tool geeft je ook de mogelijkheid om selecties te maken van je leads op basis van hun profiel en/of gedrag en interacties. Die zorgen ervoor dat je nog beter begrijpt wat hun volgende stap in het aankoopproces is.

3. Gedrag van klanten inzichtelijk maken

Marketing automation gaat over het automatiseren van marketing. En automatiseren doe je eigenlijk alleen als je iets schaalbaarder en/of effectiever wilt maken. Marketeers automatiseren steeds meer, omdat het dagelijkse aantal interacties met leads, klanten en prospects dusdanig hoog wordt dat je als marketeer niet meer alles kunt beheersen. Zeker niet omdat dit op soms wel tientallen kanalen tegelijk plaatsvindt. Door marketing automation op de juiste manier in te richten verzeker je jezelf ervan dat alle communicatie automatisch gebaseerd is op de best-practices die je opgedaan of geanalyseerd hebt.

Je wilt ook dat je salesteam weet welke informatie de prospect/lead tot zich genomen heeft. Dus je moet je afvragen of je profielinformatie nodig hebt. En wil je alleen profielinformatie van bekende leads en/of prospects of ook van nog onbekende gebruikers (het zogenaamde ‘visitor profiling’)?

Lead tracking and selecting in opptylab

Lead tracking and selecting in opptylab

Een laatste belangrijke overweging is of je ook de waardevolle informatie rondom de interactie met e-mails van je organisatie of social posts je meerwaarde biedt. Maar denk ook aan SEO of AdWords integraties, het automatisch instellen van links en tools voor zoekwoordenonderzoek?

Sommige tools integreren dat, andere niet. Onze ervaring is dat het enorm waardevol is én vaak andere tools en licenties overbodig maakt.

4. Heldere rapportages & ROI inzichtelijk maken

De koppeling van alle data die we in de vorige alinea beschreven vormt de kern voor het presenteren van heldere en juiste rapportages. Je ROI kun je alleen inzichtelijk maken als je alle touchpoints inzichtelijk hebt én daarop kunt sturen (om die ROI te verhogen).

Dus een marketing automation tool is bij de juiste keuze ook je beste vriend als het aankomt op het verklaren van al die data die je als digital marketeer wellicht gewend bent te analyseren en te interpreteren. Die tijd kan voorbij zijn als je je marketingactiviteiten opeens heel concreet, onderbouwd met data presentabel kunt maken voor de organisatie.

De tools die wij inzetten zorgen voor consistente rapportages, op verschillende niveaus (denk aan sales, marketing, social en content/seo rapportages) zonder dat er een heel team nodig is om alle data aan elkaar te koppelen.

5. Personalisatie van content

Personalisatie van content kun je pas echt inzetten wanneer je een goed beeld hebt van je bezoekers en begrijpt welke funnel en welk aankoopproces zij volgen. Op dat moment kun je het conversieproces gaan versnellen door gepersonaliseerde content aan te bieden bij een vervolgbezoek aan je website.

Denk bijvoorbeeld aan het versturen van een nieuwsbrief wanneer iemand aan het begin van de funnel zit en een blog voor de tweede keer bezoekt. Of het aanbieden van een gratis 30-minuten durend consult aan de bezoeker die gisteren een whitepaper over een product van je organisatie gedownload heeft. Goede en effectieve personalisatie is het resultaat van het goed uitvoeren van drie belangrijke taken:

 1. Opstellen van goede buyer persona’s.
 2. Inzicht op basis van data over de funnel en conversiepunten in de funnel.
 3. Het koppelen van alle data aan dat individu en de techniek voorzien hebben om dat uitvoerbaar te maken.

Gepersonaliseerde content zonder de drie bovenstaande is heel eerlijk niet effectiever dan gokken. Dus kies zelf of je een marketing automation tool wilt hebben die personalisatie mogelijk maakt én of je de tijd en/of resources hebt om het goed in te richten. Anders richt het wellicht zelfs schade aan i.p.v. een verhoging in conversies of lead nurturing.

6. Minder afhankelijk van IT

In veel organisaties is ‘online techniek’ het domein van IT. Maar veel organisaties zien ook dat data (ook van IT in oorsprong) steeds meer richting marketing, communicatie en sales verschuift. Het zorgt voor meer effectiviteit binnen de afdelingen. Data verkrijg je echter uit tools en dan met name uit marketing automation tools die een profiling functie hebben. Daardoor kun je zelf content presenteren aan individuele gebruikers, zonder tussenkomst van je IT afdeling. In die zin ben je dus niet minder afhankelijk van IT, maar begeeft je werkveld en expertise zich steeds meer op hetzelfde niveau.

Dus, met de juiste marketing automation tool werk je prettiger samen met IT en kun je ook de technische facetten zoals een website, data opslag en/of api’s standaardiseren en zelf opzetten en aanpassen binnen de afspraken met IT.

Conclusie: vergelijk marketing automation tools, maar begin bij jezelf

Veel marketeers kennen de expressie: a fool with a tool is still a fool. En in de kern is die waar, je kunt 1,2,3, 5 of misschien wel 10 marketing automation tools gaan vergelijken, maar in de kern gaat het over wat je wilt bereiken en waar je grootste winstpunt zit. Dus: koop een marketing automation tool die bij je ambitie, kennisniveau (of koop dat in, zeker in het begin) en/of bedrijfsstructuur past.

In onze ervaring kies je voor een tool die robuust genoeg is om te voldoen aan de kritische data eisen van deze tijd. Maar kies ook voor een tool die flexibel, efficiënt en gebruiksvriendelijk is zodat iedereen er snel mee kan leren werken. Daarom maken we gebruik van Opptylab, een Customer Data Platform dat gebruikersgedrag analyseert en conversie optimalisatie en personalisatie mogelijk maakt in zelfs de vroegste fases van de funnel.

Wil je weten welke tool het beste bij jouw organisatie past? Neem dan contact op met ons team, zij kunnen je veel meer vertellen over de verschillende marketing automation tools die te koop zijn. Zodat ook jij juiste keuze maakt die past bij jouw wensen en de ambities van de organisatie.

De marketing automation vergelijkingsgids

Marketing automation tools zijn niet meer weg te denken in de ‘technology stack’ van marketeers. Maar hoe kies je de juiste tool voor jouw bedrijf? Met deze Marketing Automation vergelijkingsgids maak je de juiste keuze!

Wij vergeleken 6 marketing automation tools en verdiepten ons in de (on)mogelijkheden en reviews van duizenden gebruikers!

Registreer je op ons downloadportaal waar al onze bestanden veilig te downloaden zijn

Je ontvangt van ons een e-mailbevestiging met een link naar het downloadportaal.

This is not correct
This is not correct

Bedankt, we hebben de uitnodiging verstuurd!

Geen mail ontvangen? Controleer dan de spam folder.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Meer weten over dit onderwerp?

Dit is Maartje

Maartje is marketingcommunicatiespecialist en contentstrateeg bij Centagon. Zij kan je alles vertellen over inbound marketingstrategie en copywriting.

Maartje is marketingcommunicatiespecialist en contentstrateeg bij Centagon. Zij kan je alles vertellen over inbound marketingstrategie en copywriting.

+31 (0) 40 25 49 442

Stel je vraag aan Maartje

This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct


Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je akkoord te gaan met het feit dat wij je telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen.
This is not correct

Bedankt voor je interesse.


Je ontvangt van ons een e-mail bevestiging en we zullen je vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.