Wij zoeken een Allround Digital Marketeer.
Lees de vacature >>

MARKETING AUTOMATION

De 5 meestgestelde vragen over marketing automation

Wat is marketing automation nou eigenlijk en hoe moet ik ermee beginnen? In dit artikel lees je het antwoord op de 5 meestgestelde vragen over marketing automation.

Zoek je hulp om meer klanten te krijgen of je marketing ROI te verbeteren, dan kom je vaak termen zoals marketing automation, lead nurturing en e-mail automation tegen. Niet gek, want deze termen zijn nauw aan elkaar verbonden. Maar wat is marketing automation nou eigenlijk? En wat betekent lead nurturing? Hoe werkt marketing automation en waar moet ik beginnen als ik het wil inzetten? Welke marketing automation tools zijn er allemaal en hoe moet ik kiezen? In dit artikel lees je het antwoord op de 5 meestgestelde vragen over marketing automation.

Heb jij een andere vraag over marketing automation? Stel hem aan onze specialisten!

Maartje B.

Leestijd in minuten:

9

1. Wat is marketing automation?

Marketing automation houdt in dat je gebruikmaakt van een geautomatiseerd systeem om bezoekers, leads en prospects aan je merk of organisatie te binden. Marketing automation geeft je de kans om automatisch content aan te passen op basis van profielinformatie en deze gepersonaliseerde content automatisch te presenteren of te versturen. Bijvoorbeeld in een e-mailreeks of op een landingspagina. Deze profielinformatie wordt automatisch aangevuld en aangepast op basis van individueel gedrag. Hiervoor gebruik je een marketing automation tool, zoals Opptylab.

2. Wie maakt gebruik van marketing automation?

Bloggers, webshops, grote retailmerken, corporate B2B-organisaties én MKB-ondernemers zetten marketing automation in om websitebezoekers om te zetten naar klanten. Zij of de marketingprofessionals binnen deze organisaties hebben dezelfde wensen: ze houden van efficiëntie en zijn resultaatgedreven.

3. Waarom gebruikt men marketing automation?

Marketing automation zorgt voor meer klanten, omdat je individuen tegemoet komt in hun klantreis (customer journey) en kunt begeleiden naar de volgende fase. Het maakt de kans op een uiteindelijke conversie (aankoop, contract, etc.) vele malen groter. Dit zorgt voor meer klanten en klantbehoud en verbetert de marketing ROI.

De inzet van marketing automation maakt de overstap van traditionele marketing naar moderne marketing - oftewel inbound marketing - compleet. Met marketing automation ben je altijd voorbereid op de volgende stap van een consument en kun je relevante informatie bieden op exact het juiste moment binnen de customer journey.

Zo zorg je ervoor dat consumenten ‘binnenkomen’, in plaats van dat je ‘publiek’ onderbreekt in hun dagelijkse bezigheden met een boodschap die niet aansluit op hun specifieke behoeften. Dit is precies de reden waarom marketing automation veel succesvoller en kostenefficiënt is dan het eenmalig adverteren via een massamedium. Lees hier meer over in het artikel over het verschil tussen inbound marketing en outbound marketing.

4. Hoe werkt marketing automation?

Om content automatisch af te stemmen op een individu en deze automatisch te presenteren of te versturen moet het systeem weten met welk individu het te maken heeft. Daarvoor stelt het systeem een profiel op voor elke persoon die interacteert met jouw kanalen (zoals een websitebezoeker).

Het profileren van leads gebeurt op basis van informatie die het systeem automatisch verzamelt (bijvoorbeeld voorkeurstaal, locatie, tijd van bezoek), op basis van wat de lead zelf vertelt (bijvoorbeeld in een formulier of een e-mail) en/of op basis van gedrag (bijvoorbeeld klikken).

Het profileren zorgt ervoor dat het marketing automation-systeem onderscheid kan maken tussen contacten die bijvoorbeeld in de oriënterende fase zitten, in de koopfase zitten of al klant zijn én ze door de customer journey heen kan loodsen.

Dat laatste heet ook wel lead nurturing: van onbekende websitebezoeker een loyale ambassadeur maken. De persoon die pas net van jouw merk of organisatie gehoord heeft, heeft namelijk behoefte aan heel andere informatie en interactie dan de persoon die twijfelt tussen jouw product of dat van een ander. Door eenmalig in te stellen dat het systeem scores koppelt aan de eerder genoemde stukjes informatie, kun je leads automatisch laten kwalificeren (lead scoring). Zo weet je welke leads ‘heet zijn’, oftewel in een gevorderde fase van de customer journey bevinden.

Het profileren zorgt er ook voor dat het systeem iemands gedrag op verschillende eigen kanalen (owned channels) kan voorspellen en in welke van jouw producten of diensten hij of zij het meest geïnteresseerd is. Bijvoorbeeld door bij te houden onder welke thema’s de blogpagina’s en landingspagina’s vallen die iemand bekeken heeft.

Wanneer zet je dan marketing automation in?
Marketing automation kun je inzetten voor elk individu dat contact heeft met je merk. Het stopt dus niet na de aankoop. Als marketing automation op de juiste manier is ingericht, zorgt het er o.a. voor dat:

  • websitebezoekers de meest relevante informatie te zien krijgen (wat betreft het thema, onderwerp, dienst of product)
  • prospects precies op het juiste moment in contact komen met de juiste stimuli zoals: vergelijkingen met concurrerende producten of diensten zoals reviews en how-to-videos of (tijdgebonden) aanbiedingen voor producten of diensten
  • huidige klanten sneller kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn
  • huidige klanten op het juiste moment een aanbieding krijgen voor verlenging of het juiste upselling product.

Zo zorgt marketing automation voor meer conversies, klanten en ambassadeurs.

Voorbeeld uit Opptylab waarin je ziet hoe een profiel verrijkt wordt door gebruikersgedrag te koppelen aan klanttypes.

Voorbeeld uit Opptylab waarin je ziet hoe een profiel verrijkt wordt door gebruikersgedrag te koppelen aan klanttypes.

5. Waar moet ik beginnen als ik marketing automation wil inzetten?

Marketing automation is een tovermiddel, maar werkt pas als de tovenaar zijn werk gedaan heeft. Maar waar begin je? Hieronder lees je welke stappen er aan te pas komen.

Stap 1:
Start met het in kaart brengen van de buyer persona’s en de customer journey. Wie heeft er wanneer contact met je merk via welke kanalen? Wie wil je bereiken? Wanneer en hoe? Met behulp van de antwoorden op deze vragen kun je de juiste content ontwikkelen en het platform inrichten.

Stap 2:
Maak een keuze voor een marketing automation tool. Uit ervaring weet ik dat het niet gemakkelijk is om een rationele keuze te maken. Beschikbare marketing automation tools komen de wensen van opdrachtgevers vaak niet volledig tegemoet en zijn erg verschillend in de mogelijkheden die ze bieden. Toch is er een tool die er wat ons betreft uitspringt: Opptylab.

Wil je snel van start met marketing automation, dan raad ik aan je te laten adviseren door een online marketingbureau, zoals Centagon. We hebben alvast de beste opties voor marketing automation uitgekozen en kunnen je volledig ondersteunen met het opzetten van de tool tot aan effectieve contentcreatie.

Stap 3:
Zorg ervoor dat de marketing tool alle beschikbare informatie over jouw websitebezoekers, prospects en klanten kan vinden en verwerken. Daaronder valt het opzetten van koppelingen en plugins en verificatie (bijvoorbeeld met je huidige CRM-systeem, klantenservice-software en social media-platformen).

Stap 4:
Classificeer content op basis van je buyer persona’s of de producten of diensten die je levert, zodat het systeem daar onderscheid in kan maken. Hetzelfde geldt voor klantinformatie.

Stap 5: Geef een kwalificatiescore aan elk type gedrag en dit doe je ook voor de gegevens die iemand zelf invult. Een voorbeeld: als studenten niet in je primaire doelgroep zitten, krijgt een student de score -100. De kwalificatie opzetten is het moeilijkste stuk, omdat je over elk stukje informatie moet beslissen wat dat voor jou betekent. Dat betekent niet dat je het in een keer goed moet doen, kwalificatie kan altijd aangepast worden. Het is slim om steeds na een vastgestelde tijdsperiode de kwalificatie aan te passen, waarin die periode in het begin kort is en daarna steeds langer wordt.

Stap 6: Nu is het tijd voor optimalisatie. Bekijk welke content wel of juist niet goed scoort, zodat je daar acties op kunt ondernemen en de juiste content kunt aanbieden aan de juiste bezoekers. Hetzelfde geldt voor de kanalen en de timing.

Hopelijk weet je nu wat marketing automation is en heb je een idee gekregen over hoe je het zelf wil gaan inzetten. Natuurlijk ga ik of mijn collega’s over dit onderwerp graag met je de diepte in tijdens een gratis consult.

De marketing automation vergelijkingsgids

Marketing automation tools zijn niet meer weg te denken in de ‘technology stack’ van marketeers. Maar hoe kies je de juiste tool voor jouw bedrijf? Met deze Marketing Automation vergelijkingsgids maak je de juiste keuze!

Wij vergeleken 6 marketing automation tools en verdiepten ons in de (on)mogelijkheden en reviews van duizenden gebruikers!

This is not correct
This is not correct

Bedankt, we hebben de uitnodiging verstuurd!

Geen mail ontvangen? Controleer dan de spam folder.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Heb je een vraag of een uitdaging? Neem contact met ons op:

Walter van Houten

Account consultant
(Founder)

Léon Hendrix

Senior digital marketing
strategist (Founder)

Ralph Kuijper

Account consultant

René de Korte

Digital marketing strategist

Direct met iemand in contact?
Stuur ons een bericht met WhatsApp:


Scan de QR of
gebruik deze link naar

WhatsApp Web
Dit klopt niet
Dit klopt niet
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.

Dank u wel, wij nemen z.s.m. contact met u op.