Wij zoeken een Allround Digital Marketeer.
Lees de vacature >>

CONTENTMARKETING

Een whitepaper schrijven in 9 eenvoudige stappen

Het schrijven van een whitepaper lijkt misschien een hele klus, maar dat hoeft niet zo te zijn. In dit artikel leren we je hoe je in 9 eenvoudige stappen een whitepaper kunt schrijven.

Een whitepaper als download aanbieden is één van de meest effectieve contentmarketing-technieken voor het bereiken, betrekken en overtuigen van besluitvormers.

Het aanbieden van een whitepaper als download is een hele effectieve methode voor het genereren van leads. Maar misschien zie je het schrijven van een whitepaper als een hele uitdaging of ben je bang dat heel veel tijd gaat kosten. Daarom helpen we je op weg met 9 eenvoudige stappen zodat je effectief aan de slag kunt met je whitepaper content:

Tom

Leestijd in minuten:

9

Stap 1: kies je whitepaper topic

Voordat je start met schrijven heb je eerst een goed onderwerp nodig. Voor een goed onderwerp hoef je eigenlijk alleen te kijken naar de kennis en kunde die je in huis hebt. Een onderwerp waar jij veel over te vertellen hebt is perfect whitepaper-materiaal. Koppel deze expertise met de interessegebieden van je belangrijkste buyer persona (heb je deze nog niet? Lees dan ons artikel over het opzetten van buyer persona totdat je een onderwerp hebt gevonden.

Het kan ook helpen om vanuit een onderwerp te gaan kijken naar vragen die hierover gesteld worden. Een handige tool die hierbij gebruikt kan worden is bijvoorbeeld ‘AnswerThePublic’ of de keyword suggestion tool van Google. Het kan sowieso helpen om in je vooronderzoek ook te kijken naar keywords en zoekvolumes. Op die manier kom je erachter hoeveel interesse er is in een bepaald onderwerp (meer weten? Lees het artikel over keyword research.

Kom je er vervolgens nog niet uit? Raadpleeg je sales- of serviceteam en vraag hen een lijstje op te stellen van de 5 meest voorkomende vragen die ze krijgen van prospects. Dit kan ook input zijn voor een whitepaper.

voorbeeld AnswerThePublic, topics gerelateerd aan whitepaper

Afbeelding: voorbeeld AnswerThePublic, topics gerelateerd aan ‘whitepaper’

Stap 2: zet een heldere structuur op voor je whitepaper

Het structureren van de informatie is belangrijk voordat je je whitepaper gaat schrijven. Neem de tijd om de onderdelen van je whitepaper uit te zetten: welke informatie wil je behandelen en wat is een logische volgorde? Zorg ervoor dat alles wat je in het whitepaper opneemt als een logisch argument te presenteren is. Wijk niet uit en dwaal niet af, houd de inhoud gefocust op het centrale onderwerp.

Maar dan mis ik toch heel veel informatie? Misschien wel. Maar de logische raakvlakken die je eerste whitepaper heeft, kun je in een tweede whitepaper weer uitdiepen. Zo ontstaat een contentplan: logische onderwerpen waarover je kunt schrijven die elkaar raken en voor de potentiële klant interessant zijn in zijn koopproces.

Stap 3: schrijf je whitepaper

Het schrijfwerk gaat beginnen! Deze stap is logischerwijs de moeilijkste. Wanneer je het onderwerp en de duidelijke structuur hebt uitgezet, kun je je concentreren op deze structuur en hiermee je whitepaper schrijven. Zet je kennis op papier en vergaar nieuwe kennis door te zoeken via Google naar extra informatie over je onderwerp. Misschien zijn er eerder artikelen geschreven over hetzelfde onderwerp, waar jij weer nuttige input uit kunt halen.

Blijf je structuur volgen en blijf schrijven of herschrijven totdat je alle kernonderwerpen hebt behandeld. In deze stap nog twee belangrijke tips:

  • Maak je niet druk over de lengte van je whitepaper. Inkorten kan altijd nog of je maakt er meerdere whitepapers van.
  • Schrijf de introductie van je whitepaper als laatste. Dit is gemakkelijker omdat je dan volledig hebt beschreven wat je gaat behandelen in je whitepaper.

Blijf schrijven en herschrijven totdat je tevreden bent en je alle essentiële gedachten hebt behandeld - maak je geen zorgen over de lengte, daar kijk je op een later moment naar.

voorbeeld whitepaper Centagon over online marketing KPIs

Afbeelding: voorbeeld whitepaper Centagon over online marketing KPI's

Stap 4: herschrijf of redigeer je whitepaper

Bij deze stap is het waardevol om een tweede persoon je whitepaper te laten lezen. Bij voorkeur is dit een ervaren copywriter. Is dit niet mogelijk? Laat je whitepaper dan een volledige dag liggen. Kijk er een dag niet naar, neem rust. Pak het herschrijven de volgende werkdag met een frisse blik weer op.

Waar moet je op letten tijdens het herschrijven? Probeer complexe taal zoveel mogelijk te vereenvoudigen. Haal onnodige bewoordingen uit je verhaal weg. Zorg ervoor dat het verhaal kort en krachtig is. Hoewel whitepapers over het algemeen langer zijn dan een standaard artikel, hoeft het niet onnodig lang te zijn.

Stap 5: maak wegwijzers

Lezers verwachten dat je whitepaper gedetailleerd is en volledige informatie bevat. Toch gaat de lezer de eerste keer waarschijnlijk vluchtig de tekst scannen, waarbij hij in een oogopslag zal beoordelen of de inhoud de moeite van het lezen waard is.

Maak daarom ‘wegwijzers’: opvallende koppen, cijfers, grafieken, quotes en hoofdpunten die ervoor zorgen dat de lezer de tekst goed kan scannen. Denk in deze fase ook na over de manier waarop je deze informatie visueel kunt presenteren.

Stap 6: zorg voor een aantrekkelijk design

Naast het schrijven van je whitepaper, moet je ook denken aan het design. Niemand wil tegenwoordig een Word document lezen in Arial Black. Laat daarom je whitepaper designen in de huisstijl van je organisatie. Een aantal tips hierbij:

  • Laat een standaard whitepaper-template opmaken zodat je niet steeds een nieuw design nodig hebt. Dat scheelt tijd bij je volgende whitepaper.
  • Besteed vooral aandacht aan quotes en grafieken of hoofdpunten.
  • Zorg voor een consistente en duidelijke herkenning van je merk, zodat bij het printen of delen van je whitepaper je merk op de kaft en op iedere pagina zichtbaar is.

Stap 7: publiceer je whitepaper

Publiceer je whitepaper nu op de website. Wanneer je als doel hebt om nieuwe leads te verzamelen, is het belangrijk om je whitepaper als download achter een formulier te plaatsen waarbij je op een laagdrempelige manier contactgegevens van de potentiële klant vraagt.

Op die manier ‘ruil’ je relevante informatie voor een e-mailadres. Dit e-mailadres kun je in een later stadium binnen je contentmarketing-systeem of marketing automation-systeem inzetten om deze leads te kwalificeren. Let wel op: houd de drempel klein om je whitepaper te kunnen lezen. Vraag niet direct om het telefoonnummer zodat je salesteam in de telefoon klimt om direct te pushen op een verkoop.

Voorbeeld conversieblok op website van Centagon

Afbeelding: voorbeeld conversieblok op website van Centagon

Stap 8: start met het promoten van je artikel

Goed werk! Je whitepaper is geschreven en gepubliceerd op je website. Nu wordt het tijd om prospects ernaartoe te trekken. Een aantal effectieve methode om nieuwe inhoud te promoten:

Link naar de download vanuit gerelateerde blogposts. Blog erover, voeg de download toe aan meerdere blogposts. Deel het via social media en laat collega’s het ook delen. E-mail het naar relevante segmenten in je contactenlijst. Zet een remarketing campagne op om bezoekers van de website naar de download te leiden nadat ze (een bepaald gedeelte) van je site hebben bezocht.

Stap 9: op naar de volgende!

Stop niet na je eerste whitepaper! Ga meteen je volgende whitepaper schrijven. Tijdens het opzetten van de structuur heb je beslist een aantal onderwerpen geschrapt die als input kunnen dienen voor een volgend onderwerp. Ook met andere kennis en expertise in je organisatie kun je waarschijnlijk meerdere whitepapers schrijven die kunnen bijdragen aan je inbound marketing en leadgeneratie.

En nu.. aan de slag

Een whitepaper schrijven kost hoe dan ook tijd, maar met behulp van bovenstaande stappen kun je dit op een effectieve manier aanpakken. Heb je hulp nodig bij het bedenken van topics, het maken van een contentkalender of het schrijven en designen van whitepapers? De contentspecialisten van Centagon kunnen je helpen!

Inbound marketing whitepaper

Dit document helpt je om jouw inbound strategie maar ook de aanpak binnen jouw organisatie richting te geven. Daarnaast dwingt het je na te denken over de marketing- en saleskwalificaties en de acties die daaruit volgen.

This is not correct
This is not correct

Bedankt, we hebben de uitnodiging verstuurd!

Geen mail ontvangen? Controleer dan de spam folder.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Heb je een vraag of een uitdaging? Neem contact met ons op:

Walter van Houten

Account consultant
(Founder)

Léon Hendrix

Senior digital marketing
strategist (Founder)

Ralph Kuijper

Account consultant

René de Korte

Digital marketing strategist

Direct met iemand in contact?
Stuur ons een bericht met WhatsApp:


Scan de QR of
gebruik deze link naar

WhatsApp Web
Dit klopt niet
Dit klopt niet
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.

Dank u wel, wij nemen z.s.m. contact met u op.