Wij zoeken een Allround Digital Marketeer.
Lees de vacature >>

CONTENTMARKETING

Contentmarketing tips: boost je resultaten!

Blogs produceren, social posts delen, e-mails versturen naar je contactenlijst: je stopt veel tijd in je contentmarketing-strategie, maar het levert geen resultaat op? Lees deze contentmarketing-tips.

Hoewel steeds meer organisaties het belang inzien van content marketing als onderdeel van hun marketingstrategie, is het nog niet altijd even makkelijk om een effectieve contentstrategie te ontwikkelen die ook echt resultaat oplevert. Waarom? Een contentstrategie is allesomvattend.

Deze moet worden afgestemd op de hele marketingstrategie, waar dus onder andere de volgende onderdelen onder vallen:

  • SEO optimalisaties
  • Social media-strategie
  • E-mailmarketing / marketing automation
  • Website ontwikkeling
  • Advertising

Deze onderdelen moeten allemaal met elkaar verbonden worden om de doelgroep te benaderen, leads te genereren en ze op de juiste manier door de sales pipeline te sturen. En dat is niet altijd eenvoudig.

Een helder actieplan is nodig. Start met de basis. Buyer persona’s, keywords en customer journey's. Al dan niet ondersteund door een marketing automation platform. Om je op weg te helpen vind je hieronder een aantal contentmarketing-tips die helpen om je resultaten een boost te geven.

Maartje B.

Leestijd in minuten:

9

Start met het opzetten van buyer persona’s

Als je wilt dat je blogs worden gelezen, je webpagina's relevant zijn en je posts op sociale media engagement genereren, moet je ze relevant en persoonlijk maken voor de lezer.

Door buyer persona's te maken, kun je je concentreren op wat belangrijk is voor de mensen die je hoopt aan te trekken. Een persona is een representatie van een (ideale) klant en kan betrekking hebben op hun leeftijdsgroep, baan, opleidingsniveau, familieomstandigheden, motivaties, meest gebruikte online kanalen enzovoorts.

Door buyer persona’s als leidraad te gebruiken bij de productie van content kun je je boodschap beter aan laten sluiten. Hulp nodig bij het opzetten van buyer persona’s? Lees het artikel over het maken van buyer persona’s en download dan ook zeker ons interactief buyer persona template.

Download hier het interactieve persona template!

Plan je zoekwoorden

Zoekwoorden, of keywords, zijn de termen die je doelgroep gebruikt om jou te vinden. Het zijn de termen die je content via zoekmachines met de buitenwereld verbinden. Hoe beter het zoekwoord, hoe meer mensen je geproduceerde content kunnen vinden. Selecteer je de verkeerde zoekwoorden? Dan kan al je harde content productiewerk voor niets zijn geweest.

Omdat er in toenemende concurrentie zal zijn op generieke zoekwoorden, worden long-tail zoekwoorden ook steeds relevanter. Uiteindelijk zullen deze zoekwoorden zorgen voor een nog betere kwaliteit aan inkomend verkeer. Verkeer dat een hogere kans heeft om te converteren.

Plan daarom je zoekwoorden zorgvuldig. Maak gebruik van keyword tools. Vertrouw in dit geval niet op onderbuikgevoel, maar gebruik data die voorhanden is. Zo zijn Ubersuggest of de Google Ads Keyword Planner in dit geval goede keuzes om richting te geven aan je zoekwoorden onderzoek.

Als je het zoekwoordenonderzoek op een goede manier opzet zodat het alle fases van het koopproces van je klant beslaat, dan heb je ook meteen input voor je contentplanning voor de komende periode.

Inzicht in hoe je klanten zoeken is van onschatbare waarde in het contentmarketing-proces

Inzicht in hoe je klanten zoeken is van onschatbare waarde in het contentmarketing-proces

Deel je content

Deel content die relevant is voor je doelgroep via de kanalen waarmee je ze kunt bereiken. Dat betekent via social media en je eigen website. Denk ook aan het versturen van een nieuwsbrief, het maken van een whitepaper of het organiseren van een webinar. Zet ieder stukje content zo breed mogelijk in. Hoe meer je deelt, hoe meer content er geconsumeerd wordt en hoe bewuster potentiële klanten zich worden van je aanbod. Laat de content ook delen door andere mensen binnen de organisatie. Hoe meer mensen het delen, hoe groter het bereik.

Niet alle content hoeft nieuw te zijn. Kijk eens naar de content die je al voorhanden hebt, of die eerder veel engagement heeft gegenereerd op de sociale kanalen. Hergebruik content op een slimme manier, zo kost het niet veel tijd en moeite om meer zichtbaarheid onder je doelgroep te genereren.

Wees helder over de journey die je aanbiedt

Als je een blog maakt die online door je doelgroep gevonden wordt omdat je de juiste keywords hebt geselecteerd of omdat je de content hebt gedeeld via je kanalen, zorg er dan ook voor dat je die persoon niet kwijtraakt. Eén gelezen blog is niet hetzelfde als een nieuwe klant. Maar het kan wel het begin zijn van een mogelijke relatie.

Maak daarom een reis die je doelgroep kan volgen. Het lezen van een blog is het begin, maar het einddoel is misschien wel om ze een demo te laten aanvragen op je website. Besteed daarom ook tijd aan de (content)stappen tussen het lezen van de blog en het aanvragen van de demo.

Om leads na het lezen van het eerste artikel verder te begeleiden in de juiste richting (nurturen) kun je gebruik maken van:

  1. Landingspagina's
  2. CTA (calls-to-action)
  3. Bedankpagina's
  4. Automatische e-mails
  5. Gepersonaliseerde inhoud


1: Landingspagina's
Ontwikkel landingspagina’s die zo zijn ontworpen dat iedereen die op een button of call-to-action klikt, precies weet wat de volgende stap in zijn reis is. Zorg er dus voor dat je duidelijk aangeeft welke belangrijke informatie een download zal opleveren. Wees daarbij voldoende overtuigend om de kans zo groot mogelijk te maken dat het formulier om deze inhoud te krijgen daadwerkelijk wordt ingevuld.

Zodra een formulier wordt ingevuld weet je met de juiste marketing automation-tooling precies wat dit contact voor acties onderneemt. Wanneer ze terugkeren naar je website, wat voor andere content consumeren en hoelang ze op je website zitten. Als je inzicht hebt in dit gedrag, kun je vrij snel beoordelen of die persoon wel of geen potentiële klant is.2: Oproepen tot actie
Een goede oproep tot actie bevat een download met waardevolle, aanvullende informatie voor de doelgroep. Dit kan een whitepaper zijn, een document met branchegegevens of een template voor het verder helpen van de klant. De call-to-action moet naar een bestemmingspagina leiden.

Best practice hierin is om bovenaan een call-to-action te plaatsen naar een waardevolle download of contact. Lager op de pagina kun je bijvoorbeeld links toevoegen in je tekst om de gebruiker naar de juiste plek in je website te krijgen. Een contactformulier zet je normaliter onderaan de pagina.

3: Bedankpagina's

Dit is de plaats waar je bezoekers bedankt voor de conversie. Daarnaast is het ook een perfecte kans om andere informatie aan te bieden die relevant is in de volgende stap in zijn journey. Als voorbeeld: iemand die een sheet met technische informatie downloadt, heeft mogelijk ook interesse in een gratis software demo. Laat hier de reis dus niet doodlopen, maar voeg nog meer mogelijkheden toe voor het verder kwalificeren van de bezoeker.

4: Automatiseer de e-mailantwoorden

Marketing automation in de vorm van mailings is een snelle en efficiënte manier om tijd te winnen, dat klopt. Maar geautomatiseerde e-mails zijn vaak ook het meest succesvolle middel om bezoekers een stap verder te brengen in hun journey. Wees hierbij wel selectief. Zorg ervoor dat geautomatiseerde e-mails op een slimme manier, op het juiste moment relevante informatie aanbieden. Zo kun je bijvoorbeeld twee dagen nadat een bezoeker een informatiesheet heeft gedownload, een mail met handige tips sturen.

5: Personaliseer inhoud

Met behulp van een goed marketing automation-platform kun je relevante content en conversies aanbieden op basis van eerder gedrag van individuele bezoekers. Het heeft geen zin om downloads aan te bieden die bezoekers al eerder hebben gedownload. Het is een veel beter idee om na een selectie van specifieke downloads een gerichte demonstratie of gratis kennismakingsafspraak aan te bieden. Met gepersonaliseerde inhoud kun je nog effectiever aansturen op conversies.

Vraag hulp waar nodig

We begrijpen dat bovenstaande ontzettend veel is. Ook begrijpen we dat je niet alle taken goed kunt invullen. Daarom is het verstandig om op onderdelen waar je zelf niet zo goed uitkomt de hulp van een externe partner of bureau in te schakelen.

Toch geloven we erin dat wanneer je bovenstaande contentmarketing-tips toepast in je strategie en implementatie, zul je zien dat je resultaten een boost gaan krijgen. Heb je hier toch hulp bij nodig? Schakel dan de specialisten van Centagon in.

Het interactieve buyer persona template

Buyer persona’s dienen als basis voor de gehele marketing & communicatie. Met behulp van dit interactieve buyer persona template kun jij je complete buyer persona zelf maken of checken of jouw buyer persona volledig genoeg is.

This is not correct
This is not correct

Bedankt, we hebben de uitnodiging verstuurd!

Geen mail ontvangen? Controleer dan de spam folder.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Heb je een vraag of een uitdaging? Neem contact met ons op:

Walter van Houten

Account consultant
(Founder)

Léon Hendrix

Senior digital marketing
strategist (Founder)

Ralph Kuijper

Account consultant

René de Korte

Digital marketing strategist

Direct met iemand in contact?
Stuur ons een bericht met WhatsApp:


Scan de QR of
gebruik deze link naar

WhatsApp Web
Dit klopt niet
Dit klopt niet
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.

Dank u wel, wij nemen z.s.m. contact met u op.