Hoe haal je het meest uit Google Data Studio?
De eigen dashboardingtool van Google, Data Studio, is een redelijk gebruiksvriendelijke oplossing voor dashboarding. Maar wat zijn de voor- en nadelen?
De Google dashboardingtool Data Studio is een redelijk gebruiksvriendelijke oplossing voor dashboarding. Primair heeft deze tool als doel om het verkrijgen van inzichten op basis van data en het rapporteren ervan eenvoudig te maken. En het is gratis!
MAar Google Data Studio is absoluut niet perfect: het is de kunst om de exacte waarde te bepalen voor iedere campagne die je ontwikkelt. Soms zal Data Studio zeker voldoen, maar soms heb je zwaardere bewapening nodig. Je keuze zou moeten afhangen van je website-infrastructuur, de kanalen die je gebruikt en nog belangrijker: het publiek aan wie je de resultaten moet presenteren. In dit artikel lees je meer over de voor- en de nadelen.
Leestijd in minuten:
Toegankelijkheid en snelheid zijn eenvoudigweg de beste pluspunten van Google Data Studio. Dit kan grotendeels worden toegeschreven aan het feit dat de verbinding tussen Data Studio en andere Google Services, zoals Analytics en Adwords, nagenoeg naadloos is. Data Studio importeert bijvoorbeeld alle standaarddimensies en -statistieken van Analytics om alles snel en zonder te veel moeite in te stellen.
Zodra jouw gegevensbronnen zijn gekoppeld, heb je direct toegang tot alle cijfers die je in Analytics zou verwachten. Het toevoegen van statistieken in je KPI-dashboard is net zo eenvoudig als het verslepen van gegevens, zodat je binnen een uur een presentabele dataweergave kunt maken.
Het tweede grote voordeel van Data Studio is dat je je KPI-dashboards er heel eenvoudig en begrijpelijk kunt laten uitzien. Grafieken en diagrammen zien er ‘clean’ uit qua ontwerp en bieden je voldoende opties om te spelen met stijlelementen zoals kleuren, grootte, lettertypen en randen. Je kunt je statistieken rond slepen en ze rangschikken zoals je wilt, waarbij je minimalistische donut-grafieken maakt of zoveel mogelijk informatie in elke vierkante pixel propt. Consistentie in kleur en afmeting zal bijna altijd resulteren in een mooi dashboard.
Ten slotte kunt je jouw dashboard insluiten in elke omgeving die HTML kan lezen door een iframe-fragment te kopiëren en te plakken (zorg ervoor dat je instellingen voor delen correct zijn ingesteld). Dit betekent dat je beoogde doelgroep zich niet hoeft aan te melden bij Data Studio of op gedeelde links hoeft te klikken. Je kunt je KPI-dashboard bijvoorbeeld importeren in je intranetomgeving of de back-end van je CMS, om zo je digitale prestaties tentoon te stellen aan iedereen die het mag zien.
Een ander nadeel is dat het creëren van complexe aangepaste velden soms wat dubieus kan zijn. De ‘field syntax’ lijkt vreemd genoeg op andere talen (bijvoorbeeld SQL) maar is in de praktijk niet echt vergelijkbaar. Dit zou niet zo’n probleem zijn als de feedback van de Studio verder zou gaan dan de standaard ‘could not parse’-formule. Laten we zeggen dat Google Data Studio zelden een verlangen naar complexiteit beloont.
De dashboardoplossing die je kiest, moet overeenkomen met je doelen, of die doelen nu specifiek betrekking hebben op je campagne of op de waargenomen waarde van digitale marketing binnen jouw organisatie. Sommige dashboards maak je voor jezelf, andere voor de baas. Houd altijd rekening met de volgende vraag wanneer je een reeks dashboardingtools op de shortlist zet: hoe snel kan ik de belanghebbenden in mijn organisatie hiervan overtuigen?
Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant