Wij zoeken een Allround Digital Marketeer.
Lees de vacature >>

DATA-DRIVEN MARKETING

3 eenvoudige tips om Google Data Studio voor je te laten werken

Dashboards helpen je inzicht te krijgen in marketing performance. Maar hoe haal je het meest uit Google Data Studio?

Google Data Studio heeft voor- en nadelen: het is gratis, toegankelijk en snel, maar het ontbreekt aan flexibiliteit in bepaalde situaties. Uiteindelijk moet de keuze voor Data Studio of een andere dashboard-oplossing afhangen van de infrastructuur, de kanalen en het beoogde publiek. Stel dat je je opties geëvalueerd heeft en dat Data Studio de winnaar is geworden. Hoe zorg je ervoor dat het ook echt voor je gaat werken?

Marijn

Leestijd in minuten:

10

Stel een veld in met ‘Datumverschil’

Als er een Analytics-property of AdWords-account aan je dashboard is gekoppeld, zal het creëren van een eenvoudig ‘Datumverschil’-veld (‘Date Difference’ in de Engelse versie) echt waarde toevoegen aan jouw KPI dashboard. Deze functie berekent het verschil tussen twee datums naar keuze, of je de instelbare ‘Datum Range Selector’ gebruikt of de voorkeur geeft aan vaste datums. Veel van je gegevensbronnen verzamelen waarschijnlijk al standaard datums; geen van deze bronnen berekent automatisch een datumverschil.

Het is belangrijk om te weten dat het veld ‘Datumverschil’ iets anders moet worden ingesteld voor Analytics- of AdWords accounts. Wanneer je vooraf ingestelde datumvelden uit deze bronnen gebruikt, gebruikt Analytics de veldnaam ‘Date’, terwijl AdWords de veldnaam ‘Day’ gebruikt voor dezelfde functie. Een subtiel verschil dat een werkende functie scheidt van een ‘could not parse formula’.

volledige functie

(Databron: Google Analytics)

DATE_DIFF(TODATE(Date,'DEFAULT_DECIMAL','%d-%m-%Y'),TODATE(Date,'DEFAULT_DECIMAL',' %d-%m-%Y'))

1. Roep de DATE_DIFF() functie aan

DATE_DIFF(TODATE(Date,'DEFAULT_DECIMAL','%d-%m-%Y'),TODATE(Date,'DEFAULT_DECIMAL',' %d-%m-%Y'))

Zoals de functienaam aangeeft, geeft DATE_DIFF() eenvoudigweg de opdracht aan Google Data Studio om het verschil tussen twee datums te berekenen.

2. plaats twee TODATE() functies tussen de haakjes van DATE_DIFF()

DATE_DIFF(TODATE(Date,'DEFAULT_DECIMAL','%d-%m-%Y'),TODATE(Date,'DEFAULT_DECIMAL',' %d-%m-%Y'))

De TODATE() functies zijn er om de start- en einddatums te bepalen en de input en output formats van deze datums.

3. bepaal de input en output formats binnen beide TODATE() functies

DATE_DIFF(TODATE(Date,'DEFAULT_DECIMAL','%d-%m-%Y'),TODATE(Date,'DEFAULT_DECIMAL',' %d-%m-%Y'))

Het gedeelte binnen de TODATE() functie bestaat uit drie onderdelen: een datum, INPUT en OUTPUT format. Als je gegevensbron Google Analytics is, schrijf je ‘Date’, wat een ‘default’ veld is (gebruik ‘Day’ voor AdWords).

 

De tweede variabele (INPUT format) moet gelijk zijn aan het format van de Datum variabele. Dit betekent dat als jouw databron het “YYYYMMDD” format gebruikt, dat je een input format moet kiezen dat hetzelfde protocol volgt. Het INPUT-format is meestal ‘DEFAULT_DECIMAL’. Raadpleeg de Google ondersteuningspagina (NL) voor een volledig overzicht van indelingen voor invoer en uitvoer voor de functie TODATE ().

De laatste variabele (OUTPUT format) kun je invullen zoals je wilt, als dit maar binnen twee apostrofs geplaatst wordt. Omwille van dit voorbeeld is het nog niet belangrijk welk format je kiest.

Je bent bijna klaar! Je moet de ‘aggregate’ instelling van jouw nieuwe Datumverschil veld omzetten naar ‘Count’ om deze functie te laten werken. Check of het werkt door dit in een Scorecard meetwaarde te plaatsen.


example code

Breng je AdWords budgetten in evenwicht

Het weergeven van je AdWords-uitgaven is eenvoudig, of het nu gaat om de totale campagnekosten in een scorecard, de kosten per dag of de kosten per klik. Maar €10K aan kosten vertelt je niet of je teveel hebt uitgegeven (wat normaal niet zou moeten gebeuren) of dat het juist te weinig is (wat niet ongebruikelijk is voor hypergetargete advertenties, vooral in B2B). Helaas is er geen standaard ‘Budget’-veld in Google AdWords: het instellen hiervan vereist wat werk.

Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken. De meest eenvoudige optie is om een Google Spreadheets-bestand toe te voegen als een gegevensbron. Door Google Spreadsheets te gebruiken, kun je een basisoverzicht maken van jouw maandelijkse en dagelijkse budgetten en het bestand vervolgens laten aansluiten op Data Studio. Budgetten alleen staan je echter niet toe om je werkelijke saldo in een grafiek te plotten. Omdat Data Studio je slechts één gegevensbron per grafiek laat verbinden, moet je je uitgaven opnemen in hetzelfde Spreadsheets-document als je budget. Je kunt dit handmatig doen (bijvoorbeeld elke week / maand) of een script installeren dat het proces automatiseert.

UPDATE 2019 Het is inmiddels wél mogelijk om 'Blended data sources' in een diagram te stoppen. Het is daarmee dus mogelijk je grafiek direct te voeden met data uit Google Ads en je budgetten uit Google Sheets.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Heb je een vraag of een uitdaging? Neem contact met ons op:

Walter van Houten

Account consultant
(Founder)

Léon Hendrix

Senior digital marketing
strategist (Founder)

Ralph Kuijper

Account consultant

René de Korte

Digital marketing strategist

Direct met iemand in contact?
Stuur ons een bericht met WhatsApp:


Scan de QR of
gebruik deze link naar

WhatsApp Web
Dit klopt niet
Dit klopt niet
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.

Dank u wel, wij nemen z.s.m. contact met u op.