DATA-DRIVEN MARKETING

Wat is een Customer Data Platform (CDP)?

Voor marketeers die echt stappen willen maken met leadgeneratie en online optimalisatie is een Customer Data Platform (CDP) een must-have. Maar wat is het eigenlijk en hoe werkt het?

Een Customer Data Platform is het platform dat bezoekers op je website(s) herkent, segmenteert en profielen opbouwt van deze bezoekers, gebaseerd op consumptie van content, interactie met advertenties, conversie en gebruik van verschillende apparaten.

Auteur: 

Leestijd: 

6

 min

Customer Data Platform: wat is het eigenlijk?

Een Customer Data Platform is vaak een ontzettend grote database van bezoekersinformatie waarin gedrags- en profielinformatie wordt opgeslagen en aangevuld. Slimme Customer Data Platformen kunnen die data ook vertalen naar customer journey modellen en de content die in die journey hoort serveren aan de bezoeker om daarmee de conversiefunnel te verbreden.

Een CDP vormt als het ware de database met de bezoekersinformatie, die zowel impliciete informatie als expliciete informatie bevat. Je kunt dus op basis van gedrag analyseren, zonder contactinformatie nodig te hebben. Het inzicht van Google Analytics, maar dan op gebruikersniveau.

Hoe werkt een Customer Data Platform?

Zoals aangegeven is een Customer Data Platform een gecentraliseerde database die gebruikersinformatie en gedragsinformatie vertaalt naar inzichten. Om een Customer Data Platform goed te laten werken hanteren we vier speerpunten:

  1. Aantrekken en activeren van bezoekers
  2. Bezoekers segmenteren
  3. Optimalisatie van funnel en conversie o.b.v. gedragsinformatie
  4. Koppeling met Marketing Automation platform

We behandelen deze vier speerpunten om de meerwaarde van een CDP uit te leggen, en baseren dit artikel op een aantal cases die wij met behulp van het Opptylab Customer Data Platform realiseerden.

marketing stages


Stap 1: aantrekken en activeren van bezoekers

Een Customer Data Platform drijft op doordachte aannames, een gecoördineerde aanpak en koppeling van inbound traffic en betaalde kanalen. Met andere woorden: de data die je ontvangt kun je toepassen om een bezoekersprofiel op te bouwen. Ontvang je veel verkeer dan niet 'getagd' is, dan ontvang je geen data en kun je niet direct beginnen met het opbouwen van je profiel.

Zorg er dus voor dat iedere advertentie. social post en nieuwsbrief op de juiste manier getagd is met profielgerelateerde informatie én gedragsinformatie. Een voorbeeld daarvan is het plaatsen van een betaalde LinkedIn-advertentie die je target op CEO's van automotive bedrijven. Deze informatie kun je opnemen in de UTM-link. Vervolgens wordt degene die voldoet aan dat profiel op LinkedIn en die op de bewuste advertentie klikt ook echt herkend als een CEO van een automotive bedrijf.

Het gebruikersgedrag (denk aan scroll depth en/of video's bekijken) kun je meten door het op de juiste manier inrichten van de Google Tag manager, maar het profiel bouw je op met behul van UTM tagging. Richt je een campagne aan CEO's, zorg er dan voor dat dit in je UTM-link zit, zodat je het bezoekersprofiel kunt verrijken.

Het voorbeeld

Voorbeeld UTM data toepassen in je profiel

Bovenstaand voorbeeld geeft weer hoe een CDP data verzamelt met behulp van een UTM link. De link is in dit voorbeeld gebruikt voor een advertentie getarget en getoond aan CEO's uit de automotive branche.

Stap 2: bezoekers segmenteren

Het segmenteren van bezoekers vormt de kern van een CDP. Door grote volumes aan gedragsdata op te slaan en te vergelijken met elkaar ontdekken we als marketeer gedragspatronen. Maar ook op individueel gebruikersniveau is dit interessant: wat doet een bezoeker op de website, welke informatie laat deze achter en welke informatie kunnen we inzetten om een bezoeker te laten converteren?

Een praktisch voorbeeld: wanneer een bezoeker via dezelfde LinkedIn advertentiegroep van stap 1 de website bezoekt. Het CDP registreert vervolgens dat deze bezoeker een CEO is en werkzaam is in de automotive industrie.

Het bezoekersgedrag vertelt vervolgens meer over de interesse van de bezoeker. Hij of zij bekijkt wellicht een specifieke case of een specifieke dienst. Maar deze persoon kan ook een calculator invullen, zonder diens e-mailadres achter te laten; deze data slaat een CDP wel op. Een Marketing Automation Platform doet dit niet.

Het voorbeeld

Voorbeeld UTM data toepassen in je profiel

Door je profiel ID te koppelen aan bezoekersgedrag op de website, of ingevulde formulieren zoals de 'voordeel calculator' bouw je een beter beeld op van de bezoeker. Door het toekennen van diens eigen 'ID' wordt deze herkend op de website wanneer deze terugkomt. Je verzamelt doorlopend profiel data over die persoon.

Stap 3: optimaliseren van funnel en conversie

De optimalisatie van online marketing campagnes focust zich vaak op de activatiekanalen en de boodschap die daarin getoond wordt, de targeting van de advertenties en de conversie op de pagina.

We weten uit ervaring dat de CTR voor een advertentie schommelt tussen de 0,5% en 15%. We weten ook dat de conversieratio tussen de 4% en 30% ligt. Dat betekent dat iedere 10.000 vertoningen minimaal 2 en maximaal 450 conversies opleveren.

Wanneer je weet dat iemand al vaker op een bepaalde pagina gekeken heeft, of dat iemand niet geïnteresseerd is in een dienst, dan kan een CDP gepersonaliseerde content aandragen die wel past bij het profiel van de bezoeker.

Ook kan een CDP je helpen veel beter inzicht te krijgen in de oorzaken voor het wel of niet goed presteren van een campagne.

Het voorbeeld

Voorbeeld UTM data toepassen in je profiel

Alle impliciete en expliciete informatie wordt samengevoegd op een profielkaart, die toegankelijk is voor marketeers. Dit zorgt voor de juiste inzichten om vervolgstappen te kunnen bepalen. Hoe zorgen we ervoor dat deze persoon een MQL wordt en dus klaar is voor integratie in het Marketing Automation platform of aanpak?

Stap 4: koppeling met Marketing Automation Platform

Door je CDP en de bezoekersinformatie mee over te dragen aan je Marketing Automation Platform, krijg je een veel rijker en breder beeld van je bezoekers;

  • Diens bezoekersgedrag
  • Aantal interactiemomenten
  • De kanalen die gebruikt zijn voor het touchpoint
  • Eerdere conversies
  • Profielinformatie rondom vergelijkbare buyer persona’s
  • etc.

Je kick-start als het ware je marketing automation aanpak en zorgt zo voor een succesvollere journey richting de MQL of SQL.

Wij koppelen vaak CDP's aan Marketing Automation systemen en zien eigenlijk altijd dat de sales afdeling of de marketingafdeling veel effectiever kan werken aan leadgeneratie vanwege hoeveelheid gedrags- en interesseinformatie die het CDP levert.

Het voorbeeld

Voorbeeld UTM data toepassen in je profiel

Het verschil in inzicht dat een marketeer die werkt met het marketing automation-systeem krijgt is substantieel. Links de informatie de die nieuwe lead ingevuld heeft in een formulier binnen het Marketing Automation Platform. Rechts de data die ingeladen wordt wanneer je een CDP ingericht, bijhoudt en als basis gebruikt om de lead aan te maken wanneer deze precies datzelfde formulier invult.

De conclusie: wat is een Customer Data Platform?

Een Customer Data Platform is de brede database die je inzichten geeft over je bezoekers en waarom deze wel of niet converteren. Een Customer Data Platform is een absolute must als je maandelijks minimaal 5.000 euro uitgeeft aan online activatie en je business en marketing drijft op conversie KPI’s en je weet welke campagnes goed werken en welke content en conversies passen bij je doelgroep.

Een Customer Data Platform is de kern van de volgende online marketing trend, de komende jaren wordt online marketing steeds meer gedreven door data en wordt de effectiviteit van je kanaal activatie, je content en je ROI pas echt inzichtelijk.

Het framework voor digitale transformatie

Marketing wordt langzaam maar zeker de 'Customer Experience'-afdeling. Beslissingen worden bepaald door data. De waarde van marketing wordt tot op de euro nauwkeurig berekend. Zijn organisaties daar wel klaar voor? Wat zijn de kansen en hindernissen?

Registreer je op ons downloadportaal waar al onze bestanden veilig te downloaden zijn

Je ontvangt van ons een e-mailbevestiging met een link naar het downloadportaal.

This is not correct
This is not correct

Bedankt, we hebben de uitnodiging verstuurd!

Geen mail ontvangen? Controleer dan de spam folder.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Meer weten over dit onderwerp?

Dit is Leon.

Leon is Owner & Senior Digital Marketingstrateeg bij Centagon. Hij kan je alles vertellen over de digitale transformatie van marketing.

Leon is bereikbaar via het volgende nummer
(klik om direct te bellen):

+31 (0)6 50 24 82 58

Stel je vraag aan Leon

This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct


Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je akkoord te gaan met het feit dat wij je telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen.
This is not correct

Bedankt voor je interesse.


Je ontvangt van ons een e-mail bevestiging en we zullen je vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.