Wij zoeken een Allround Digital Marketeer.
Lees de vacature >>

ONLINE ADVERTEREN

Aan de slag met Pinterest adverteren

Lees hier waarom adverteren op Pinterest wel of geen slimme keuze is voor jouw bedrijf, welke targeting je moet kiezen en waar je op moet letten.

In mijn vorige blog heb ik al uitgebreid uitgelegd waarom Pinterest een interessant kanaal is voor B2C- en B2B-marketeers. Er zijn 10 sectoren waarin Pinterest-marketing veelbelovend is. En dat er daarbuiten weinig marketeers zijn die Pinterest als kanaal overwegen maakt het de overweging juist de moeite waard.

Maartje B.

Leestijd in minuten:

5

Perfect inbound marketing kanaal

“Niet storen. Maar inspireren.” Dat zegt Pinterest zelf over hun advertentiemogelijkheden. Dit lijkt heel goed te kloppen. Omdat 89% van de gebruikers naar Pinterest gaat om inspiratie op te doen voor hun inkopen en 85% wanneer ze met een nieuw project beginnen is het duidelijk dat voor de meeste gebruikers hun klantreizen op dit platform beginnen. Ze gebruiken Pinterest als visuele zoekmachine en zoeken dus actief naar de inhoud die jij ze kan bieden. Bovendien gaat 98% van de pinners aan de slag met de nieuwe ideeën die ze ontdekken op Pinterest, dus grote kans dat ze deze klantreis ook daadwerkelijk vervolgen.

Pinterest is daarom uitermate geschikt voor inbound marketing: trek je klanten naar je toe op het moment dat ze ervoor openstaan of erop zitten te wachten, in plaats van ze te storen wanneer ze helemaal niet bezig zijn met jouw product of dienst. Inbound marketing is onze bedrijfsfilosofie en het levert keer op keer betere resultaten op dan traditionele (massa)reclame, oftewel outbound marketing.

Content delen op Pinterest en op Pinterest adverteren kan dus zeer goed deel uitmaken van jouw inbound marketing-strategie. Het is ook mogelijk traditioneel te adverteren op Pinterest, namelijk uitsluitend op demografische kenmerken, maar dat raad ik je dus niet aan om te doen.

De vijf standaardadvertentiedoelen in Pinterest Ads Manager

De vijf standaardadvertentiedoelen in Pinterest Ads Manager.

Drie advertentietypes

Er zijn drie advertentietypes: de promoted pin, de promoted video en de carrousel-advertentie. Deze komen volledig overeen met de opties die je hebt voor niet-betaalde pins. Dit kan een afbeelding, een video of een pin met 2-5 afbeeldingen achter elkaar zijn. Net als bij gewone pins toont elk van deze advertenties een korte beschrijving en is de maker van de pin zichtbaar.

Bij normale pins kunnen gebruikers erop klikken om de pin te vergroten en meer van de tekst te kunnen lezen en dan nog eens klikken op de pin om de bijbehorende webpagina of app-pagina te openen. Dat gebeurt dan niet in de mobiele browser, maar binnen de Pinterest-app. Advertenties slaan die eerste stap over: men belandt direct op de gekoppelde pagina. Hoewel gebruikers niet altijd een link koppelen aan hun pins, doe je dit als bedrijf natuurlijk wel. Zeker bij je advertenties.

Hier zie je 2 promoted pins, 1 promoted video en 1 carrousel-advertentie op Pinterest

Hier zie je 2 promoted pins, 1 promoted video en 1 carrousel-advertentie op Pinterest.

Ze zijn alledrie bijna niet te onderscheiden van een gewone pin: Je ziet alleen aan de vermelding “promoted by” dat ervoor betaald is. Ze worden - zoals je hieronder kunt zien - tussen de gewone pins geplaatst, waardoor de Pinterest-gebruiker geen last heeft van advertenties en de advertenties minder snel herkent. Precies dat onderscheidt Pinterest-advertenties van advertenties op YouTube, Google of Spotify.

Omdat ze vaak goed afgestemd zijn op het thema of het onderwerp waar de gebruiker interesse in heeft, en de informatie en inspiratie overeenkomt met waar de gebruiker naar op zoek is, wekken Pinterest-advertenties minder weerstand op dan bijvoorbeeld advertenties in de Instagram Stories feed.

Kies voor de juiste targeting

Wil je op Pinterest adverteren, dan is het belangrijk om de juiste targeting te kiezen tijdens het opzetten van je Pinterest-campagne. Dat doe je op basis van jouw campagnedoel:

Doel: zichtbaarheid

Bekijk welke thema’s mensen interessant vinden op Pinterest en richt je op interesses die gerelateerd zijn aan jouw aanbod. De advertenties uit jouw Pinterest-campagne worden dan zichtbaar op de home feed of de categorie-feed van gebruikers.

Als je het ingewikkeld vindt om hierover te beslissen, dan kun je ook kiezen voor automatische targeting. Pinterest kiest dan je doelgroep op basis van details uit je pin.

Doel: interactie

Trefwoorden-targeting helpt je mensen te bereiken die een specifiek idee op Pinterest zoeken. Jouw advertenties verschijnen in de zoekresultaten, maar ook als gerelateerde pins. Je kunt breed, op woordgroep of exact zoeken en je kunt negatieve zoektermen toevoegen. Zo kun je heel specifiek targeten en je targeting optimaliseren. Deze vorm is erg nuttig als je websitebezoek wilt stimuleren en/of je wil richten op wat minder zware conversies op je website.

Voor de zwaardere conversies kun je ook de ‘act alike’-optie inzetten om mensen te vinden die dezelfde interesses hebben en hetzelfde gedrag vertonen als je meest waardevolle klanten. Dit is een goede keuze voor een middle-of-the-funnel Pinterest-campagne.

Doel: contacteren of kopen

Wil je graag dat er meer mensen contact met je opnemen of (online) bij je kopen? Dan is het slim om klantenlijsten in te zetten. Maak een lijst van de mensen die eerder bij je hebben gekocht en deze aankoop zullen herhalen.

Je kunt ook kiezen voor retargeting: hiervoor moet je de Pinterest-pixel op je website hebben geïnstalleerd. Je kan dan adverteren op mensen die een bepaald doel hebben bereikt op je website, bijvoorbeeld degenen die iets in hun winkelmandje hebben gedaan, maar niks gekocht hebben.

Zorg voor een goede boodschap

Targeting is heel belangrijk, maar niet het enige wat speelt. Wil je van je gesponsorde pins en video’s een succes maken, dan gelden dezelfde richtlijnen als voor je organische pins en videos.

Hoe zorg je voor conversie?

De volgende drie elementen kunnen zorgen voor conversie op Pinterest:

1. Visuele aantrekkingskracht Zorg ervoor dat jouw pins er zo prachtig mogelijk uitzien en niet hetzelfde eruit zien als andere, organische pins in hetzelfde thema. De resolutie van de foto’s hoeft niet heel hoog, omdat 93% van de mensen Pinterest op mobiel gebruikt. Dat betekent dat bijvoorbeeld die “achter de schermen”-foto’s en -video’s prima met een mobiele telefoon gemaakt kunnen worden.

Promoted video waarin schets en zwart vlak afsteekt tegen de andere foto’s

Promoted video waarin schets en zwart vlak afsteekt tegen de andere foto’s.

2. Conversiegericht schrijven Schrijf een zeer korte, maar krachtige tekst bij je pins. Het liefst met een call-to-action.

3. Precies de juiste link Besluit welke webpagina het meest relevant is bij je pin. Vul de URL in en voeg een UTM-code toe om de bron gemakkelijk te kunnen traceren in Google Analytics. De bron is Pinterest, voor het medium kun je kiezen voor pin, video, pin-ad, video-ad of carroussel-ad.

Vergeet niet om te checken of de link werkt. Je kunt na plaatsing gelukkig de url altijd aanpassen, bijvoorbeeld wanneer je website een andere structuur krijgt.

Aan de slag

Met behulp van bovenstaande uitleg weet je hoe advertentiecampagnes op Pinterest werken en waar je op moet letten als je gaat adverteren op Pinterest.

Wil je graag starten of wil je jouw Pinterest-campagne optimaliseren en kun je daar hulp bij gebruiken? Neem contact met ons op.

Whitepaper(PDF): Waarom marketeers Pinterest als kanaal zouden moeten overwegen

Wil je ook weten voor welke branches Pinterest-marketing een must is en waarom Pinterest marketing interessant is voor B2C én B2B-bedrijven? We leggen het kort en duidelijk voor je uit in een whitepaper(PDF).

This is not correct
This is not correct

Bedankt, we hebben de uitnodiging verstuurd!

Geen mail ontvangen? Controleer dan de spam folder.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Heb je een vraag of een uitdaging? Neem contact met ons op:

Walter van Houten

Account consultant
(Founder)

Léon Hendrix

Senior digital marketing
strategist (Founder)

Ralph Kuijper

Account consultant

René de Korte

Digital marketing strategist

Direct met iemand in contact?
Stuur ons een bericht met WhatsApp:


Scan de QR of
gebruik deze link naar

WhatsApp Web
Dit klopt niet
Dit klopt niet
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.

Dank u wel, wij nemen z.s.m. contact met u op.