Wij zoeken een Allround Digital Marketeer.
Lees de vacature >>

ONLINE STRATEGIE

Waarom Pinterest-marketing interessant is voor B2C én B2B

In enkele branches is Pinterest-marketing een must. Maar daarbuiten zijn er weinig marketeers die Pinterest als kanaal overwegen en dat maakt het juist de moeite waard.

Het begin van een klantreis

Marketeers onderschatten vaak de kracht van het medium Pinterest.

Deze visuele zoekmachine is - nog veel meer dan Instagram - het aangewezen kanaal voor inspiratie. Voor 442 miljoen actieve maandelijkse gebruikers wereldwijd vormt het bovendien de start van hun customer journey. 89% van hen geeft specifiek aan dat ze naar Pinterest gaan om inspiratie op te doen voor hun inkopen.

Hoe dat in zijn werk gaat? Eerst ontdekken zij op het platform welk type producten hun wensen zou kunnen vervullen. Daarna selecteren ze binnen het thema producten die hen aanstaan en slaan ze deze op hun digitale memobord op (“Pinnen”). Later voegen ze vaak nog meer of betere opties toe via de Pin-knop in de (mobiele) browser. Zodra ze opnieuw hun klantreis willen hervatten openen ze gewoonweg het bijbehorende Pinterest-bord. Pinterest-bord

Dit krijg je te zien als je klikt op de Pin-bewaarknop in je browser wanneer je een Centagon-blog bekijkt.
Maartje B.

Leestijd in minuten:

5

Weinig concurrentie

Maar 28% van de marketeers wereldwijd zegt iets met Pinterest te doen. Dat betekent dat je op dit kanaal minder concurrentie hebt van vergelijkbare bedrijven en beter opvalt. En omdat men gemakkelijk je pin, video of advertentie kan pinnen heeft men jouw link nog steeds bij de hand zodra ze op het werk zijn, de behoefte sterker wordt en ze actie willen ondernemen.

Welke doelgroep bereik je met Pinterest-marketing?

Pinterest wordt door alle leeftijdsgroepen ongeveer evenveel gebruikt. Hoewel van oudsher meer vrouwen dan mannen Pinterest gebruiken, is de verhouding bij nieuwelingen 50/50. Gebruikers zijn hoger opgeleid en hebben meer te besteden dan gemiddeld.

Pinterest had begin 2020 3.5 miljoen Nederlandse gebruikers. Dat is evenveel als Twitter en TikTok tezamen. Pinterest heeft bijna net zoveel dagelijkse gebruikers in Nederland als LinkedIn en het aantal is nog steeds groeiende.

Is Pinterest ook geschikt voor B2B-marketing?

Je vraagt je misschien af of Pinterest ook geschikt kan zijn als je niet aan particulieren, maar de zakelijke markt verkoopt. Men maakt op het werk namelijk veel minder gebruik van social media, kunstenaars en designers uitgezonderd. Toch doet dat er niet zoveel toe, want professionals zijn ook gewoon mensen. In hun vrije tijd maken ze net zoveel gebruik van social media als ieder ander. Ook zijn hun professionele interesses vaak vergelijkbaar met hun privé-interesses. Zit je in de kantoormeubelen, dan wil je thuis graag ook praktische meubelen van kwaliteit.

Bovendien kun je op Pinterest hele andere content delen dan op LinkedIn en staat men open voor nieuwe ideeën en nieuwe producten. De gebruikers verkiezen inspiratie en nieuwe dingen leren boven hersenloos vermaak. 85% van de pinners zegt dat ze naar Pinterest gaan wanneer ze met een nieuw project beginnen en 98% van de pinners gaat aan de slag met de nieuwe ideeën die ze ontdekken op Pinterest.

B2B- en B2C-organisaties die daarom sowieso goed kunnen verkopen door actief te zijn op Pinterest, zijn bedrijven die zich bezighouden met:

Kunst & design Architectuur & interieur Toerisme Food Fashion & Beauty

DIY & knutselen Bloemen en planten Kaarten, cadeau’s en kerstpakketten Babyproducten Gezondheid

Deze onderwerpen zijn zo extreem populair, dat (online) marketeers bij deze bedrijven geen minuut hoeven te twijfelen of Pinterest-marketing een goed idee is.

Populaire topics die je kunt volgen op Pinterest.

Dienstenmarketing

Bedrijven die producten verkopen hebben het een stuk gemakkelijker op Pinterest dan bedrijven die diensten verkopen. In de visuele zoekmachine wordt maar weinig gezocht naar diensten. Toch kun je jouw doelgroep goed bereiken door op Pinterest te adverteren.

Je kunt ervoor kiezen om op onderwerp te adverteren: een bedrijfsmasseur kan bijvoorbeeld een video promoten wanneer men zoekt op massages. Een bedrijf dat ontwerpers van hotelbadkamers ondersteunt kan bijvoorbeeld adverteren op hun klantenbestand of mensen die eerder hun website hebben bezocht.

Aanbevolen borden voor Pinterest-marketing

1. Bord met inspiratiefoto’s waarin je product deel uitmaakt van het groter geheel

2. Portfoliobord

 • foto’s gemaakt door tevreden klanten -foto’s van voltooide opdrachten
 • mooi opgemaakte statistieken die het resultaat bij de klant weergeven (voor als je diensten verkoopt maar geen foto van het resultaat kan maken)

3. Bord dat jouw bedrijfsvisie uitdraagt, bijvoorbeeld met:

 • inspirerende quotes van de oprichter
 • typische uitspraken van collega’s
 • zinnen uit testimonials en reviews

4. Bord met productfoto’s

5. Bord met how-to-video’s en informatieve afbeeldingen

 • denk aan stappenplannen, grafieken en diagrammen uit je blog
 • denk aan video’s uit je klantenservicedatabase
 • maak nieuwe video’s en afbeeldingen over trends

6. Bord met nieuwsberichten en nieuwe blogs

7. Bord met infographics

 • gebaseerd op branchecijfers
 • gebaseerd op totaalcijfers over je klanten
 • gebaseerd op informatie uit jouw ebooks en whitepapers

8. Bord met foto’s en filmpjes achter de schermen

Mensen zien graag de mensen achter je bedrijf. Menselijkheid tonen via digitale communicatie is goed voor de algehele merkattitude, maar ook om je te presenteren als interessante werkgever.

Gebruik visuele templates

Natuurlijk heb je als marketeer wel tijd nodig om minstens een paar borden op te kunnen zetten, anders kun je beter niet beginnen met Pinterest-marketing. Als je visuele templates maakt of laat maken per pintype waarin je alleen de tekst en het plaatje hoeft te veranderen, dan kost het heel weinig tijd om een nieuwe blog, citaat of andere content op Pinterest te delen.

Zoals eerder aangegeven kunnen Pinterest-gebruikers gemakkelijk afbeeldingen en video’s van je website pinnen. Je kunt dit stimuleren door verticale afbeeldingen toe te voegen en overal een alt-tekst toe te voegen.

Hoe zorg je voor conversie?

Er zijn drie elementen die zorgen voor conversies op Pinterest:

 • Visuele aantrekkingskracht
  Zorg ervoor dat jouw pins er zo prachtig mogelijk uitzien en niet hetzelfde als andere, organische pins in hetzelfde thema. De resolutie van de foto’s hoeft niet heel hoog te zijn, omdat 93% van de mensen Pinterest op mobiel gebruikt. Dat betekent dat bijvoorbeeld die “achter de schermen”-foto’s en -video’s prima met een mobiele telefoon gemaakt kunnen worden.

 • Conversiegericht schrijven
  Schrijf een zeer korte, maar krachtige tekst bij je pins. Het liefst met een call-to-action.

 • Precies de juiste link
  Besluit welke webpagina het meest relevant is bij je pin. Vul de URL in en voeg een UTM-code toe om de bron gemakkelijk te kunnen traceren in Google Analytics. De bron is Pinterest, voor het medium kun je kiezen voor pin, video, pin-ad, video-ad of carroussel-ad.

Vergeet niet om te checken of de link werkt. Je kunt na plaatsing gelukkig de url altijd aanpassen, bijvoorbeeld wanneer je website een andere structuur krijgt.

Het resultaat

Pinterest houdt gelukkig veel nuttige statistieken bij. Werk je aan merkbekendheid, dan kijk je naar het aantal impressies en het totale publiek. Als iemand jouw pin opmerkt op Pinterest, dan klikt hij of zij op de pin. Deze opent dan: de afbeelding wordt groter en de beschrijvende tekst is beter te lezen.

Daarna kan de gebruiker nog eens klikken om de link achter je pin te bezoeken (blog, webpagina, productpagina, etcetera) of de pin op zijn of haar eigen bord pinnen. Deze close-ups en klikken op links en keer bewaard zijn apart te bekijken onder betrokkenheidsacties.

Je kunt de statistieken bekijken voor je gehele account per standaard of custom tijdsperiode. Je kunt ze ook bekijken per pin en natuurlijk per advertentie. Pinterest sorteert automatisch je pins op populariteit (gebaseerd op impressies), maar je kunt ze ook sorteren op de andere statistieken.

Aan de slag met adverteren op Pinterest?

Je weet hopelijk nu of Pinterest interessant is als marketingplatform voor jouw merk.

Wil jij aan de slag met Pinterest-adverteren? Wil jij weten hoe je de beste advertenties opzet? In deze How-to (PDF) leggen we het kort en duidelijk voor je uit.

How-to (PDF): 'Starten met adverteren op Pinterest'

This is not correct
This is not correct

Bedankt, we hebben de uitnodiging verstuurd!

Geen mail ontvangen? Controleer dan de spam folder.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Heb je een vraag of een uitdaging? Neem contact met ons op:

Walter van Houten

Account consultant
(Founder)

Léon Hendrix

Senior digital marketing
strategist (Founder)

Ralph Kuijper

Account consultant

René de Korte

Digital marketing strategist

Direct met iemand in contact?
Stuur ons een bericht met WhatsApp:


Scan de QR of
gebruik deze link naar

WhatsApp Web
Dit klopt niet
Dit klopt niet
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.

Dank u wel, wij nemen z.s.m. contact met u op.