Schrijf je in voor onze marketing update

Blijf op de hoogte van nieuwe interessante artikelen!

Vul een geldig email adres in

Server unavailable, please reload this page.

Dank je voor je inschrijving

Maar Google Data Studio is absoluut niet perfect: het is de kunst om de exacte waarde te bepalen voor iedere campagne die je ontwikkelt. Soms zal Data Studio zeker voldoen, maar soms heb je zwaardere bewapening nodig. Je keuze zou moeten afhangen van je website-infrastructuur, de kanalen die je gebruikt en nog belangrijker: het publiek aan wie je de resultaten moet presenteren.

Toegankelijkheid & Snelheid

Toegankelijkheid en snelheid zijn eenvoudigweg de beste pluspunten van Google Data Studio. Dit kan grotendeels worden toegeschreven aan het feit dat de verbinding tussen Data Studio en andere Google Services, zoals Analytics en Adwords, nagenoeg naadloos is. Data Studio importeert bijvoorbeeld alle standaarddimensies en -statistieken van Analytics om alles snel en zonder te veel moeite in te stellen.

Zodra jouw gegevensbronnen zijn gekoppeld, heb je direct toegang tot alle cijfers die je in Analytics zou verwachten. Het toevoegen van statistieken in je KPI-dashboard is net zo eenvoudig als het verslepen van gegevens, zodat je binnen een uur een presentabele dataweergave kunt maken.

Monitoren in stijl

Het tweede grote voordeel van Data Studio is dat je je KPI-dashboards er heel eenvoudig en begrijpelijk kunt laten uitzien. Grafieken en diagrammen zien er ‘clean’ uit qua ontwerp en bieden je voldoende opties om te spelen met stijlelementen zoals kleuren, grootte, lettertypen en randen. Je kunt je statistieken rond slepen en ze rangschikken zoals je wilt, waarbij je minimalistische donut-grafieken maakt of zoveel mogelijk informatie in elke vierkante pixel propt. Consistentie in kleur en afmeting zal bijna altijd resulteren in een mooi dashboard.

Het embedden van de resultaten

Ten slotte kunt je jouw dashboard insluiten in elke omgeving die HTML kan lezen door een iframe-fragment te kopiëren en te plakken (zorg ervoor dat je instellingen voor delen correct zijn ingesteld). Dit betekent dat je beoogde doelgroep zich niet hoeft aan te melden bij Data Studio of op gedeelde links hoeft te klikken. Je kunt je KPI-dashboard bijvoorbeeld importeren in je intranetomgeving of de back-end van je CMS, om zo je digitale prestaties tentoon te stellen aan iedereen die het mag zien.

Meerdere databronnen

Wat betreft de nadelen kan Google Data Studio soms enigszins beperkt zijn in vergelijking met andere dashboardingtools. Klipfolio biedt bijvoorbeeld mogelijkheden om meerdere gegevensbronnen in één diagram op te nemen. Dit is de meest vervelende tekortkoming van Data Studio.

Update 2019:
Data Studio staat inmiddels toe om 'blended data sources' aan te maken, waarmee het mogelijk is om meerdere databronnen te gebruiken voor één weergave. Deze bronnen hebben wel een gezamenlijke 'sleutel' nodig (zoals datum) om de data uit beide bronnen te kunnen koppen. Data Studio voert een zogenaamde 'left join' uit op deze sleutel.

Eigen velden aanmaken

Een ander nadeel is dat het creëren van complexe aangepaste velden soms wat dubieus kan zijn. De ‘field syntax’ lijkt vreemd genoeg op andere talen (bijvoorbeeld SQL) maar is in de praktijk niet echt vergelijkbaar. Dit zou niet zo’n probleem zijn als de feedback van de Studio verder zou gaan dan de standaard ‘could not parse’-formule. Laten we zeggen dat Google Data Studio zelden een verlangen naar complexiteit beloont.

Geen PDF export

Tenslotte staat Google Data Studio je niet toe om dashboards als PDF-bestand te exporteren.

Update 2019:
Ook deze functie is ondertussen toegevoegd aan Data Studio. Het is dus erg eenvoudig om een PDF-uitdraai te maken van je dashboard. Helaas werkt de functie nog niet vlekkeloos: bij een groot dashboard dat uit meerdere pagina's bestaat, komt het nog wel eens voor dat de PDF-verwerking zo lang duurt dat de browser het opgeeft.

De beste dashboardtool selecteren

De dashboardoplossing die je kiest, moet overeenkomen met je doelen, of die doelen nu specifiek betrekking hebben op je campagne of op de waargenomen waarde van digitale marketing binnen jouw organisatie. Sommige dashboards maak je voor jezelf, andere voor de baas. Houd altijd rekening met de volgende vraag wanneer je een reeks dashboardingtools op de shortlist zet: hoe snel kan ik de belanghebbenden in mijn organisatie hiervan overtuigen?

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

thumbnail

3 eenvoudige tips om Google Data Studio voor je te laten werken

Hoe haal je het meest uit Google Data Studio?

thumbnail

Case: BenQ - leadgeneratie voor de klas van morgen

De digiborden van BenQ zijn ideaal in het onderwijs. In deze case lees je hoe Centagon gezorgd heeft voor digitale leadgeneratie voor ‘de klas van morgen’.

thumbnail

Een complete marketingafdeling voor de kosten van één specialist

Marketingprofessionals binnen een organisatie moeten tegenwoordig duizendpoten zijn. Hoe maak je deze multifunctionele discipline succesvol?

Meer weten over dit onderwerp?

Dit is Marijn:

Marijn is Senior Digital Marketingstrateeg bij Centagon. Hij kan je o.a. alles vertellen over leadgeneratie.

Bel Marijn

Marijn is bereikbaar via het volgende nummer
(klik om direct te bellen):

+31 (0)6 18 41 74 38

Stel je vraag aan Marijn:

Vul hier je voornaam in

Vul hier je achternaam in

Vul hier je e-mailadres in

Voor welke organisatie ben je werkzaam?

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Server unavailable, please reload this page.

Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je akkoord te gaan met het feit dat wij je telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen.

Bedankt voor je interesse!

We nemen binnen 1 werkdag contact met je op om kort kennis te maken. Je ontvangt tevens een bevestiging van je vraag per e-mail.