Stel een veld in met ‘Datumverschil’

Als er een Analytics-property of AdWords-account aan je dashboard is gekoppeld, zal het creëren van een eenvoudig ‘Datumverschil’-veld (‘Date Difference’ in de Engelse versie) echt waarde toevoegen aan jouw KPI dashboard. Deze functie berekent het verschil tussen twee datums naar keuze, of je de instelbare ‘Datum Range Selector’ gebruikt of de voorkeur geeft aan vaste datums. Veel van je gegevensbronnen verzamelen waarschijnlijk al standaard datums; geen van deze bronnen berekent automatisch een datumverschil.

Het is belangrijk om te weten dat het veld ‘Datumverschil’ iets anders moet worden ingesteld voor Analytics- of AdWords accounts. Wanneer je vooraf ingestelde datumvelden uit deze bronnen gebruikt, gebruikt Analytics de veldnaam ‘Date’, terwijl AdWords de veldnaam ‘Day’ gebruikt voor dezelfde functie. Een subtiel verschil dat een werkende functie scheidt van een ‘could not parse formula’.

Volledige functie (Databron: Google Analytics)

DATE_DIFF(TODATE(Date,'DEFAULT_DECIMAL','%d-%m-%Y'),TODATE(Date,'DEFAULT_DECIMAL',' %d-%m-%Y'))

1. Roep de DATE_DIFF() functie aan

DATE_DIFF(TODATE(Date,'DEFAULT_DECIMAL','%d-%m-%Y'),TODATE(Date,'DEFAULT_DECIMAL',' %d-%m-%Y'))

Zoals de functienaam aangeeft, geeft DATE_DIFF() eenvoudigweg de opdracht aan Google Data Studio om het verschil tussen twee datums te berekenen.

2. plaats twee TODATE() functies tussen de haakjes van DATE_DIFF()

DATE_DIFF(TODATE(Date,'DEFAULT_DECIMAL','%d-%m-%Y'),TODATE(Date,'DEFAULT_DECIMAL',' %d-%m-%Y'))

De TODATE() functies zijn er om de start- en einddatums te bepalen en de input en output formats van deze datums.

3. bepaal de input en output formats binnen beide TODATE() functies

Het gedeelte binnen de TODATE() functie bestaat uit drie onderdelen: een datum, INPUT en OUTPUT format. Als je gegevensbron Google Analytics is, schrijf je ‘Date’, wat een ‘default’ veld is (gebruik ‘Day’ voor AdWords).

De tweede variabele (INPUT format) moet gelijk zijn aan het format van de Datum variabele. Dit betekent dat als jouw databron het “YYYYMMDD” format gebruikt, dat je een input format moet kiezen dat hetzelfde protocol volgt. Het INPUT-format is meestal ‘DEFAULT_DECIMAL’. Raadpleeg de Google ondersteuningspagina (NL) voor een volledig overzicht van indelingen voor invoer en uitvoer voor de functie TODATE ().

De laatste variabele (OUTPUT format) kun je invullen zoals je wilt, als dit maar binnen twee apostrofs geplaatst wordt. Omwille van dit voorbeeld is het nog niet belangrijk welk format je kiest.

Je bent bijna klaar! Je moet de ‘aggregate’ instelling van jouw nieuwe Datumverschil veld omzetten naar ‘Count’ om deze functie te laten werken. Check of het werkt door dit in een Scorecard meetwaarde te plaatsen.

Breng je AdWords budgetten in evenwicht

Het weergeven van je AdWords-uitgaven is eenvoudig, of het nu gaat om de totale campagnekosten in een scorecard, de kosten per dag of de kosten per klik. Maar €10K aan kosten vertelt je niet of je teveel hebt uitgegeven (wat normaal niet zou moeten gebeuren) of dat het juist te weinig is (wat niet ongebruikelijk is voor hypergetargete advertenties, vooral in B2B). Helaas is er geen standaard ‘Budget’-veld in Google AdWords: het instellen hiervan vereist wat werk.

Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken. De meest eenvoudige optie is om een Google Spreadheets-bestand toe te voegen als een gegevensbron. Door Google Spreadsheets te gebruiken, kun je een basisoverzicht maken van jouw maandelijkse en dagelijkse budgetten en het bestand vervolgens laten aansluiten op Data Studio. Budgetten alleen staan je echter niet toe om je werkelijke saldo in een grafiek te plotten. Omdat Data Studio je slechts één gegevensbron per grafiek laat verbinden, moet je je uitgaven opnemen in hetzelfde Spreadsheets-document als je budget. Je kunt dit handmatig doen (bijvoorbeeld elke week / maand) of een script installeren dat het proces automatiseert.

Update 2019
Het is inmiddels wél mogelijk om 'Blended data sources' in een diagram te stoppen. Het is daarmee dus mogelijk je grafiek direct te voeden met data uit Google Ads en je budgetten uit Google Sheets.

Als je de balansberekeningen in je Google-spreadsheets document opneemt (zoals hierboven weergegeven), kun je deze als Velden voor Google Spreadsheets importeren. Je moet de juiste veldtypen toewijzen aan elk veld nadat ze zijn geïmporteerd, dat wil zeggen: zorg ervoor dat de kolom YYYYMM wordt herkend als een datum en dat de nummers worden gelezen in de valuta van jouw keuze.

Ga voor groot

Het oppervlakte van je dashboard is even groot als het scherm waarop je het presenteert, dus je moet de ruimte verstandig gebruiken. Ja, je wilt zoveel mogelijk gegevens laten zien op één pagina. Ja, dat ziet er rommelig uit!

Het motto “Kill your darlings” geldt voor schrijvers, maar ook voor het maken van dashboards. Kies je belangrijkste statistieken objectief en zonder sentiment. De gegevens die je interessant vindt, zullen niet altijd matchen met de KPI’s die je manager wil zien. Dus splits de belangrijkste prestatie-indicatoren en de details, en plaats ze op verschillende pagina’s. Maak de KPI-resultaten vervolgens groot – fysiek gezien. Grote Aantallen zijn in één oogopslag makkelijker te zien, te lezen en te begrijpen en zullen onvermijdelijk vragen en discussies oproepen zodat je dieper in de gedetailleerde data kunt duiken (die je onvermijdelijk verborgen hebt van de andere dashboard slides). In andere woorden: een kleine hoeveelheid ‘Grote Aantallen’ fungeert als een poort naar bruikbare aantallen, terwijl een grote hoeveelheid kleine aantallen meer tijd vergt om uit te leggen, waarbij de kans groter is dat ze het publiek zullen overweldigen. De vraag is: welke vorm zal ze eerder overtuigen?

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

thumbnail

Hoe zet je een buyer persona in bij leadkwalificatie (en diskwalificatie)

Het opstellen van buyer persona's is cruciaal voor lead scoring, leadkwalificatie en -diskwalificatie. In dit artikel lees je hoe dit in de praktijk werkt.

thumbnail

B2B-leadgeneratie en digitale sales tijdens de coronacrisis, hoe doe je dat?

Hoe ga jij om met leadgeneratie en digitale sales? In deze blog lees je hoe drie succesvolle B2B-marketeers het aanpakken.

thumbnail

Online marketing doelstellingen. Hoe bepaal je ze en goede voorbeelden?

Iedere succesvolle campagne of digitale marketingstrategie begint met het formuleren van goede doelstellingen waar iedere stakeholder achter staat.

Meer weten over dit onderwerp?

Dit is Marijn:

Marijn is Senior Digital Marketingstrateeg bij Centagon. Hij kan je o.a. alles vertellen over leadgeneratie.

Bel Marijn

Marijn is bereikbaar via het volgende nummer
(klik om direct te bellen):

+31 (0)6 18 41 74 38

Stel je vraag aan Marijn:

Vul hier je voornaam in

Vul hier je achternaam in

Vul hier je e-mailadres in

Voor welke organisatie ben je werkzaam?

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Server unavailable, please reload this page.

Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je akkoord te gaan met het feit dat wij je telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen.

Bedankt voor je interesse!

We nemen binnen 1 werkdag contact met je op om kort kennis te maken. Je ontvangt tevens een bevestiging van je vraag per e-mail.