PERFORMANCE MARKETING

Wanneer levert een inbound marketing-strategie resultaat op?

Wanneer je besluit om aan de slag te gaan met je inbound marketing-strategie, wil je natuurlijk ook weten wanneer het iets op gaat leveren en wat je dan aan resultaat kunt verwachten.

Er zijn talloze variabelen die van invloed kunnen zijn op de termijn waarop je echt resultaten ziet vanuit je inbound marketing-strategie. Hoe actief ben je bezig met je strategie? In welke markt bevind je je? Welk product of welke dienst verkoop je? Al deze (en meer) factoren hebben invloed op de omvang en snelheid van de resultaten.

Toch is het belangrijk om te weten hoelang het duurt voordat inbound marketing werkt en hoe de resultaten er dan uit zullen zien. Daarom geven we daar met behulp van dit artikel meer inzicht in.

Wanneer we kijken naar de inbound marketing-strategie kunnen we het succes in drie verschillende fases indelen:

Tom

Leestijd in minuten:

7

Content en zichtbaarheid (3-6 maanden)

Zorg ervoor dat de belangrijkste content op je website geoptimaliseerd is op zoekwoorden die je potentiële klanten gebruiken. Nadat je relevante zoekwoorden en onderwerpen hebt geïdentificeerd, kun je starten met het optimaliseren van bestaande content op je website.

Herschrijf de teksten zodat ze nog beter aansluiten bij de behoeften van je doelgroep. Daarnaast start je met het ontwikkelen van nieuwe topics die relevant zijn in het koopproces van potentiële klanten. Het resultaat: de zichtbaarheid van je website verbetert, organisch verkeer neemt toe en de kwaliteit van het verkeer is beter. Meer kans op leads dus.

Meestal worden de eerste effecten van zoekmachine-geoptimaliseerde content binnen 3 tot 6 maanden na het publiceren van de content bereikt. Alle content die je kunt produceren helpt je website een betere positie in de zoekmachine te behalen en zorgt ervoor dat je zichtbaar bent bij je meest relevante doelgroepen, in verschillende fasen van het koopproces. Start in deze beginfase dus met een goed keyword research, het optimaliseren van bestaande content en het produceren van nieuwe content.

Wat is het effect? Goede content en een verbetering in de online zichtbaarheid van je organisatie resulteert in hogere keyword rankings en daardoor een toename in organisch verkeer, maar ook in een toename van het aantal directe contactaanvragen dat je binnenkrijgt. Dit zijn de personen die al een koopintentie hebben en je nu beter kunnen vinden.

Beproefd proces voor het opstarten van contentmarketing

Beproefd proces voor het opstarten van contentmarketing

Leadgeneratie (6-12 maanden)

Wanneer je stappen maakt met het produceren van content, zal dit zorgen voor een doorlopende stroom aan relevant verkeer naar je website. Dit resulteert in een toename van het aantal contactaanvragen, maar ook bezoekers die zich kenbaar maken als Marketing Qualified Lead (MQL).

Ze lezen de content op de website en laten contactgegevens achter in ruil voor relevante informatie (denk aan het downloaden van een whitepaper). In deze fase zul je meer prospects zien ontstaan in de oriëntatiefase (top of funnel).

Slide uit Centagon's campagne aanpak voor bedrijven betreft MQL- en SQL-strategie

Slide uit Centagon's campagne aanpak voor bedrijven betreft MQL- en SQL-strategie

Dat die zogeheten Marketing Qualified Leads (MQL's) nog niet klaar zijn om een aankoop te doen is niet erg. Focus in deze fase, naast het genereren van meer Marketing Qualified Leads, ook op het kwalificeren ervan. De Sales Qualified Lead (SQL) die klaar is om een aankoop te doen heeft namelijk andere kenmerken dan iemand die slechts zijn e-mailadres achter laat. Ga daarom in deze fase samen met de salesafdeling kijken naar de ideale sales lead en implementeer deze inzichten voor het produceren van nieuwe content.

Ontwikkel content die bijdraagt aan het kwalificeren van de leads, bijvoorbeeld via chatbots, ROI calculators, gepersonaliseerde content of verdere inzet van marketing automation. Blijf focussen op het consistent gebruiken van je CRM om resultaat te blijven monitoren en stuur aan op het wegnemen van de barrière tussen marketing en sales.

Inbound marketing succes (12+ maanden)

Als je op deze manier door blijft gaan met je inbound marketing-strategie, kun je na 12 maanden de meeste resultaten verwachten. Zowel op het gebied van zichtbaarheid als leadgeneratie. Inmiddels zal het genereren van nieuwe content, het monitoren van het aantal binnenkomende leads en het onderhouden van nieuwe contacten bij je dagelijkse werkzaamheden behoren. Nu er meer leads binnenkomen via inbound kanalen, ze meer content consumeren, converteren op aanbiedingen en nieuwsbrieven blijven lezen, neemt de kans toe dat ze klaar zijn voor een aankoop. Perfect! Dit is het resultaat waar je op hebt gewacht.

Marketing automation kan leadgeneratie-processen efficiënter maken

Marketing automation kan leadgeneratie-processen efficiënter maken

De inbound marketing resultaten verbeteren

Nu leads het inbound pad blijven volgen, zijn er een heleboel acties die je kunt ondernemen om de resultaten van alle drie de fasen te verbeteren. Verdubbel de contentproductie, besteed tijd aan conversie-optimalisatie of verbeter de afstemming van sales en marketing. Al deze acties zullen helpen om je inbound marketing-strategie succesvol te houden en nog succesvoller te maken.

Denk daarbij aan nieuwe markten of doelgroepen, maar ook aan nieuwe calls-to-action of conversiemiddelen. De resultaten verbeteren kun je ook door hulp van buitenaf te vragen. Een bureau gespecialiseerd in contentmarketing, maar met een brede blik op MQL en SQL-resultaten is dan de meest geschikte partner. Let wel, een bureau dat alleen met creatieve content zonder conversie-oogmerk komt is op middellange termijn schadelijk voor je ROI.

Is inbound marketing het wachten waard?

Misschien vraag je je af of inbound marketing het wachten wel waard is en of je niet beter op een andere manier succes kunt genereren? Zeker weten van niet. Inbound marketing is en blijft waarschijnlijk een van de meest kostenefficiënte manieren om marketing resultaat te behalen.

Waarom? Het succes is niet afhankelijk van betaalde advertentiecampagnes. In marketingtermen: inbound marketing leads hebben een veel lagere cost per lead. Daarbij zijn er nog twee grote voordelen: inbound resultaten zijn cumulatief. De kosten zullen in de loop der tijd steeds lager worden. De content die je produceert is niet alleen geschikt voor inbound marketing. Deze content kun je voor iedere mogelijke marketingactie inzetten.

Genoeg redenen dus om te aan de slag te gaan met je inbound marketing-strategie en veel content te gaan produceren. Heb je hier hulp bij nodig? Schakel dan de specialisten van Centagon in voor een gratis consult.

Meer weten over de mogelijkheden van contentmarketing en inbound marketing? Download dan de handige whitepaper om je snel op weg te helpen, of neem contact op met een van onze adviseurs.

Inbound marketing whitepaper aanvragen

Het wiel zelf opnieuw uitvinden is natuurlijk niet nodig! Wij geven je de informatie die je nodig hebt om effectief te kunnen starten met inbound marketing. In zes pagina's heb jij een overzicht dat je nodig hebt voor een succesvolle start van je inbound marketing aanpak!

This is not correct
This is not correct

Bedankt, we hebben de uitnodiging verstuurd!

Geen mail ontvangen? Controleer dan de spam folder.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Heb je een vraag of een uitdaging? Neem contact met ons op:

Walter van Houten

Account consultant
(Founder)

Léon Hendrix

Senior digital marketing
strategist (Founder)

Ralph Kuijper

Account consultant

René de Korte

Digital marketing strategist

Vul het formulier in of neem contact met ons op via WhatsApp met de QR-code of WhatsApp Web

Dit klopt niet
Dit klopt niet
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.

Dank u wel, wij nemen z.s.m. contact met u op.