Wij zoeken een Allround Digital Marketeer.
Lees de vacature ≫

DATA-DRIVEN MARKETING

Conversie optimalisatie: welke tools heb je nodig?

Door inkomend verkeer vanuit verschillende kanalen (zoals Google, Linkedin, mailings, etc.) en eindeloze customer journey's wordt conversie optimalisatie steeds complexer. Dit maakt cruciaal om de juiste tools te gebruiken voor het maken van scherpe analyses en het definiëren van de juiste acties. Lees in dit artikel welke tools je minimaal nodig hebt.

Inzicht in data & gebruikerservaring

Het actief optimaliseren van conversies vereist inzicht in twee belangrijke factoren: de kwantitatieve website data die voortkomt uit de bezoekers van je website en de kwalitatieve gebruikerservaring tijdens en na het bezoek van je website. Op basis van inzicht uit deze bronnen formuleer je acties die vervolgens uitgevoerd worden om conversies te verhogen.

Tom

Leestijd in minuten:

8

Conversie optimalisatie tool 1: Google Analytics & UTM-tagging

We zoomen verder in op kwantitatieve data en de juiste tool om te optimaliseren. Om conversies te optimaliseren moeten eerst de juiste zaken worden gemeten. Voor het meten van het inkomende verkeer te meten is één ‘tool’ heer en meester: Google Analytics.

Voor het meten en managen van meerdere kanalen vind je de meest waardevolle inzichten van deze tool onder de menu-items:

Screenshot navigatie voorbeeld

De verkeersbronnen

Waar je wel op moet letten bij het gebruik van Google Analytics: deze tool deelt de verkeersbronnen (te) breed in. Zo vallen de SEA inspanningen onder Google / cpc, Organic traffic is het niet-betaalde zoekmachine verkeer en Referral traffic komt voort uit indirecte verkeersbronnen. Dit is slechts een greep uit de vele bronnen binnen Google Analytics. De Direct / (none) verkeersbron omvat niet alleen het verkeer dat direct naar je website surft, maar ook al het verkeer wat niet direct wordt herkend.

Meer inzicht in onbekende verkeersbronnen

Om conversies echt te optimaliseren wil je meer inzicht in deze onbekende verkeersbron. Daarvoor is het aan te raden om UTM getagde links te gebruiken. Deze links overschrijven de Direct / (none) verkeersbron en dit zorgt ervoor dat een deel van het onbekende verkeer inzichtelijk wordt zoals het in de tag is aangegeven. Zo kun je bijvoorbeeld advertising inspanningen vanuit extern ingekochte displaykanalen meetbaar maken (zelfs specifiek tot op de individuele banner, post of communicatieuiting). Een voorbeeld: door gebruik te maken van UTM tagging kun je inzichtelijk maken dat de wide-skyscraper banner op Nu.nl toch echt heeft gezorgd voor bezoekers, pageviews en uiteindelijk ook waardevolle conversies.

Samenvattend: dankzij het gebruik van Google Analytics in combinatie met UTM tagging en de juiste ingestelde conversies kun je de kwantitatieve prestaties van verkeersbronnen doormeten, conversies verhogen en je marketingbudget efficiënter inzetten.

Conversie optimalisatie tool 2: Hotjar

Voor het verhogen van je conversies is ook de gebruikerservaring belangrijk. De gebruikerservaring van websitebezoekers is vaak, onterecht, ondergeschikt aan de kwantitatieve data. Op basis van data kun je zien dat het aantal conversies vanuit desktopbezoekers hoger ligt dan mobiele bezoekers, maar je kunt niet zien dat de ervaring van een website niet optimaal is, waardoor conversies in het geheel verloren gaan.

Een goede tool voor het analyseren van de ervaring van de gebruikers van een website is Hotjar. Deze tool biedt niet alleen heatmaps en click-tracking, maar ook het maken van live-recordings van bepaalde pagina’s van je website waar conversies plaatsvinden. het bijhouden van de conversieflow op je website en het in kaart brengen van de gemiddelde tijd per ingevuld veld van een formulier. Vervolgens stel je handmatig de juiste conversiefunnels in om website gedrag in de tool te tracken.

Hotjar heatmap voorbeeld

Bron: Hotjar

Bottlenecks opsporen & aanpassen

Met deze, meer kwalitatieve, vorm van data krijg je direct inzicht in de gebruikerservaring van je websitebezoekers. Daar waar bottlenecks zitten in je conversies kun je het design van je website aanpassen om de effectiviteit van je website te verhogen. A-B-testen met design acties, formulieren of navigatie verhoogt de positieve ervaring van de websitebezoeker, maar ook de prestaties. Zo stuur je zowel kwantitatief als kwalitatief aan op het verhogen van conversies.

Stappenplan voor Conversieratio Optimalisatie (CRO)

Met de overvloed aan data uit verschillende tools kun je meten en analyseren tot je een ons weegt. Het daadwerkelijk testen van de inzichten die je krijgt uit de data is essentieel. Stel een plan op om te starten met conversieratio optimalisatie (CRO). Een helder stappenplan voor conversie optimalisatie wat je op weg kan helpen:

  1. Creëer ideeën op basis van je databronnen en tooling
  2. Genereer concrete ideeën en prioriteer deze op haalbaarheid
  3. Betrek de juiste mensen in je team om de acties door te voeren
  4. Stel een hypothese op: welke resultaten moet het opleveren
  5. Test de conversie optimalisatie & analyseer resultaten
  6. Bij succes: doorvoeren & learnings delen
  7. Bij falen: volgende optimalisatie testen

Meten is analytisch zilver, testen is CRO goud!

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Heb je een vraag of een uitdaging? Neem contact met ons op:

Walter van Houten

Account consultant
(Founder)

Léon Hendrix

Senior digital marketing
strategist (Founder)

Ralph Kuijper

Account consultant

René de Korte

Digital marketing strategist

Direct met iemand in contact?
Stuur ons een bericht met WhatsApp:


Scan de QR of
gebruik deze link naar

WhatsApp Web
Dit klopt niet
Dit klopt niet
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.

Dank u wel, wij nemen z.s.m. contact met u op.