MERKSTRATEGIE

Merkidentiteit: de basis van een sterk merk

Wat maakt jouw merk echt, betrouwbaar en onderscheidend? Een heldere merkidentiteit is belangrijk voor een sterk merk. Lees hoe je stap voor stap je merkidentiteit bepaalt met voorbeelden.

Authenticiteit is, zeker nu, belangrijk om je merk en je merkidentiteit goed neer te zetten. Wat maakt jouw merk echt, betrouwbaar en onderscheidend?

Waarom moeten potentiële klanten voor jou kiezen en niet voor jouw concurrent(en)? Wat is het dat jouw merk uniek maakt? Kortom, wie ben je als merk en als bedrijf? In dit artikel lees je hoe je een sterk merk kunt neerzetten, met een aantal praktische voorbeelden. Ook geven we je een handig hulpmiddel voor het opzetten van de basisstrategie: de "Merkidenteit Worksheet".

Download deze hier

Jacobien

Leestijd in minuten:

7

Waarden zijn de fundering van je bedrijf

De identiteit van je bedrijf is gebaseerd op de missie, visie en kernwaarden van je onderneming. Deze komen voort uit de belangrijkste waarden voor jouw organisatie. Een manier om deze te achterhalen is het invullen van de betekenisladder (Riezebos & van der Grinten, 2018, pp. 164–178) voor je merk. Deze bestaat uit vijf stappen die uiteindelijk naar de waarden van jouw organisatie wijzen. Het begint bij producteigenschappen: wat zijn de concrete kenmerken van het product of de dienst die je aanbiedt? De volgende is productvoordeel, wat is abstract een voordeel voor de klant bij het gebruik van het product/de dienst ten opzichte van de concurrent? De volgende trede is de functionele betekenis, wat is het praktische voordeel dat jij je klanten biedt? Daaropvolgend de psychosociale betekenis, wat is het gevoel dat opgeroepen wordt bij klanten door het gebruik van je dienst/product? Als laatste stap kom je bij de waarden, wat creëer je doordat je dat gevoel oproept?

Je kunt hiermee zelf aan de slag gaan en per onderdeel invullen in hoeverre dit van toepassing is op jouw producten of diensten:

De betekenisladder

Afbeelding: de betekenisladder

Het gaat er niet om dat het merk is opgericht om geld te verdienen, dat is namelijk een bijzaak naast de missie die je merk heeft. Het is essentieel voor een bedrijf om de missie, visie en kernwaarden op een rijtje te hebben, uit te stralen en deze ook waar te maken. Je bedrijfswaarden vormen de fundering voor je bedrijf, van daaruit is je bedrijf ontstaan met de missie die het bedrijf heeft. De waarden laten zien waar je voor staat als bedrijf en dat weerspiegelt je merkidentiteit. Dit is een goede basis voor het formuleren van de kernboodschap.

Golden Circle: breng je missie in kaart

Een goed model om je missie in kaart te brengen is het model van Simon Sinek, de ‘Golden Circle’. Dit is een cirkel die bestaat uit drie lagen; why (kern), how (midden) en what (buitenring). Deze lagen van de ‘Golden Circle’ zijn opgebouwd van buiten naar binnen. Door de 'why' (de reden waarom je bedrijf bestaat), 'how' (hoe je de 'why' realiseert) en de 'what' (de producten of diensten) in te vullen wordt duidelijk wat de merkessentie, de missie van je bedrijf is. Als je dit weet kun je dit ook uiten naar (potentiële) klanten. Dit maakt het voor je klanten ook duidelijk waarom je het product/de dienst aanbiedt en welke gedachte daarachter zit.

Golden Circle: why, how en what

Afbeelding Golden Circle: why, how en what

Voorbeeld: de missie van Tony Chocolonely
Tony Chocolonely maakt producten van chocolade (what) en heeft veel concurrentie in de supermarkt die precies hetzelfde doen. De reden waarom zij chocolade maken is wel onderscheidend van de concurrenten. De missie van Tony Chocolonely: “Samen maken we 100% slaafvrij de norm in chocolade (why).” Dit maken ze waar door chocolade in te kopen volgens de vijf regels die het bedrijf heeft opgesteld (how). De what en how zijn dus gebaseerd op de why.

Het gaat dus om een diepere gedachte, iets terug doen voor de maatschappij of het klimaat bijvoorbeeld. Het verhaal van je missie en je visie moet wel op elkaar aansluiten. Waarom zouden klanten naar jouw bedrijf gaan als jij niet doet wat je zegt? Dat maakt je als bedrijf ook minder betrouwbaar en geloofwaardig. Dit zijn cruciale punten om klanten naar je toe te trekken en ze bij je te houden. Dit gebruik je later ook bij het formuleren van de kernboodschap van je bedrijf.

Denk na over je corporate identity

De grote vraag is dus ‘wie ben je?’ en ‘wie wil je zijn?’, deze vragen reflecteren de corporate identity. De identiteit wordt gereflecteerd in de dingen die je doet als bedrijf en wat je wilt zijn als bedrijf. Het is belangrijk dat deze twee vragen overeenkomen. Als dat niet het geval is, is er sprake van een identiteitscrisis en moet hier iets aan gedaan worden.

Je corporate identity is ook gebaseerd op associaties die klanten van jouw bedrijf hebben. Met deze associaties kun je alle kanten op; je kunt samenwerken met een ander bedrijf of met een bekend persoon in de sector, een goed doel steunen of investeren in een bedrijf met dezelfde waarden. Het kan je maken of het kan je breken. Het kan je nog sterker maken dan het al was doordat je laat zien waar je voor staat, maar dat kan ook je valkuil worden.

Voorbeeld: corporate identity van Nike
Het perfecte voorbeeld hierbij is het verhaal van Nike en Collin Kaepernick, een afro Amerikaanse American football speler. De football speler weigerde om te staan bij het Amerikaanse volkslied wegens zijn standpunt over het behandelen van minderheden door de Verenigde Staten. Dit zorgde voor veel commotie, zelfs de politiek ging zich ermee bemoeien. Wat er uiteindelijk voor zorgde dat Collin geen American football meer mocht uitoefenen. Nike heeft hierop ingespeeld en heeft de sporter onder haar vleugels genomen. Dit hebben ze gedaan omdat het verhaal van Collin Kaepernick in strijd is met hun missie: ‘Our purpose is to unite the world through sport to create a healthy planet, active communities and an equal playing field for all’. In dit geval heeft Nike niet alleen een standpunt ingenomen op het gebied van hun waarden, maar ook een politiek standpunt. Er is dan ook veel te doen geweest omtrent deze actie van Nike. Er verschenen massaal video’s op het internet waar Nike producten in brand werden gestoken en er waren veel negatieve reacties. Toch steeg het aandeel van Nike harder na deze actie.

Denk goed na met wie en wat je geassocieerd wilt worden als bedrijf, want dit kan een grote impact hebben op je corporate identity ofwel je merk en je imago. Je merkidentiteit is dus een belangrijk puzzelstukje om je merk sterk te positioneren in de markt. Het is dan ook cruciaal om hier aandacht aan te besteden en om na te gaan of je deze na blijft streven.

De omstreden actie van Colin Kaepernick om aandacht te vragen voor rassenongelijkheid en discriminatie

De omstreden actie van Colin Kaepernick om aandacht te vragen voor rassenongelijkheid en discriminatie

Next step: je kernboodschap

Wanneer je een duidelijke missie en identiteit bepaald hebt, kun je dit gaan vertalen naar een kernboodschap. Dit is de boodschap die je communiceert naar je doelgroep en deze pas je toe op je marketingstrategie. Een duidelijke kernboodschap wordt goed onthouden, het is daarom ook goed om één kernboodschap te formuleren. Als je meerdere boodschappen wilt overbrengen naar je doelgroep, is het verstandig om tot een overkoepelende boodschap te komen. Het is van belang dat je kernboodschap uniek is en dat je kunt onderbouwen dat je je boodschap echt nakomt.

Bepaal je marketing- en communicatiestrategie

De kernboodschap kun je vervolgens als basis gebruiken voor je communicatie en marketing. Bepaal met wie je wilt communiceren, hoe je dat wilt gaan doen, waar je dat wil gaan doen en waarmee je dat wilt gaan doen.

Heb je hulp nodig bij het bepalen van je merkidentiteit of de vertaling naar een marketingstrategie? De specialisten van Centagon kunnen je hierbij helpen.

Aan de slag met de 'Merkidenteit Worksheet'

Om je te helpen bij het bepalen van je merkidentiteit, hebben we een PDF worksheet gemaakt. Vul deze in en kom zo achter de waarden en de missie van je bedrijf.

Registreer je op ons downloadportaal waar al onze bestanden veilig te downloaden zijn

Je ontvangt van ons een e-mailbevestiging met een link naar het downloadportaal.

This is not correct
This is not correct

Bedankt, we hebben de uitnodiging verstuurd!

Geen mail ontvangen? Controleer dan de spam folder.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Nog vragen?
Neem contact met ons op:

Walter van Houten

Account consultant
(Founder)

Léon Hendrix

Senior digital marketing
strategist (Founder)

Ralph Kuijper

Account consultant

René de Korte

Digital marketing strategist

Vul het formulier in of neem contact met ons op via WhatsApp

Of gebruik
WhatsApp Web

This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct
Please fill in

Thank you, we will contact you in 2 days.