Wij zoeken een Allround Digital Marketeer.
Lees de vacature >>

LEADGENERATIE

Next step: Hoe herken je je bezoekers?

Een betere zichtbaarheid is één ding, maar identificeren welke bezoekers relevant zijn voor je bedrijf is een tweede.

In het artikel Beweging in de Foodservice spraken we over de bijdrage van SEO aan een betere zichtbaarheid voor je website in zoekmachines. Dit artikel is een volgende stap en gaat over het herkennen van bezoekers. Wie zijn ze en wat drijft ze?

Maartje B.

Leestijd in minuten:

5

Foodservice trends

  • Snelste groei qua online verkopen verwacht in de foodbranche (hoger dan huishoudelijke apparaten en telecom).

  • Experts veronderstellen ruim driemaal meer online aankopen tussen 2018 en 2023 in voeding en dranken van 4% naar 13%.

  • Ze zouden nu al 80% van de online aankopen vertegenwoordigen.

  • Er ontstaan nieuwe logistieke modellen door tactische samenwerkingen tussen bedrijven.

  • Er worden nieuwe commerciële modellen ontwikkeld om te concurreren tegen grote bedrijven.

Een competitieve markt

Door de grote opkomst van alternatieve aanbieders wordt het essentieel om de juiste bezoekers te genereren en te kwalificeren voor jouw specifieke aanbod. Om een simpel voorbeeld te geven: een foodservice bedrijf dat gericht is op gezonde maaltijden heeft geen baat bij het selecteren van klanten die op zoek zijn naar luxueuze feestmaaltijden.

In de competitieve foodservice, waar meer aanbieders en nieuwe logistieke oplossingen de trend zijn, wordt het cruciaal om kosten-efficiënt om te gaan met klanten. Dit kan enkel en alleen wanneer je je klanten kent en kan toewijzen tot de fase waarin ze zich bevinden. Omdat het bij foodservice vaak over degelijke bedragen gaat in combinatie met de keuze uit een groot aantal aanbieders, is het aankoopproces van de klant een stuk langer dan normaal. Door de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste klant aan te bieden, kunnen we dit aankoopproces beïnvloeden.

Laat de kaas niet van het brood eten

In een markt met steeds meer aanbieders wordt het steeds belangrijker om de juiste mensen aan te spreken. De consument kiest bewust voor het makkelijkste en meest comfortabele product dat genot oplevert. We zien al enkele jaren het assortiment uitbreiden in restaurants en webshops waardoor het van groot belang is om het juiste aanbod op tafel te krijgen. Dat zien we zelfs bij foodcatering en fooddelivery.

Daarnaast zijn er ook nieuwe logistieke verwachtingen waar de consument behoefte aan heeft. Deze wil simpelweg met één druk op de knop kunnen bestellen zonder van de bank af te komen. Voor cateringbedrijven is dit niet anders. De digitale wereld gaf fysieke spelers de keuze om uit te breiden naar een omnichannel aanpak, maar nog niet iedereen is helemaal overtuigd van die online aanwezigheid. Ondanks deze gedachtegang staat de jongere generatie bekend om haar grilligheid en online aanwezigheid.

De oudere generatie kent vooral de offline verkooppunten, maar het is achterhaald om te denken dat zij niet online zijn. Ook deze generatie heeft zijn weg naar de digitale shop gevonden. Dat zien we aan de verhouding tussen online aankopen in 2012 en 2018.

Bij de leeftijden boven de 45 jaar zijn de online aankopen tot 20% gestegen, in tegenstelling tot max. 10% voor leeftijden jonger dan 45 jaar. Cijfers over online winkelen uit StatLine van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Identificeer en kwalificeer

Het wordt dus noodzakelijk om klanten online te herkennen en te kwalificeren om in de markt een concurrentievoordeel te halen.

*Wie zijn ze? *Wat doen ze? *Wat drijft ze?

Maar daar stopt het niet. We kunnen dit gedrag meten en analyseren om gebruikersprofielen te creëren en verrijken. Hierdoor kan je op een simpele manier de prestaties rapporteren, analyseren en optimaliseren om zo relevanter te zijn en efficiënter om te gaan met je budget.

Een betere leadgeneratie

Op basis van deze criteria kun je klanten indelen en kwalificeren onder specifieke kenmerken. Hierdoor worden ze gekoppeld aan een groep gebruikers met dezelfde profielen. Zo krijg je een beter inzicht in je gebruikers en weet je snel welke middelen je moet inzetten om deze persoon naar de volgende stap te helpen.

We kunnen door middel van de juiste content op het juiste moment aan te bieden, de consument informeren over het bedrijf en de producten. Door het gebruik van een marketing automation tool zoals Opptylab kunnen we deze weg voor iedere consument specifieker in kaart brengen. Hierdoor kun je het persoonlijk maken zodat de relevantie voor je bezoekers toeneemt.

Wil jij relevanter zijn voor je bezoekers en leads? Neem vandaag nog contact op voor vrijblijvend advies of lees meer over B2B-leadgeneratie.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Heb je een vraag of een uitdaging? Neem contact met ons op:

Walter van Houten

Account consultant
(Founder)

Léon Hendrix

Senior digital marketing
strategist (Founder)

Ralph Kuijper

Account consultant

René de Korte

Digital marketing strategist

Direct met iemand in contact?
Stuur ons een bericht met WhatsApp:


Scan de QR of
gebruik deze link naar

WhatsApp Web
Dit klopt niet
Dit klopt niet
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.

Dank u wel, wij nemen z.s.m. contact met u op.