Wij zoeken een Allround Digital Marketeer.
Lees de vacature >>

Marketingstrategie

Heeft de recessie invloed op B2B-marketing?

In deze blog ontdek je de status van B2B marketing tijdens de huidige recessie.

Wat is de status van B2B-marketing in Nederland? Houden beslissers vast aan hun B2B-marketingstrategie tijdens de huidige lichte recessie? Wat zijn de belangrijkste doelstellingen voor hun B2B-marketingcampagne? Stijgen of dalen de budgetten voor B2B-marketing?

LinkedIn heeft hiervoor wereldwijd 1.700 beslissers werkzaam in B2B-marketing geïnterviewd. In deze blog presenteer ik de Nederlandse resultaten van de 2022 B2B Marketer Sentiment Study.

Maartje B.

Leestijd in minuten:

4

B2B-marketingstrategie in recessietijd

Ondanks de huidige lichte recessie blijven de meeste Nederlandse marketeers geloven in hun B2B-marketingstrategie. De meerderheid (60%) denkt dat ze zich met een beetje creativiteit door de recessie heen kunnen slaan.

De meerderheid gelooft dat een sterk merk de verkoop op lange termijn ondersteunt. Bijna driekwart van hen is daarom niet van plan de budgetten voor branding te verlagen. Deze professionals zijn van mening dat bedrijven die hun uitgaven aan B2B-marketing handhaven of verhogen tijdens periodes van economische onzekerheid sneller zullen herstellen.

B2B marketing optimisme grafiek

Budgetten voor B2B-marketing

Misschien is deze mening ook de reden waarom Nederlandse professionals de enige Europeanen zijn die vaker een stijging in uitgaven verwachten (22%) dan een daling (20%) voor B2B-marketing.

Ongeveer de helft van de Nederlandse B2B-marketeers geeft trouwens aan dat hun budgetten op de een of andere manier al zijn beïnvloed door de huidige economische omstandigheden. Wereldwijd is dat percentage hetzelfde.

De helft van de marketeers zag de economische ontwikkelingen hun budget aantasten.


23% van de senior marketeers die moeten werken met een kleiner budget, geeft aan dat het bedrijf de ROI van B2B-marketing niet begrijpt. Hun grootste uitdaging: aantonen dat B2B-marketingcampagnes effectief zijn en meten hoe groot het rendement op marketinguitgaven is.

Driekwart van de marketeers is niet van plan om budgetten voor branding te verlagen.

Doelen B2B-marketingcampagne

In de komende 6 maanden zullen B2B-marketingcampagnes volgens de senior beslissers:

 • bestaande en nieuwe klantrelaties moeten stimuleren (50%)
 • laten zien hoe het bedrijf klanten helpt in deze tijd (39%)
 • aantonen dat een bedrijf duurzaamheid serieus neemt (36%)
 • klantrelaties opbouwen en vertrouwen verbeteren (28%)

Tips voor B2B marketing

Als ik naar deze resultaten kijk, zie ik drie manieren waarop een B2B-marketingbureau kan helpen meer resultaat te boeken ten tijde van (lichte) recessie.

 1. Vul je eigen creativiteit aan
  Plan een brainstorm met iemand van een andere afdeling die een tegengesteld karakter en perspectief heeft op de bijdrage van jouw bedrijf. Ga daarbij terug naar de kernwaarden en blijf weg van alle ‘standaardmerktaal’. Je bent ook verzekerd van fris perspectief en een creatief concept voor je B2B-marketingcampagne als je een B2B-marketingbureau inschakelt dat gespecialiseerd is in creatieve communicatie zoals Centagon.

 2. Van outbound naar inbound marketing
  Stop geen budget meer in massamarketing maar in één-op-één-marketing. Dus geen radioreclame, tv-commercials of abri’s meer, maar gerichte zoekmachineadvertenties aangepast aan iemands zoekterm en de fase van zijn klantreis, social media advertenties op basis van buyer persona’s en remarketing display.
  Zo is je merk zichtbaar voor degenen die ertoe doen. Zodra het consumentenvertrouwen verbetert en mensen weer durven te kopen, heb jij alvast hun merkvoorkeur beïnvloed. De strategen van Centagon helpen je graag met deze shift in B2B-marketingstrategie.

 3. Gebruik marketing automation software voor lead nurturing
  Eén-op-één-marketing gaat niet alleen over het aantrekken van nieuwe prospects. Zorg ervoor dat mensen die jouw website al ooit bezocht hebben en in ieder geval prospects van wie je al contactgegevens hebt gepersonaliseerde content te zien krijgen. Zo kun je met websiteinhoud of geautomatiseerde e-mails ervoor zorgen dat ze op het juiste moment de juiste boodschap te zien krijgen en ze hun klantreis bij jou kunnen vervolgen.

 4. Gebruik een CDP voor het aantonen van marketing ROI
  Het aantonen van resultaten en ROI van B2B-marketing aan het management is en blijft een topprioriteit. Vaak zijn B2B-marketeers al enorm tevreden als ze de kortetermijneffecten van B2B-marketingcampagnes in cijfers kunnen laten zien. Daarmee kunnen ze namelijk al enigszins bewijzen dat hun marketinginspanningen nut hebben.

  Grote kans dat jij het ook moeilijk vindt om aan te tonen hoeveel sneller of vaker mensen klant worden op door jouw marketinginspanningen. Logisch, want langetermijnmarketing-ROI aantonen is zeer complex. Door voor langere tijd een alles-in-één-tool te gebruiken als customer data platform, CMS en marketing automation tool ben je wel in staat om de ROI van B2B-marketing te kunnen kwantificeren. De doorgewinterde specialisten van Centagon kunnen je daar goed bij helpen.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Heb je een vraag of een uitdaging? Neem contact met ons op:

Walter van Houten

Account consultant
(Founder)

Léon Hendrix

Senior digital marketing
strategist (Founder)

Ralph Kuijper

Account consultant

René de Korte

Digital marketing strategist

Direct met iemand in contact?
Stuur ons een bericht met WhatsApp:


Scan de QR of
gebruik deze link naar

WhatsApp Web
Dit klopt niet
Dit klopt niet
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.

Dank u wel, wij nemen z.s.m. contact met u op.