DOELGROEPONDERZOEK

Waarom je geen buyer persona’s moet maken

.. zonder ze goed te gebruiken in je marketing & communicatie.

“We moeten een buyer persona maken!” Steeds meer bedrijven zien het nut in van het maken van buyer persona’s. Buyer persona’s maken het mogelijk om je daadwerkelijk te verplaatsen in je klanten. Het maken van een buyer persona kost even wat werk, maar vervolgens dienen ze als basis voor de gehele marketing & communicatie. En dat is het punt waar het nog niet altijd helemaal soepel gaat. Het maken van een buyer persona heeft geen enkel nut als je deze niet op de juiste manier gebruikt in je marketing en communicatie. Daarom in dit artikel een aantal handige tips voor het toepassen van de buyer persona(’s).

Myrna

Leestijd in minuten:

7

Zorg ervoor dat je buyer persona’s zo compleet mogelijk zijn

Voordat je start met het toepassen van de buyer persona(’s), is het belangrijk dat de profielen zo volledig mogelijk zijn. Denk niet alleen aan naam, leeftijd en geslacht, maar juist ook aan zijn of haar doelen, uitdagingen, frustraties, persoonlijkheidskenmerken, voorkeurskanalen en motivaties. Om je te helpen hebben we een handig, interactief buyer persona PDF template ontwikkeld. Gebruik deze om je buyer persona's te maken of om te checken of er informatie ontbreekt in je huidige buyer persona(’s).

Buyer persona voorbeeld

Download interactief template (PDF)

Hang de buyer persona’s op in het bedrijfspand

Waarschijnlijk leer jij de buyer persona(‘s) meteen goed kennen omdat je zelf betrokken bent geweest bij het ontwikkelen ervan. Maar de buyer persona’s moeten gaan leven binnen het hele bedrijf. Iedereen moet weten over wie je het hebt als je de naam of namen van de buyer persona’s noemt. Iedereen moet de taal van de doelgroep spreken. Hoe je dat doet? Door ze simpelweg op te hangen binnen het bedrijf. Print ze uit of laat ze afdrukken op groot formaat en hang ze op een aantal belangrijke plekken. Bij de koffieautomaat en in het marketingkantoor bijvoorbeeld.

Breng de buyer persona’s regelmatig ter sprake

Door de buyer persona’s regelmatig ter sprake te brengen, beginnen ze ook steeds meer te leven binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld: een collega heeft een Linkedin post opgesteld en legt deze aan je voor. Stel direct de vraag: waarom zou dit voor ‘naam buyer persona’ een tekst zijn die triggert? Door dit steeds te herhalen, zal het voor iedereen ook steeds normaler en zelfs vanzelfsprekend worden om de buyer persona(‘s) te gebruiken. En dit geldt niet alleen voor marketing en communicatie, maar ook voor sales: iedereen moet de taal van de doelgroep spreken.

Neem de buyer persona’s op in je marketing- en contentplanning

Zorg ervoor dat de buyer persona of persona’s een duidelijke plek hebben in de marketing- en contentplanning. Presenteer je het marketingplan voor het komende jaar aan het team? Dan komen de buyer persona’s ook voorbij in je presentatie. Heb je een Excel-bestand met de marketing- of contentplanning? Dan kan het handig zijn om de buyer persona’s toe te voegen als extra tab. Wat betreft de contentplanning: voor ieder stukje content dat ontwikkeld wordt geef je - naast de eindverantwoordelijke, de deadline, keywords, plek in de customer journey - ook aan voor welke buyer persona of buyer persona’s deze content gemaakt gaat worden.

Gebruik de buyer persona’s voor targeting

Een hele concrete toepassing van de buyer persona’s: zorg ervoor dat deze ook als leidraad gebruikt worden voor het targeten van advertenties op Facebook en LinkedIn. Zowel Facebook als LinkedIn hebben uitgebreide mogelijkheden om te targeten, maak daar dus ook gebruik van. Zet ze in als standaard of pas de doelgroepen aan met betrekking tot de demografie, geografie, interesses en gedrag. Op die manier weet je zeker dat je de juiste mensen bereikt met de campagnes.

Linkedin Interesting Targeting

Bron: LinkedIn Interest Targeting

Beoordeel je huidige content met de buyer persona(’s)

Er is natuurlijk een bepaald moment geweest dat de buyer persona’s ontwikkeld zijn. Met behulp van deze buyer persona’s kun je gaan beoordelen in hoeverre de huidige content op de website aansluit op de juiste buyer persona’s. Het kan nodig zijn om de producten en/of diensten eens kritische onder de loep te nemen. Is er genoeg aanbod of voldoende informatie voor iedere persona? En in hoeverre sluit de website goed aan bij de klantreis van de buyer persona’s? Hiervoor is het nodig om mogelijke customer journey's ook daadwerkelijk in beeld te brengen.

Mogelijk customer journey voorbeeld

Mogelijke customer journey (bron: BCG perspectives)

Koppel je buyer persona's aan lead scoring

En tot slot de allerbelangrijkste toepassing van buyer persona's: gebruik ze voor lead scoring. Met behulp van lead scoring wordt een waarde toegekend aan de informatieconsumptie van iedere individuele bezoeker op basis van vooraf gestelde criteria. De buyer persona heeft op dat moment de allerhoogste waarde als prospect identificatiemiddel in het lead scoring traject. Het bedenken en produceren van inhoud die bijdraagt aan de identificatie van je bezoeker met behulp van het buyer persona profiel stelt je snel in staat om je communicatie met je bezoekers steeds relevanter te maken. Bij het inzetten van deze relevante informatie op de profielverrijking en bezoekersidentificatie wordt de toegevoegde waarde van goed geschreven content ook direct zichtbaar en meetbaar. Bovendien geeft het meer inzicht om de best passende marketing- of salesstrategie verder te optimaliseren.

Aan de slag

Genoeg manieren waarop je de buyer persona’s daadwerkelijk kunt toepassen in de dagelijkse praktijk. Laat de buyer persona’s leven!

Het interactieve buyer persona template

Het wiel zelf opnieuw uitvinden is natuurlijk niet nodig! Met dit interactieve buyer persona PDF template kun jij je complete buyer persona zelf maken. In twee pagina's heb jij een overzicht van je totale persona.

Het pdf-template helpt je om demografische maar ook persoonlijke kenmerken over jouw buyer persona inzichtelijk te maken. Daarnaast dwingt het je na te denken voor de marketing- en saleskwalificaties en welke acties daaruit volgen.

This is not correct
This is not correct

Bedankt, we hebben de uitnodiging verstuurd!

Geen mail ontvangen? Controleer dan de spam folder.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Heb je een vraag of een uitdaging? Neem contact met ons op:

Walter van Houten

Account consultant
(Founder)

Léon Hendrix

Senior digital marketing
strategist (Founder)

Ralph Kuijper

Account consultant

René de Korte

Digital marketing strategist

Vul het formulier in of neem contact met ons op via WhatsApp met de QR-code of WhatsApp Web

Dit klopt niet
Dit klopt niet
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.
Invullen a.u.b.

Dank u wel, wij nemen z.s.m. contact met u op.