Content is King. Nog steeds. Maar hoewel marketeers contentmarketing volop hebben aangegrepen, blijft het een van de grootste uitdagingen om de daadwerkelijke return on investment (ROI) voor contentmarketing te bewijzen en optimaliseren.

Daarom geven we in dit artikel een aantal praktische tips voor het optimaliseren van de contentmarketing ROI. Met behulp van deze tips kun je je content optimaal benutten, meer rendement halen uit je marketingbudget én actief monitoren of je content bijdraagt aan je marketingsucces.

tom-pulmanns
Auteur: Tom
Juli 2020
Leestijd: 9 min

Tip 1: Stel KPI’s voor contentmarketing vast

Om aan te kunnen duiden dat je contentmarketing daadwerkelijk succesvol is, is het van belang om goede KPI’s vast te stellen. Deze contentmarketing KPI’s stellen je in staat om je marketingbudget en uitgaven op content gebied te verantwoorden en ROI aan te tonen.

Noot: Het type content dat bij zal dragen aan jouw KPI’s zal per organisatie verschillen. Waar een (semi-)overheidsinstantie meer geïnteresseerd zal zijn in content en KPI’s om meer bezoekers naar de website te genereren, zal een B2B-softwareverstrekker zich eerder concentreren op KPI’s voor het genereren van marketing- of salesleads.

Een aantal verschillende KPI’s die je in de gaten moet houden:

  • Websitesessies / bezoeken
  • Gemiddelde tijd per sessie
  • Conversiepercentage voor je belangrijkste content
  • Percentage gekwalificeerde leads (marketing qualified leads)
  • Percentage saleskansen (sales qualified leads)
  • Gegenereerde Inkomsten
Een voorbeeld van een online funnel waarin de KPI's per fase bepaald zijn.

Vaak zien we dat deze KPI’s in de praktijk lang niet altijd inzichtelijk zijn. Daarom is het cruciaal om ervoor te zorgen dat er een platform (of tool) is waarmee je nauwkeurig kan meten wat voor invloed je contentmarketing inspanning hebben. In het ideale geval kan je met dit platform voor ieder afzonderlijk kanaal de content monitoren en beoordelen. Zo zie je direct welke verkeersbronnen verantwoordelijk zijn voor de meeste leads; cruciaal voor je contentmarketing ROI optimalisatie.

Mocht je dan bijvoorbeeld ontdekken dat organisch verkeer via Google je belangrijkste verkeersbron is, terwijl sociale media relatief weinig bijdragen, dan is een logische vervolgstap om meer tijd en moeite te besteden aan het identificeren van relevante keywords voor content dan het verhogen van de frequentie van je social media updates. Dit helpt niet alleen om bestaande kanalen te optimaliseren, maar ook voor het verbeteren van je aanpak voor de lange termijn. Besteed daarom voldoende aandacht aan het opzetten en monitoren van je KPI’s.

Tip 2: Hergebruik bestaande content

Wanneer een blogpost, whitepaper, technische productsheet, nieuwsbrief of welke andere vorm van geschreven content ontwikkeld is, zien we vaak dat er nagenoeg direct wordt gestart met ontwikkeling van nieuwe content. Dit is niet perse fout, omdat contentproductie niet stil moet staan. Maar om maximaal rendement te halen uit je content is het belangrijk om na te denken over hoe het gemaakte stuk content kan worden toegepast in aanvullende formaten en kanalen.

Als je bijvoorbeeld een reeks aan blogs hebt geschreven vol nuttig adviezen voor bestaande of nieuwe klanten, dan zou je deze kunnen samenvoegen tot een bundel en deze online als download aanbieden. Als je al eerder verschillende webinars hebt ontwikkeld, kun je deze content net zo goed uitwerken tot verschillende how-to videos (of andersom: van video’s naar webinar). De meest voorkomende optimalisatie die wij in de praktijk zien: je laatst geschreven artikelen standaard aanbieden in je online nieuwsbrief.

Een voorbeeld van whitepaper die aangeboden wordt aan prospects in zich verder te verdiepen in de materie
Content die je als organisatie produceert kun je ook inzetten als webinar, zeker in periodes zoals tijdens de Coronacrisis

Ook is het de moeite waard om van eerder behaalde prestaties of meest opvallende resultaten content te maken in de vorm van cases en deze te delen via sociale media kanalen. Op die manier creëer je vertrouwen of interesse voor je producten of diensten die mogelijk aansluiten op de praktische uitdagingen van potentiële klanten.

Eerder gepubliceerde content herzien is ook nog een manier om je rendement op contentmarketing te optimaliseren. Waarschijnlijk schrijf je ieder jaar een aantal goed presterende stukken, of stukken die ieder jaar opnieuw relevant kunnen zijn (bijvoorbeeld: 2020 trends in B2B-marketing). Pas deze best presterende stukken aan, vul deze aan met informatie die correct en relevant is en deel deze opnieuw via bestaande kanalen.

Het op deze manier hergebruiken of “upcyclen” van content is sneller en gemakkelijker dan helemaal opnieuw beginnen. Het stelt je in staat om relevant te blijven en, het is kosteneffectiever. Daarbij: wanneer je zoekwoorden voor content zorgvuldig kiest, zullen blogposts, whitepapers en ander materiaal verkeer naar je website blijven genereren en mogelijk jarenlang leads genereren.

Tip 3: Maar je content vrij beschikbaar

Zoals we eerder beschreven: relevante content achter een formulier beschikbaar stellen is een goede manier om prospects te identificeren. Let wel op dat je dit met mate doet. Content achter een formulier aanbieden, ofwel ‘gaten’, is niet altijd goed voor de gebruikerservaring.

Content kun je ook aanbieden zonder formulier of conversiepad

Soms is en blijft een formulier een barrière voor prospects om zich bekend te maken. Wanneer je veel tijd hebt gespendeerd aan dit stuk content achter een formulier, maar het totaal niet het resultaat oplevert wat je verwacht is het waarschijnlijk tijd om de content vrij beschikbaar te maken.

Content vrij beschikbaar maken wanneer deze niet voldoende presteert heeft een additioneel voordeel. Wanneer de content online wordt gepubliceerd kan het geïndexeerd worden door Google, zodat het bijdraagt aan de zichtbaarheid van je organisatie. Zo kan het mogelijk meer verkeer genereren dan het het eerder deed. Hoewel het vrij beschikbaar stellen van je eerdere gated content geen garantie is voor succes, stel je het wel open voor een breder publiek, wat kan zorgen voor leads op de lange termijn. Op die manier verhoog je het rendement op de eerdere tijdsinvestering.

Tip 4: Verhoog rendement door marketing automation

Hoewel marketing automation de afgelopen jaren in populariteit is gegroeid, kan het een uitdaging zijn om een ​​positieve ROI te realiseren wanneer je deze technologie aanschaft.

Maar zoals veel marketeers in de praktijk hebben ervaren, kan een marketing automation systeem, wanneer het correct is opgezet en ingericht, content activiteiten stroomlijnen om betere resultaten te leveren tegen lage(re) kosten. Dit heeft direct een impact op de ROI van je contentmarketing. Waar moet je dan op letten?

Marketing automation zou jou als marketeer (of je hele marketingteam) via één geïntegreerd platform de mogelijkheden moeten bieden om vraag in de markt te monitoren en te stimuleren. Dit omvat alles van trends in zoekvolumes inzichtelijk maken, tot blogposts en whitepapers publiceren en aanbieden, tot het opvolgen van e-mails en conversies. Met één enkel systeem hoeft meer geschakeld worden tussen andere tools en systemen om prestaties te monitoren. Als je marketing automation platform goed is ingericht verbetert dit de manier waarop je content kan publiceren, delen, analyseren en optimaliseren. Dit geeft richting aan de manier waarop je je hele marketingproces optimaliseert. Terwijl het tijd bespaart. Hulp nodig bij de keuze van een platform? Lees dan zeker even het artikel over het vergelijken van marketing automation tools.

^ Als je in het CRM-systeem van Hubspot een specifiek contactpersoon aanklikt, zie je de informatie die de marketingafdeling alvast voor je verzameld heeft. Je kunt deze belangrijke salesinfo goed gebruiken om je verkoopgesprek te personaliseren.

Vergeet niet dat een integraal marketing automation platform je ook nog eens dure licentiekosten van andere tooling kan besparen. Met HubSpot als marketing automation platform kun je voor één vaste prijs de functionaliteit van je meestgebruikte tools vervangen. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier ook nog eens al je data in 1 platform ter beschikking hebt. Zo bespaar je op kosten, tijd en verhoog je je contentmarketing ROI.

Met behulp van bovenstaande tips kun jij direct aan de slag met het verbeteren van je contentmarketing ROI. Heb je daar hulp bij nodig? Neem dan contact op met de specialisten van Centagon.

Meer over HubSpot

Hubspot, een geintegreerd CRM-systeem

Het liefst zou je een CRM-systeem willen implementeren dat ook als marketingdatabase, marketing automation tool en klantenservicesysteem dient en al de bijbehorende informatie van een klant of prospect integreert. Het is de beste manier om de salesafdeling productiever te maken, erg belangrijk tijdens de coronacrisis.

Zo’n systeem verbeteren of implementeren is geen klein klusje. Daarom staan mijn collega’s voor je klaar. Centagon is sinds 2020 gecertificeerd Hubspot partner en kan je helpen bij de interne business case, de implementatie en het verbeteren van het gebruik van CRM-systeem Hubspot.

Meer weten over de mogelijkheden of een live demo? Vraag het een van onze HubSpot specialisten:

Tom Pulmanns
Sander Gortjes
Marijn van Herpt
Maartje Beelen

Plan een telefonische afspraak

Stel al je vragen over Inbound Marketing, website, HubSpot of Centagon aan Sander Görtjes

Genereer gekwalificeerde leads voor directe opvolging

Plan direct in mijn agenda

Tijdens een call van ongeveer 30 minuten bespreken we al jouw vragen, doelstellingen en uitdagingen. Ik help je daarna graag verder met een aanpak die aansluit bij jouw behoeften.

Stel je vragen over:

De HubSpot software HubSpot prijzen en mogelijkheden Onze ervaringen met de implementatie Inbound marketing succesvol inzetten

Kies een tijdstip in mijn agenda en ik neem telefonisch contact met je op. Tot snel!

Sander Görtjes Eigenaar Centagon 06 51 70 20 97 / sander.gortjes@centagon.com

Whitepaper: In 6 stappen je digitale marketing- en salesproces verbeteren

Misschien wel ons meest complete whitepaper met inspiratie en tips om een effectief en volledig digitaal marketing- en salesproces op te zetten, te verbeteren en te ondersteunen.

Nu downloaden

Vul hier je voornaam in

Vul hier je e-mailadres in

Vul hier je bedrijfsnaam in

Server unavailable, please reload this page.

Bedankt voor je interesse! Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail om de download af te ronden.

Meer weten over dit onderwerp?

Dit is Myrna.

Myrna is Contentstrateeg bij Centagon. Zij kan je alles vertellen over het schrijven van effectieve content.

Bel Myrna

Myrna is bereikbaar via het volgende nummer
(klik om direct te bellen):

+31 (0)40 254 94 42

Liever een formulier?

Vul hier je voornaam in

Vul hier je achternaam in

Vul hier je e-mailadres in

Voor welke organisatie ben je werkzaam?

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Server unavailable, please reload this page.

Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je akkoord te gaan met het feit dat wij je telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen.

Bedankt voor je interesse!

We nemen binnen 1 werkdag contact met je op om kort kennis te maken. Je ontvangt tevens een bevestiging van je vraag per e-mail.

Downlaod de aankoopgids

Download

Weten hoe je marketing automation succesvol kunt inzetten?

Centagon is een certified HubSpot partner, maar nog belangrijker: wij werken al meer dan 10 jaar aan de inzet van het inbound marketing principe en kunnen jouw organisatie gericht op weg helpen om meer uit HubSpot en je marketingaanpak te halen.

Demo aanvragen