Foodservice trends

  • Snelste groei qua online verkopen verwacht in de foodbranche (hoger dan huishoudelijke apparaten en telecom).

  • Experts veronderstellen ruim driemaal meer online aankopen tussen 2018 en 2023 in voeding en dranken van 4% naar 13%.

  • Ze zouden nu al 80% van de online aankopen vertegenwoordigen.

  • Er ontstaan nieuwe logistieke modellen door tactische samenwerkingen tussen bedrijven.

  • Er worden nieuwe commerciële modellen ontwikkeld om te concurreren tegen grote bedrijven.

Een competitieve markt

Door de grote opkomst van alternatieve aanbieders wordt het essentieel om de juiste bezoekers te genereren en te kwalificeren voor jouw specifieke aanbod. Om een simpel voorbeeld te geven: een foodservice bedrijf dat gericht is op gezonde maaltijden heeft geen baat bij het selecteren van klanten die op zoek zijn naar luxueuze feestmaaltijden.

In de competitieve foodservice, waar meer aanbieders en nieuwe logistieke oplossingen de trend zijn, wordt het cruciaal om kosten-efficiënt om te gaan met klanten. Dit kan enkel en alleen wanneer je je klanten kent en kan toewijzen tot de fase waarin ze zich bevinden. Omdat het bij foodservice vaak over degelijke bedragen gaat in combinatie met de keuze uit een groot aantal aanbieders, is het aankoopproces van de klant een stuk langer dan normaal. Door de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste klant aan te bieden, kunnen we dit aankoopproces beïnvloeden.

Laat de kaas niet van het brood eten

In een markt met steeds meer aanbieders wordt het steeds belangrijker om de juiste mensen aan te spreken. De consument kiest bewust voor het makkelijkste en meest comfortabele product dat genot oplevert. We zien al enkele jaren het assortiment uitbreiden in restaurants en webshops waardoor het van groot belang is om het juiste aanbod op tafel te krijgen. Dat zien we zelfs bij foodcatering en fooddelivery.

Daarnaast zijn er ook nieuwe logistieke verwachtingen waar de consument behoefte aan heeft. Deze wil simpelweg met één druk op de knop kunnen bestellen zonder van de bank af te komen. Voor cateringbedrijven is dit niet anders. De digitale wereld gaf fysieke spelers de keuze om uit te breiden naar een omnichannel aanpak, maar nog niet iedereen is helemaal overtuigd van die online aanwezigheid. Ondanks deze gedachtegang staat de jongere generatie bekend om haar grilligheid en online aanwezigheid.

De oudere generatie kent vooral de offline verkooppunten, maar het is achterhaald om te denken dat zij niet online zijn. Ook deze generatie heeft zijn weg naar de digitale shop gevonden. Dat zien we aan de verhouding tussen online aankopen in 2012 en 2018.

Bij de leeftijden boven de 45 jaar zijn de online aankopen tot 20% gestegen, in tegenstelling tot max. 10% voor leeftijden jonger dan 45 jaar.*

*Cijfers over online winkelen uit StatLine van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Identificeer en kwalificeer

Het wordt dus noodzakelijk om klanten online te herkennen en te kwalificeren om in de markt een concurrentievoordeel te halen.

  • Wie zijn ze?
  • Wat doen ze?
  • Wat drijft ze?

Maar daar stopt het niet. We kunnen dit gedrag meten en analyseren om gebruikersprofielen te creëren en verrijken. Hierdoor kan je op een simpele manier de prestaties rapporteren, analyseren en optimaliseren om zo relevanter te zijn en efficiënter om te gaan met je budget.

Een betere leadgeneratie

Op basis van deze criteria kun je klanten indelen en kwalificeren onder specifieke kenmerken. Hierdoor worden ze gekoppeld aan een groep gebruikers met dezelfde profielen. Zo krijg je een beter inzicht in je gebruikers en weet je snel welke middelen je moet inzetten om deze persoon naar de volgende stap te helpen.

We kunnen door middel van de juiste content op het juiste moment aan te bieden, de consument informeren over het bedrijf en de producten. Door het gebruik van een marketing automation tool zoals Opptylab kunnen we deze weg voor iedere consument specifieker in kaart brengen. Hierdoor kun je het persoonlijk maken zodat de relevantie voor je bezoekers toeneemt.

Wil jij relevanter zijn voor je bezoekers en leads? Neem vandaag nog contact op voor vrijblijvend advies of lees meer over B2B-leadgeneratie.

Weten hoe wij jou kunnen helpen met het behalen van je doelstellingen?

Plan een gratis web consult met Marijn. Hij kan je alles vertellen over het inzetten van data in jouw organisatie en de digitale transformatie.

Gratis consult

Inschrijven voor een gratis consult

Wat houdt dat in?

Een gratis web consult van Centagon bestaat uit een sessie van een halfuur. Om de sessie zo effectief mogelijk te houden sluit een specialist aan met expertise rondom jouw vraagstuk. Zo kom je altijd iemand te spreken die jou professionele taal spreekt. Wel zo gemakkelijk.

Marijn kan al jouw vragen over het gebruik van data in jouw marketingaanpak beantwoorden. Maar kan je ook meer vertellen over hoe je een efficient proces inricht voor beter lead management en je digitale transformatie van jouw organisatie in gang kan zetten.

Het web consult vindt plaats via een online webtool, zo kunnen we wanneer nodig ook bestanden en schermen delen. Mocht je naar ons kantoor willen komen mag dit natuurlijk ook. Het consult is gratis en natuurlijk 100% vrijblijvend!

Voor meer overkoepelende strategische sessies nodigen we je daarnaast graag uit voor onze design sprint. Die vind je hier.

Inschrijven

Vul hier je voornaam in

Vul hier je achternaam in

Vul hier je e-mailadres in

Voor welke organisatie ben je werkzaam?

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Server unavailable, please reload this page.

Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je dat je akkoord gaat met het feit dat wij u telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen. Centagon behoudt de mogelijkheid om de sessie eenzijdig te annuleren wanneer er een aanvraag wordt gedaan die niet is gebonden aan Centagon's dienstenpakket. De interactieve sessie is puur informatief. Aan data gepresenteerd in de sessie kunnen geen rechten worden ontleend.

Bedankt voor je interesse!

Marijn neemt binnen 1 werkdag contact met je op om kort kennis te maken en een mogelijke datum te plannen. Daarnaast bespreken we graag de overige vragen die je misschien nog hebt.

Je ontvangt tevens een bevestiging van je vraag per e-mail.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

thumbnail

B2B-leadgeneratie en digitale sales tijdens de coronacrisis, hoe doe je dat?

Hoe ga jij om met leadgeneratie en digitale sales? In deze blog lees je hoe drie succesvolle B2B-marketeers het aanpakken.

thumbnail

'Data-gedreven'. Wat betekent dat eigenlijk?

In slechts 10% van organisaties wordt data gebruikt om alle bedrijfsprocessen te versterken. Wanneer kun je precies spreken van ‘data-gedreven’?

thumbnail

Hoe is digitale sales veranderd door de coronabeperkingen?

Inmiddels houdt COVID-19 bedrijven al 8 maanden in diens greep. Reden genoeg voor een paneldiscussie met drie ervaren B2B-marketeers: hoe is hun digitale sales veranderd?