De customer journey brengt de reis van de klant in kaart. De touchpoints die de klant maakt met jouw merk worden weergegeven in het customer journey model. Het is niet iets waarvan je kunt aannemen dat het altijd zo gebeurt, het is specifiek aangepast aan de fysieke ervaring van jouw klanten.

Met deze informatie kan de klantreis worden geoptimaliseerd om zo de klanten verder de funnel in te leiden. In dit artikel lees je wat de customer journey is en hoe je met het customer journey model de klantreis inzichtelijk maakt voor jouw organisatie.

jocobien-beekmans
Auteur: Jacobien
Mei 2020
Leestijd: 7 min

Wat is een customer journey?

Een customer journey brengt dus de reis van de klant in kaart. Het maakt inzichtelijk in welke mate je het klantproces succesvol hebt ingericht. Je kunt ze toepassen op bestaande klantprocessen, maar ook op nog te ontwerpen klantprocessen. Maar daarvoor moet je wel eerst weten wie jouw klant is. Buyer persona’s maken het mogelijk om je daadwerkelijk te verplaatsen in je klanten. Het geeft je een beeld wie je klanten zijn, wat ze kenmerkt en waar ze behoefte aan hebben. Ze dienen als de basis voor de gehele marketing en communicatie.

In een ander artikel geven we tips over het toepassen van de buyer persona(’s). Nadat je buyer persona’s gemaakt hebt, kun je verder met het mappen van de customer journey.

De 5 fases van de customer journey

Het customer journey model bestaat uit vijf fases waarbinnen de klant zich kan bevinden: bewustzijn, overweging, aankoop, service en loyalty. Voor het toelichten van de vijf fases nemen we als voorbeeld de klantreis van een bedrijf dat nieuwe computers wil aanschaffen.

Beproefd proces voor waarin de customer journey aan kanalen en online middelen gekoppeld wordt

1) Bewustzijn (erkennen van probleem)

De computers op het kantoor van de organisatie zijn verouderd en de aansluitingen passen niet op de nieuwe apparatuur. Dat zorgt ervoor dat niet alles snel en soepel verloopt. Dit is een grotere doorn in het oog geworden en wordt nu ook gezien als een probleem.

2) Overweging (zoeken naar oplossing)

Er is een zoektocht gestart naar nieuwe computers op het kantoor. Het onderzoek begint bij de zoekmachine om erachter te komen welke computers het meest geschikt zijn voor de benodigde werkzaamheden. Moeten we bij merk A blijven of is merk B beter voor wat we nodig hebben? In een whitepaper staat nuttige informatie over deze vraagstukken. Deze wordt gedownload en goed doorgenomen om samen met de rest van de informatie de beste oplossing te kiezen. Uiteindelijk wordt er voor merk B gekozen.

3) Aankoop (waar kan je dit het beste kopen)

Nu er een oplossing is gevonden voor het probleem, is de volgende vraag waar de computers aangeschaft gaan worden. Er worden verschillende bedrijven benaderd die de computers van merk B aanbieden. Bedrijf A, B en C worden uitgenodigd om langs te komen voor een gesprek. Bedrijf C heeft het whitepaper gemaakt welke ze hebben gedownload en gebruikt hebben om de oplossing te vinden.

4) Service (is het makkelijk te vinden en hoe word je geholpen)

Na overleg met het team zijn ze tot het besluit gekomen om in zee te gaan met bedrijf C. De samenwerking met bedrijf C gaat erg vlot en de computers van merk B zijn binnen een mum van tijd op hun plek en geïnstalleerd. Ook geeft bedrijf C advies en tips over het gebruik van de computers van merk B. Ze hebben kennis van zaken, wat al gebleken is door de informatie in het whitepaper. Bij een technisch probleem komt bedrijf C bovendien direct het probleem oplossen, zodat het bedrijf zo snel mogelijk weer verder kan.

5) Loyalty (een relatie bouwen)

Bedrijf C zorgt voor uitstekende service en ze sturen regelmatig een nieuwsbrief met interessante aanbiedingen naar het bedrijf dat eerder computers aangeschaft heeft. Als ze later beamers nodig hebben, nemen ze dan ook direct contact op met bedrijf C om daar meer informatie over te krijgen. Ze maken uiteindelijk het besluit om weer met bedrijf C in zee te gaan.

Customer journey model ingevuld op basis van het voorbeeld

Download het template

Het customer journey template

Het is nu aan jou de taak om je customer journey voor jouw organisatie in kaart te brengen en te optimaliseren. Het customer journey template kan hierbij helpen. Neem de fases van de customer journey als basis en ga bij je klanten na hoe de klantreis er nu uitziet. Verander deze waar nodig voor het maximale resultaat.

Nu downloaden (PDF)

Vul hier je voornaam in

Vul hier je achternaam in

Vul hier je e-mailadres in

Vul hier je bedrijfsnaam in

Server unavailable, please reload this page.

Bedankt voor je interesse! Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail om de download af te ronden.

Koppel de customer journey fases aan de salesfunnel

Iedere fase van de customer journey kan gekoppeld worden aan de salesfunnel. Bij iedere fase heeft de klant een bepaalde behoefte die vervuld moet worden.

Een salesfunnel is eigenlijk een trechter die reis van de klant weergeeft, net als de customer journey, alleen zie je bij de funnel dat niet alle mensen die je bereikt daadwerkelijk de aankoop doen. In de salesfunnel zie je welke actie bij welke fase hoort. Zo hoort bij bewustzijn aandacht trekken, bij overweging de klant overhalen/converteren naar jouw merk, bij aankoop je klant engagen, bij service zorgen dat de aankoop goed verloopt en bij loyalty een connectie/band met je klant bouwen.

Hoe de salesfunnel verwerkt kan worden in een customer journey model

Wat zijn touchpoints?

Touchpoints zijn de momenten waarop de klant in contact komt met het merk. De klant kan op verschillende manieren contact hebben, zowel offline als online. Denk aan een webinar, website bezoek, op een event of via word-of-mouth. Er is een onderscheid te maken tussen kanalen voor massagerichte communicatie en een-op-een communicatie. Radioreclames, blogs en FAQ’s (Frequently Asked Questions) vallen onder massacommunicatie. Waar direct e-mail, SEO, SEA en persoonlijke aanbiedingen onder een-op-een communicatie vallen.

Je hebt als bedrijf keuze genoeg qua kanalen om te communiceren en touchpoints te creëren. Het is aan jou wat uiteindelijk ingezet gaat worden en wat past bij de identiteit van jouw bedrijf. Zo kun je uiteindelijk de doelen op het gebied van sales en loyalty behalen.

In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een uitgewerkte touchpoint mapping vanuit HubSpot.

HubSpot model voor het gebruik van middelen en kanalen in je klantreis

Aan de slag met de customer journey

Aan de hand van deze fases weet je hoe je een customer journey opbouwt. Bij iedere fase heeft jouw klant een andere behoefte die vervuld moet worden. Het is nu aan jou om erachter te komen hoe de reis van jouw klant eruit ziet en welke touchpoints daarbij horen. Met die informatie kan je je customer journey optimaliseren en het maximale halen uit je klanten voor een duurzame relatie.

Nu kan je zelf aan de slag met de customer journey van jouw klanten. Heb je vragen? Neem contact op met de specialisten van Centagon.

Gratis consult

Meer weten over de mogelijkheden van contentmarketing en inbound marketing? Download dan ons handige whitepaper om je snel op weg te helpen, of neem contact op met een van de adviseurs van Centagon.

Inbound marketing whitepaper

Het wiel zelf opnieuw uitvinden is natuurlijk niet nodig! Wij geven je de informatie die je nodig hebt om effectief te kunnen starten met inbound marketing. In zes pagina's heb jij een overzicht dat je nodig hebt voor een succesvolle start van je inbound marketing aanpak!

Inbound marketing whitepaper aanvragen

Dit document helpt je om jouw inbound strategie maar ook de aanpak binnen jouw organisatie richting te geven. Daarnaast dwingt het je na te denken over de marketing- en saleskwalificaties en de acties die daaruit volgen.

Vul hier je voornaam in

Vul hier je bedrijfsnaam in

Vul hier je e-mailadres in

Vul hier je functie titel in

Server unavailable, please reload this page.

Bedankt voor je download!

Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail om het bestand te downloaden. Zie je de e-mail niet verschijnen? Controleer dan je Spam-folder.

Meer weten over dit onderwerp?

Dit is Myrna.

Myrna is Contentstrateeg bij Centagon. Zij kan je alles vertellen over het schrijven van effectieve content.

Bel Myrna

Myrna is bereikbaar via het volgende nummer
(klik om direct te bellen):

+31 (0)40 254 94 42

Liever een formulier?

Vul hier je voornaam in

Vul hier je achternaam in

Vul hier je e-mailadres in

Voor welke organisatie ben je werkzaam?

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Server unavailable, please reload this page.

Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je akkoord te gaan met het feit dat wij je telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen.

Bedankt voor je interesse!

We nemen binnen 1 werkdag contact met je op om kort kennis te maken. Je ontvangt tevens een bevestiging van je vraag per e-mail.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

thumbnail

Online marketing doelstellingen. Hoe bepaal je ze en goede voorbeelden?

thumbnail

Tips & tricks voor je HubSpot website

thumbnail

Hoe is digitale sales veranderd door de coronabeperkingen?