Inzicht in data & gebruikerservaring

Het actief optimaliseren van conversies vereist inzicht in twee belangrijke factoren: de kwantitatieve website data die voortkomt uit de bezoekers van je website en de kwalitatieve gebruikerservaring tijdens en na het bezoek van je website. Op basis van inzicht uit deze bronnen formuleer je acties die vervolgens uitgevoerd worden om conversies te verhogen.

marijn-van-herpt
Auteur: Tom
Juni 2019
Leestijd: 8 min

Conversie optimalisatie tool 1: Google Analytics & UTM-tagging

We zoomen verder in op kwantitatieve data en de juiste tool om te optimaliseren. Om conversies te optimaliseren moeten eerst de juiste zaken worden gemeten. Voor het meten van het inkomende verkeer te meten is één ‘tool’ heer en meester: Google Analytics.

Voor het meten en managen van meerdere kanalen vind je de meest waardevolle inzichten van deze tool onder de menu-items:

De verkeersbronnen

Waar je wel op moet letten bij het gebruik van Google Analytics: deze tool deelt de verkeersbronnen (te) breed in. Zo vallen de SEA inspanningen onder Google / cpc, Organic traffic is het niet-betaalde zoekmachine verkeer en Referral traffic komt voort uit indirecte verkeersbronnen. Dit is slechts een greep uit de vele bronnen binnen Google Analytics. De Direct / (none) verkeersbron omvat niet alleen het verkeer dat direct naar je website surft, maar ook al het verkeer wat niet direct wordt herkend.

descriptive-icon

Meer inzicht in onbekende verkeersbronnen

Om conversies echt te optimaliseren wil je meer inzicht in deze onbekende verkeersbron. Daarvoor is het aan te raden om UTM getagde links te gebruiken. Deze links overschrijven de Direct / (none) verkeersbron en dit zorgt ervoor dat een deel van het onbekende verkeer inzichtelijk wordt zoals het in de tag is aangegeven. Zo kun je bijvoorbeeld advertising inspanningen vanuit extern ingekochte displaykanalen meetbaar maken (zelfs specifiek tot op de individuele banner, post of communicatieuiting). Een voorbeeld: door gebruik te maken van UTM tagging kun je inzichtelijk maken dat de wide-skyscraper banner op Nu.nl toch echt heeft gezorgd voor bezoekers, pageviews en uiteindelijk ook waardevolle conversies.

Samenvattend: dankzij het gebruik van Google Analytics in combinatie met UTM tagging en de juiste ingestelde conversies kun je de kwantitatieve prestaties van verkeersbronnen doormeten, conversies verhogen en je marketingbudget efficiënter inzetten.

Conversie optimalisatie tool 2: Hotjar

Voor het verhogen van je conversies is ook de gebruikerservaring belangrijk. De gebruikerservaring van websitebezoekers is vaak, onterecht, ondergeschikt aan de kwantitatieve data. Op basis van data kun je zien dat het aantal conversies vanuit desktopbezoekers hoger ligt dan mobiele bezoekers, maar je kunt niet zien dat de ervaring van een website niet optimaal is, waardoor conversies in het geheel verloren gaan.

Een goede tool voor het analyseren van de ervaring van de gebruikers van een website is Hotjar. Deze tool biedt niet alleen heatmaps en click-tracking, maar ook het maken van live-recordings van bepaalde pagina’s van je website waar conversies plaatsvinden. het bijhouden van de conversieflow op je website en het in kaart brengen van de gemiddelde tijd per ingevuld veld van een formulier. Vervolgens stel je handmatig de juiste conversiefunnels in om website gedrag in de tool te tracken.

Bron: Hotjar

Bottlenecks opsporen & aanpassen

Met deze, meer kwalitatieve, vorm van data krijg je direct inzicht in de gebruikerservaring van je websitebezoekers. Daar waar bottlenecks zitten in je conversies kun je het design van je website aanpassen om de effectiviteit van je website te verhogen. A-B-testen met design acties, formulieren of navigatie verhoogt de positieve ervaring van de websitebezoeker, maar ook de prestaties. Zo stuur je zowel kwantitatief als kwalitatief aan op het verhogen van conversies.

Stappenplan voor Conversieratio Optimalisatie (CRO)

Met de overvloed aan data uit verschillende tools kun je meten en analyseren tot je een ons weegt. Het daadwerkelijk testen van de inzichten die je krijgt uit de data is essentieel. Stel een plan op om te starten met conversieratio optimalisatie (CRO). Een helder stappenplan voor conversie optimalisatie wat je op weg kan helpen:

  1. Creëer ideeën op basis van je databronnen en tooling
  2. Genereer concrete ideeën en prioriteer deze op haalbaarheid
  3. Betrek de juiste mensen in je team om de acties door te voeren
  4. Stel een hypothese op: welke resultaten moet het opleveren
  5. Test de conversie optimalisatie & analyseer resultaten
  6. Bij succes: doorvoeren & learnings delen
  7. Bij falen: volgende optimalisatie testen

Meten is analytisch zilver, testen is CRO goud!

descriptive-icon
descriptive-icon
descriptive-icon

Meer weten over dit onderwerp?

Dit is Tom.

Tom is Digital marketingstrateeg & advertising specialist bij Centagon. Hij kan je alles vertellen over conversie optimalisatie en adverteren.

Bel Tom

Tom is bereikbaar via het volgende nummer
(klik om direct te bellen):

+31 (0)6 18 59 66 29

Liever een formulier?

Vul hier je voornaam in

Vul hier je achternaam in

Vul hier je e-mailadres in

Voor welke organisatie ben je werkzaam?

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Server unavailable, please reload this page.

Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je akkoord te gaan met het feit dat wij je telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen.

Bedankt voor je interesse!

We nemen binnen 1 werkdag contact met je op om kort kennis te maken. Je ontvangt tevens een bevestiging van je vraag per e-mail.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

thumbnail

Sneller leads genereren met Google Ads en Search Lead Forms

Conversies genereren zonder dat bezoekers op je website komen. Vanaf nu kan het in Google Ads met Google Search Lead Forms.

thumbnail

B2B-leadgeneratie en digitale sales tijdens de coronacrisis, hoe doe je dat?

Hoe ga jij om met leadgeneratie en digitale sales? In deze blog lees je hoe drie succesvolle B2B-marketeers het aanpakken.

thumbnail

Hoe contentmarketing leads oplevert voor B2B

Contentmarketing is geëxplodeerd in de B2B-marketing wereld. De grote vraag is, hoe gaat contentmarketing daadwerkelijk zorgen voor leadgeneratie?