CENTAGON INSIDE

Ilona Rietdijk: Graphic designer & Video editor

Ilona maakt dagelijks de mooiste designs, animaties en video's voor bekende, internationale merken. Ze vertelt meer over haar werk en haar uitdagingen.

Ilona Rietdijk

Ilona werkt sinds januari 2019 als Graphic Designer & Video Editor bij Centagon. Ze is een van de jongste collega’s en staat haar mannetje wel tussen alle mannelijke collega’s. Ze levert designwerk en animaties voor wereldbekende merken.

We stelden Ilona een aantal vragen over werken bij Centagon:

Hoe kwam je bij design als vakgebied?

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het vak design. Dat begon al heel vroeg op de basisschool met creatieve boekverslagen. Op jonge leeftijd tekende ik al animaties door 50x dezelfde tekening te tekenen met het armpje net iets hoger, zodat hij uiteindelijk 'zwaaide' als je door het boekje heen bladerde. Later kwam ik erachter dat mijn oom werkzaam was als art director en kunstenaar. Ik was heel benieuwd naar zijn werk en heb daarom een meeloopstage gedaan bij hem. Ik mocht daarbij meehelpen en -denken over verschillende projecten. Daar had ik ook mijn eerste ontmoeting met Photoshop!

Ik vond het heel interessant om erover na te denken waarom mensen kiezen voor een bepaalde kleur, knop of uitstraling. Hoe mensen denken met behulp van de visuele informatie die ze krijgen. De ervaring die mensen hebben bij die informatie en hoe ze daarmee handelen. Ik wist meteen dat ik daar veel meer over wilde weten en daardoor was een studie kiezen ook niet erg moeilijk: een brede studie waar design centraal stond. En uiteindelijk vormde dat een goede basis voor mijn werk als Graphic Designer & Video Editor.

Wat vind je de allerergste no-go als het gaat om design?

Ik denk dat deze bijna door iedere designer genoemd wordt: van het gebruik van comic sans of regenboogkleuren gaan echt mijn haren recht overeind staan.

Wat zie je als grootste uitdagingen binnen je werk?

Een enorme uitdaging binnen het vakgebied design is de snelheid waarin het vakgebied blijft veranderen en verbeteren. Je moet continu up-to-date blijven met de laatste trends en digitale verbeteringen. Je wilt namelijk altijd proberen om iets speciaals te creëren en dat kan alleen als je up-to-date bent.

Daarnaast merk ik zelf dat creativiteit niet altijd te plannen is. Soms heb je een supergoed idee en kun je er meteen mee aan de slag gaan. Soms ben je je brein aan het kraken op zoek naar dat ene perfecte idee en wil het maar niet komen. Tot je 's nachts ligt te slapen en ineens dat idee waar je de hele dag naar op zoek was naar boven komt.

Een andere uitdaging is het juist interpreteren van een opdracht. Een opdrachtgever heeft vaak nog niet een compleet uitgedacht idee wanneer hij of zij met een opdracht bij ons komt. Het is aan ons dan ook te taak om te proberen de opdrachtgever zo goed mogelijk te begrijpen en ook zo snel mogelijk doelgerichte vragen te stellen die je kunnen helpen om de opdracht zo goed mogelijk te begrijpen en aan te pakken. Ik probeer daarin ook wel mijn adviesrol in te nemen en op die manier het juiste evenwicht te zoeken tussen een effectief, aansprekend en passend design.

Wat vind je het leukste aan werken bij Centagon?

Een van de leukste dingen aan Centagon is de gezellige sfeer. Centagon is een hele platte organisatie waar je iedereen gemakkelijk kunt benaderen. Dat bevordert het teamwork, samen gaan we voor het beste resultaat. Ik voelde mij als 'jonkie' daardoor zeer welkom en snel onderdeel van het team.

Ik ben misschien een van de jonkies tussen de collega's, maar dat zorgt er alleen maar voor dat ik veel kan leren omdat ze al jaren in het vakgebied werken. Verder is het werk bij Centagon erg divers doordat je voor verschillende klanten aan verschillende projecten werkt. Geen enkele dag is hetzelfde. De ene dag ben je bezig met het maken van ontwerpen voor een t-shirt en de volgende dag maak je een storyboard voor een animatie.

Wat is jouw ultieme tip op het gebied van design?

Keep it clean and keep it simple!

Wil je werken bij Centagon? Bekijk dan snel de openstaande vacatures: