ADVERTISING

Waarom digitale marketeers geen rotzakken zijn

Een opinie over de wereld van digitale marketeers.

Digitale marketeers worden door veel consumenten nog altijd gezien als de rotzakken van het internet. Kunnen we het de consument verwijten? Nee, want wie wordt er nu niet gek van bewegende sliders of video’s die in het groot openspringen op een website? Dat is natuurlijk ook gewoon irritant. Consumenten krijgen het gevoel dat marketing alleen maar uit ‘ongewenste spam’ bestaat. Maar marketing is natuurlijk veel meer dan dat.

Misschien is het de digitale transformatie die tijd nodig heeft, maar waarschijnlijk is het vertrouwen in digitale marketing gewoonweg nog niet aanwezig bij het gehele publiek.

Auteur: 

Leestijd: 

5

 min

Digitale marketing & privacy The road to digital trust

Waarom het vertrouwen in digitale marketing laag is? De consument verdenkt de marketeer telkens weer van het stiekem verstoppen van onzichtbare straatjes om zoveel mogelijk gegevens te kunnen achterhalen. Eén ding is zeker, scheer ze niet allemaal over dezelfde kam. Er zijn ook slimme marketeers die de consumenten juist willen helpen. Maar hoe kun je helpen als er geen vertrouwen is in jouw rol als digitale marketeer?

Eerlijk gezegd heeft digitale marketing het zichzelf in het verleden ook niet makkelijk gemaakt door onder andere de schending van privacy, ongevraagde pushmeldingen en slechte gebruikerservaringen. Het doel was ‘alles wat je pakken kunt’, zonder te kijken naar de gevolgen voor de consument en voor zichzelf. Dit heeft gezorgd voor de schending van het vertrouwen.

Maar inmiddels heeft de GDPR de privacy goed onder handen genomen en voeren ze de nodige controles uit, ook bij de grote spelers. Wil dit zeggen dat we volledig safe zijn? Nee, het is aan de digitale marketeers om deze regels op te volgen en ethisch om te gaan met data die ter beschikking wordt gesteld. En dat wordt, in ieder geval bij Centagon, ook echt gedaan, al zijn er natuurlijk altijd een aantal uitzonderingen op de regels.

De voordelen van digitale marketing - Don’t ditch it

Het wordt tijd dat we de grootschalige voordelen van digitale marketing gaan inzien. De grote berg aan data die jaarlijks verzameld wordt door bedrijven kunnen we op veel betere manieren gebruiken. Deze data bevat ontzettend veel essentiële informatie over klanten die we kunnen achterhalen door middel van de juiste analyses. Met behulp van deze data kunnen we de inhoud van websites en andere marketingmiddelen relevanter maken en beter laten aansluiten op de doelgroep.

Als marketeers willen we dat alles zo duidelijk mogelijk is en dat digital overal aanwezig is, het liefst zo snel mogelijk. En als consument wil je ook niet tien keer klikken voordat je bepaalde informatie kunt vinden. En dat is waar juist de marketeers voor zorgen, de juiste informatie beschikbaar maken op het juiste moment.

De vraag is waar dit uiteindelijk allemaal naartoe gaat en waar de grens ligt. We zouden maar al te graag leven in futuristische huizen met ver-geëvolueerde Alexa Homes die ons vertellen hoe laat we moeten vertrekken als de wekker afgaat. Tegelijkertijd contact legt met onze autonome wagen die zich voor de deur zou rijden en in zijn algoritme bekijkt wie hij onderweg kan oppikken om efficiënt te carpoolen. Allemaal mooi en wel, maar realistisch is het nog niet. Maar als we dan even teruggaan naar de tijd van de aloude Nokia baksteen, de cassetterecorder en de diaprojector, dan is het maar wat handig om alle muziek, foto’s en films centraal te hebben in the cloud.

Focus op relevantie voor de consument - We need to dig it

Digital is zo effectief, innovatief, aanwezig en interactief dat we niet meer zonder kunnen. De sector is nog volop in ontwikkeling, dus er zijn nog geen definitieve inzichten. Eén ding is zeker, als we echt een verschil willen maken, is het aan marketeers om de kwaliteit te verbeteren. Het punt is aangekomen dat de essentie op de relevantie voor de consument moet liggen. Denk na over de manier waarop je iets doet, in plaats van enkel te kijken naar wat het oplevert.

Maar, goed werk heeft tijd nodig en dat geldt ook hier weer voor. We kunnen bijvoorbeeld niks zeggen over de mate van loyaliteit als het gaat over slechts een tiental websitebezoekers. Voordat we ervaringen voor consumenten kunnen verbeteren moeten we eerst genoeg data verzamelen om te weten waar deze naar verlangt.

We zijn bezig met een pad waar we steeds beter in worden door de opkomst van experten, mensen met kennis van cijfers, mensen die gedreven zijn om het beter te doen, mensen die gemotiveerd zijn om inzichten te verwerven uit bergen data, mensen die niet meteen conclusies trekken uit een paar gegevens, mensen… die zich willen verdiepen in de consument.

Dus: Zet je klant op één en geef hen de kwaliteit die ze verdienen!

Over Mathieu Peeters Mathieu Peeters volgt de opleiding Marketing met als keuzevak Digital Marketing aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Met een vrij in te vullen opdracht begon hij aan zijn stage bij Centagon. Hij bouwde zelf een campagne op en mocht meelopen met 2 lopende projecten. In zijn stageblog deelt hij zijn persoonlijke ervaring en learnings.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Meer weten over dit onderwerp?

Dit is Maartje

Maartje is marketingcommunicatiespecialist en contentstrateeg bij Centagon. Zij kan je alles vertellen over inbound marketingstrategie en copywriting.

Maartje is marketingcommunicatiespecialist en contentstrateeg bij Centagon. Zij kan je alles vertellen over inbound marketingstrategie en copywriting.

+31 (0) 40 25 49 442

Stel je vraag aan Maartje

This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct


Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je akkoord te gaan met het feit dat wij je telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen.
This is not correct

Bedankt voor je interesse.


Je ontvangt van ons een e-mail bevestiging en we zullen je vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.