MARKETINGSTRATEGIE

B2B marketing trends in 2019: een update

Wat zijn de B2B-marketing trends waar we in 2019 rekening mee kunnen houden?

Eind vorig jaar maakten we een aantal voorspellingen voor B2B marketing in 2019. Kloppen deze B2B marketing trends nog steeds? Wat is er tot nu toe veranderd? In dit artikel lees je alles over de huidige stand van zaken.

Maartje B.

Leestijd in minuten:

5

Trend 1: Data wordt leidend

Onze datasets worden groter, veelzijdiger en vooral complexer. Iemand moet de verantwoordelijkheid nemen om resultaten om te zetten in inzicht en vervolgens nieuwe acties te definiëren. Centagon

Deze trend zet zich gestaag voort. Data wint niet alleen territorium in het kader van sales en marketing, maar ook binnen de bedrijfsvoering als geheel. Deze toename gaat alleen niet voor ieder bedrijf gelijk op. Het gat tussen de voorlopers en de rest wordt daardoor alsmaar groter. Sommige bedrijven weten al concrete waarde te genereren met data en machine learning. Andere hebben de juiste intentie, maar worstelen nog met de basisprincipes; weer andere zijn volledig overdonderd en hebben nog niets bereikt*. Het is dus zaak om zo snel mogelijk te zorgen dat bedrijfscultuur en -vaardigheden aansluiten bij een sterke visie op data.

* ‘Why data culture matters’. McKinsey Quarterly. September 2018.

Trend 2: Één commercieel kanaal

Marketing en sales worden steeds meer één commercieel kanaal met gedeelde doelstellingen voor zichtbaarheid, leadgeneratie, omzet en klantretentie. Zo dragen ze samen (meetbaar) bij aan de groei en continuïteit van de gehele organisatie. Centagon

De ouderwetse silo-doctrine is de wereld nog niet uit, maar mondjesmaat komen sales en marketing dichter tot elkaar. Gedeelde doelstellingen en KPI’s maken het resultaat binnen de hele sales- en marketingfunnel inzichtelijk. Dit verlaagt de drempel voor samenwerking. Iedereen werkt immers naar hetzelfde resultaat. Deze beweging begint vaak met bescheiden initiatieven zoals ‘ad hoc’ campagnes, maar kan op die manier meer grip krijgen binnen de organisatie als geheel.

Trend 3: Één commercieel kanaal

Het doel is om via snelle, doelgerichte optimalisatieslagen concrete business-groei te realiseren. De twee eerder genoemde marketing trends van 2019 zijn daarvoor wel een vereiste. Centagon

Hoewel de eer voor snellere bedrijfsgroei zelden enkel aan marketing kan worden toegewezen, zien we dat het initiatief voor groeiversnelling vaak toch bij digitale marketing ligt. De digitale marketeer van 2019 is gewend aan snelle vernieuwingen, gebruikt dagelijks data en begrijpt de kansen in doelgerichte optimalisatie. Daarom kan hij sneller omschakelen naar een methode zoals growth hacking, waarin snelle experimentele optimalisatie de kern vormt van bedrijfsgroei.

Nieuw - Trend 4: Personalisatie

Een trend die al jaren aan een enorme opmars bezig is. Deze opmars heeft zich echter tot op heden voornamelijk afgespeeld in de B2C-markt. Op dit moment zien we dat deze trend zich ook aan het uitbreiden is naar B2B. Mede door de enorme “bak” aan data die momenteel beschikbaar is, kan er in de B2B-markt ook steeds makkelijker en beter gebruik gemaakt worden van personalisatie. Inspelen op deze trend heeft ook een positief effect op de customer experience. Dit is een van de drie pijlers uit het digitale transformatie framework.

Waar staat jouw organisatie?

Zijn er binnen jouw organisatie of afdeling nog stappen te maken als het gaat om deze B2B marketing trends? Neem dan contact op of plan een gratis web consult. We bespreken dan in een half uur waar jouw organisatie of afdeling staat en waar je naartoe kunt.

Het framework voor digitale transformatie

Het digitale transformatie-framework draait om de 3 speerpunten van de digitale transformatie en geeft concrete stappen die jouw organisatie de komende twee jaar kan (of moet) maken op strategisch, tactisch en operationeel niveau.

Registreer je op ons downloadportaal waar al onze bestanden veilig te downloaden zijn

Je ontvangt van ons een e-mailbevestiging met een link naar het downloadportaal.

This is not correct
This is not correct

Bedankt, we hebben de uitnodiging verstuurd!

Geen mail ontvangen? Controleer dan de spam folder.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Meer weten over dit onderwerp?

Dit is Ralph.

Ralph is Account Consultant bij Centagon. Hij kan je alles vertellen over brand design.

Ralph is bereikbaar via het volgende nummer (klik om direct te bellen):

+31 (0)6 18 59 47 67

Stel je vraag aan Ralph

This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct


Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je akkoord te gaan met het feit dat wij je telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen.
This is not correct

Bedankt voor je interesse.


Je ontvangt van ons een e-mail bevestiging en we zullen je vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.