ONLINE STRATEGIE

Online marketing doelstellingen. Hoe bepaal je ze en goede voorbeelden?

Iedere succesvolle campagne of digitale marketingstrategie begint met het formuleren van goede doelstellingen waar iedere stakeholder achter staat.

Welke doelstellingen bepaal je voor online marketing campagnes?

Een heldere doelstelling vormt dus de basis van je aanpak voor online marketing. Het is raadzaam je kanalen en budgettering niet alleen te bepalen op basis van je doelstellingen, maar ook met je historische performance data. Als je nog geen of weinig ervaring hebt met doelstellingen, helpen we je op weg met dit artikel.

Sander

Leestijd in minuten:

5

Waarom stel je marketing KPI’s op?

Marketing KPI’s zijn de basis van een tactisch marketingplan. We gebruiken ze om een beeld te vormen van de prestatie die we leveren als marketingbureau, maar zeker ook om over tijd een beter beeld te krijgen van welke campagnes, promoties, initiatieven, kanalen en doelgroepen meer opleveren dan andere.

Het doel is daarbij niet om direct de juiste doelstellingen te bepalen aan de hand van je campagne en advertising spend, maar wel om na verloop van tijd een betere kwalificatie en beoordeling te kunnen vormen over de effectiviteit van je marketing aanpak, uitgaven en daarmee je marketing ROI.

Als je campagnes, tactieken en/of advertentie runs herhaalt, creëer je je eerste benchmark data. Per doelgroep zal die benchmark verschillen en daarmee je KPI voor de volgende campagne.

marketing funnel example image

Online marketing KPI's en wat ze opleveren

KPI's geven richting. Voor je campagne, voor je strategie, voor je focus maar ook om benchmarks te creëren voor je toekomstige campagnes en tactieken.icon-brain-questionmark

Voor marketeers

Voor marketeers bieden KPI's een richting en een middel om gedurende een campagne bij te sturen op activatie, engagement, conversie en nurture-tactieken van je campagne. Het biedt ook de inzichten en data die je nodig hebt voor je rapportage naar management en investeringen/ROI berekeningen.icon-notepad

Voor management & directie

Voor management is het sturen op KPI’s normaal, maar daar waar business KPI’s al gevormd zijn, zijn digitale campagne KPI’s vaak nog gebaseerd op de ervaring van je partner bureau, of op basis van beperkte historische data. KPI’s, maar ook metrics bieden dan inzicht en voorspelbaarheid.icon-notepad

Voor sales

Marketing en sales moeten steeds meer samenwerken om succesvol te blijven. Met een goede afstemming tussen sales en marketing kunnen beter gekwalificeerde leads worden gegenereerd dan voorheen.

Op zoek naar praktische KPI voorbeelden? Download het whitepaper en bekijk een toegepast voorbeeld.

Met behulp van bovenstaande uitleg krijg je al een beter beeld van de basis van je online marketing aanpak; je online marketing KPI’s.

Wil je graag starten of wil je jouw online marketing aanpak optimaliseren en kun je daar hulp bij gebruiken? Neem contact met ons op.

Wil je ook weten hoe jij concreet aan de slag gaat met de online marketing strategie voor zowel B2C als B2B-bedrijven? We leggen het kort en duidelijk voor je uit in een whitepaper (PDF).

Registreer je op ons downloadportaal waar al onze bestanden veilig te downloaden zijn

Je ontvangt van ons een e-mailbevestiging met een link naar het downloadportaal.

This is not correct
This is not correct

Bedankt, we hebben de uitnodiging verstuurd!

Geen mail ontvangen? Controleer dan de spam folder.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Meer weten over dit onderwerp?

Dit is Maartje

Maartje is marketingcommunicatiespecialist en contentstrateeg bij Centagon. Zij kan je alles vertellen over inbound marketingstrategie en copywriting.

Maartje is marketingcommunicatiespecialist en contentstrateeg bij Centagon. Zij kan je alles vertellen over inbound marketingstrategie en copywriting.

+31 (0) 40 25 49 442

Stel je vraag aan Maartje

This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct


Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je akkoord te gaan met het feit dat wij je telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen.
This is not correct

Bedankt voor je interesse.


Je ontvangt van ons een e-mail bevestiging en we zullen je vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.