Grote kans dat je als marketeer in deze tijd nagedacht hebt over de vraag of je je advertenties op Google, Facebook, affiliates en/of display beter stop kunt zetten of juist niet.

Of misschien wordt deze vraag aan jou gesteld door collega’s binnen het bedrijf en wil je het antwoord hierop goed kunnen beargumenteren. Een simpele ja of nee kunnen wij hier niet op geven, maar we kunnen je hierin wel adviseren zodat je de juiste beslissingen kunt maken. In dit artikel geven we wat handvaten voor het maken van dat besluit op basis van data, ervaring en onze expertise.

marijn-van-herpt
Auteur: Sander
maart 2020
Leestijd: 7 min

"Mensen zijn bewuster en hebben meer tijd"

Veel mensen werken momenteel thuis of bevinden zich thuis door de ‘social distancing’ maatregelen die de overheid ons opgelegd heeft. Dit zorgt voor beperkte mogelijkheden voor afleiding en ontspanning. Een gevolg hiervan is dat het internetgebruik juist toeneemt, Netflix verlaagt niet voor niets de beeldkwaliteit om overbelasting te voorkomen. Niet alleen Netflix, maar ook Facebook, Google en LinkedIn worden meer geraadpleegd. En dat kan mogelijkheden bieden om juist zichtbaar voor jouw doelgroep.

Inbound marketing

Een gedwongen thuissituatie leidt tot andere behoeften én klantvragen

"Je doelgroep denkt hoogstwaarschijnlijk nu anders dan 5 weken geleden"

Wanneer je de logische redenatie volgt dan is dit hét moment om te gaan testen, of scherp te gaan kijken naar de campagnes die wellicht minder werken. Tegelijkertijd zullen er onderwerpen zijn die juist veel meer in trek zijn zoals besparen of investeren in duurzame middelen. Thuiswerken zorgt er namelijk ook voor dat je andere behoeftes hebt. Toch die betere verlichting op kantoor? Of het besef dat je nu meer energie gebruikt dan normaal?

De basis van onze mening is dat de marktvraag verandert en dat komt omdat de manier waarop mensen communiceren (en vooral met wie) in deze weken compleet anders is dan normaal. Dus, je kunt als marketeer daar slim op inspelen. Wij geven je redenen om door te gaan, of te stoppen met online adverteren. Maar ook inspiratie om juist in deze periode een nieuwe richting in te gaan met je online marketing aanpak!

5 redenen om door te gaan
5 redenen om wat anders te doen

De 5 redenen om door te gaan met online adverteren

Mensen zitten veelal thuis, waardoor de redenen om juist door te gaan gebaseerd zijn op de tijd die ze hebben om tot aankoopbeslissingen over te gaan en de aandacht die ze hebben. Wij zien hierdoor de volgende redenen om door te gaan met adverteren:

 1. Mensen overleggen juist nu waarin ze moeten investeren en besparen
 2. Mensen hebben meer ‘headspace’ voor je ads
 3. De concurrentie is er wellicht niet meer en laten leads liggen
 4. De kosten zakken vanwege de veilingmodellen
 5. De tijd om nieuwe ads te testen en benchmarks te verkrijgen
Is jullie consumentenbehoefte of zakelijk inkoopgedrag ook anders dan 4-5 weken geleden?

Onderbouwing vanuit de praktijk

Bovenstaande redenen zijn niet alleen aannames, wij zien dit ook in de praktijk terug. Wanneer we onze targeting en ads aanpassen, kunnen we nog altijd onze doelgroep bereiken. Ook zien we langzaam lagere CPC’s en minder concurrentie op zoekwoorden ontstaan. Dit zou dus een kans kunnen zijn om juist door te gaan met adverteren. Dit zou ook met een kleiner budget kunnen, waarbij je de rest spendeert aan tests en het ontwikkelen van nieuwe benchmarks.

Persoonlijk verwacht ik dat de bedrijven die doorgaan met hun campagnes (mits ze niet voldoen aan de 5 criteria om campagnes te pauzeren) uiteindelijk als overwinnaar uit ‘de strijd’ komen. Juist nu kun je bijvoorbeeld ook je contentstrategie herzien, aanpassen en effectief inzetten.

De 5 redenen om je campagnes op te schorten

Wanneer je ervoor kiest om je campagnes stop te zetten, heeft dit natuurlijk invloed op je lange termijn doelstellingen en de awareness van je bedrijf. Houd hier dus rekening mee.

Maar we zien dat het in sommige gevallen zeker slimmer is om campagnes op te schorten. Daarom hebben wij 5 redenen en signalen voor onze klanten opgesteld die als leidraad gelden voor het opschorten of verlagen van hun ad budget:

 1. Je bedrijf zit in de zwaarst getroffen sectoren: horeca, winkels, uitgaansgelegenheden, evenementen, onderwijs
 2. Je organisatie verwacht een significant omzetverlies de komende 2-3 maanden
 3. Je campagne betreft goed nieuws, een prijzenfestival of jubileum-achtige verhalen
 4. Je hebt voldoende leads
 5. Je hebt simpelweg een budgetstop of uitstel

Alternatieven om toch aan je doelstellingen te voldoen

Soms is het stopzetten van campagnes iets wat je opgelegd wordt als marketeer, dat kan en is begrijpelijk. Tegelijk is de behoefte aan communicatie en toch het bewerken van de markt van levensbelang er wordt er gekeken naar jouw team, afdeling of ben je dat helemaal zelf.

Lees daarom ons artikel over 5 tips om je marketingstrategie in juist nu snel aan te passen met daarin de volgende onderwerpen:

 • Je doelstellingen, die blijven gelijk?
 • Hoe kun je snel nieuwe initiatieven ontplooien
 • 3 quick-fixes om toch je doelgroep te bereiken
 • Welke strategie is nu handig, maar ook voor de toekomst?
 • 3 praktische voorbeelden van nieuwe initiatieven tijdens de corona crisis.

Conclusie: een periode met uitdagingen en kansen

De bijzondere periode biedt naast veel uitdagingen ook kansen, zeker wanneer je in markten zit waar consumenten en bedrijven kunnen profiteren van besparingen (energie, verzekeringen, etc.) en wanneer je invulling geeft aan belangrijke behoeftes in deze periode. Denk aan supermarkten, voedingssupplementen, webshops, tuinartikelen, kleding etc. Ook als je nog niet online aan de slag bent, dan is dit hét moment om te starten. Maar er kunnen ook weloverwogen redenen zijn om de campagnes juist stop te zetten. Denk in dat geval wel goed na over het aanpassen van je doelstellingen.

Heb je hulp nodig of advies nodig voor jouw advertentiecampagnes of het bepalen van de juiste marketingstrategie in deze crisistijd? Schakel dan gerust de specialisten van Centagon in.

Weten hoe wij jou kunnen helpen met het behalen van je doelstellingen?

Plan een gratis web consult met Sander. Hij kan je alles vertellen over digitale marketing strategieën die ervoor zorgen dat jij meer business haalt uit jouw marketing.

Gratis consult

Inschrijven voor een gratis consult

Wat houdt dat in?

Een gratis web consult van Centagon bestaat uit een sessie van een halfuur. Om de sessie zo effectief mogelijk te houden sluit een specialist aan met expertise rondom jouw vraagstuk. Zo kom je altijd iemand te spreken die jou professionele taal spreekt. Wel zo gemakkelijk.

Sander kan als vertellen over digitale marketingstrategieën, leadgeneratie en over conversie optimalisatie van je online platform.

Het web consult vindt plaats via Skype, zo kunnen we wanneer nodig ook bestanden en schermen delen. Mocht je naar ons kantoor willen komen mag dit natuurlijk ook. Het consult is gratis en natuurlijk 100% vrijblijvend!

Voor meer overkoepelende strategische sessies nodigen we je daarnaast graag uit voor onze design sprint. Die vind je hier.

Inschrijven

Vul hier je voornaam in

Vul hier je achternaam in

Vul hier je e-mailadres in

Voor welke organisatie ben je werkzaam?

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Server unavailable, please reload this page.

Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je dat je akkoord gaat met het feit dat wij u telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen. Centagon behoudt de mogelijkheid om de sessie eenzijdig te annuleren wanneer er een aanvraag wordt gedaan die niet is gebonden aan Centagon's dienstenpakket. De interactieve sessie is puur informatief. Aan data gepresenteerd in de sessie kunnen geen rechten worden ontleend.

Bedankt voor je interesse!

Sander neemt binnen 1 werkdag contact met je op om kort kennis te maken en een mogelijke datum te plannen. Daarnaast bespreken we graag de overige vragen die je misschien nog hebt.

Je ontvangt tevens een bevestiging van je vraag per e-mail.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

thumbnail

Case: BenQ - leadgeneratie voor de klas van morgen

thumbnail

Keyword research: waardevolle inzichten in je doelgroep

thumbnail

Hoe maak je buyer persona’s voor contentmarketing?