Het fundament voor je digitale strategie

Inzichten gebaseerd op data zijn cruciaal om jouw markt nog beter te begrijpen. En die inzichten kun je bijvoorbeeld krijgen door middel van keyword research. Iedereen gebruikt bepaalde woorden om iets op te zoeken in Google, zogeheten zoekwoorden. Jouw doelgroep doet dat ook. Door middel van keyword research kom je erachter welke woorden dat zijn. Zo weet je welke taal je doelgroep spreekt en welke woorden je in je content op moet nemen. De resultaten vanuit zoekwoorden onderzoek vormen eigenlijk het fundament voor je digitale strategie.

marijn-van-herpt
Auteur: Myrna
November 2019
Leestijd: 5 min

Waarom keyword research?

 • Verkrijg datagedreven inzicht in de actuele behoefte van je potentiële klanten.
 • Leer de taal van je klant kennen.
 • Beoordeel in hoeverre je huidige content aansluit bij de behoeften van je doelgroep.
 • Ontdek welke thema’s interessant zijn voor het schrijven van nieuwe content.
 • Bepaal welke zoektermen interessant zijn om in te zetten met SEO en SEA.

De 6 stappen voor keyword research

Maar hoe werkt zo’n zoekwoorden onderzoek dan? Uiteindelijk wil je natuurlijk wel de juiste data boven tafel krijgen. En je wilt ook weten wat concurrenten doen. Daarom maken wij gebruik van 6 stappen voor effectief keyword research.

 1. Inventarisatie keywords op basis van website en productinformatie.
 2. Keyword analyse & suggesties aanvullen met behulp van tools
 3. Keywords groeperen op basis van topics.
 4. Identificeren van meest interessante keywords op basis van zoekvolume en concurrentie.
 5. Definitieve lijst met keywords, ‘quick wins’ en ‘long-tail’.
 6. Herhaling van keyword research na maximaal 6 maanden.

Afbeelding: voorbeeld keyword research met Google Keyword Planner

‘Quick wins’ en long tail zoekwoorden

Na het lezen van bovenstaande stappen vraag je je misschien af wat ‘quick wins’ en ‘long-tail’ zoekwoorden zijn. Quick wins zijn zoekwoorden waar redelijk wat zoekvolume op zit, maar met weinig concurrentie. Met concurrentie bedoelen we het aantal en de sterkte van andere websites die op dezelfde zoekwoorden willen ranken in de zoekmachine. Long-tail keywords zijn zoektermen die uit meer dan drie woorden bestaan. We merken dat steeds meer mensen langere zinnen gebruiken om informatie te vinden. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn of specifieke informatievragen. Door deze te identificeren, kun je deze toepassen in de content.

Keywords koppelen aan buyer persona’s

Als je nog een stap verder wilt gaan met je keyword research, dan kun je de keywords ook koppelen aan de buyer persona’s. In een eerder artikel heb je kunnen lezen hoe je buyer persona’s kunt maken en hoe je buyer persona’s kunt toepassen. Om je verder te helpen kun je ook het interactieve template gebruiken dat je hieronder kunt downloaden. Voor iedere persona kun je vervolgens bedenken welke keywords het meest interessant zijn voor hem of haar. Vervolgens kun je voor deze keywords content gaan ontwikkelen.

Download interactief template (PDF)

Het belang van internationaal keyword onderzoek

Heb je een website in meerdere talen? Dan volstaat een simpele vertaling van de keywords niet. Wij adviseren om voor iedere taal een apart zoekwoorden onderzoek uit te voeren. De zoekvolumes en trends kunnen namelijk per land verschillen en het kan zo zijn dat er in bepaalde landen juist andere begrippen gebruikt worden voor de producten of diensten die je aanbiedt.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek voor jouw organisatie? De content & SEO specialisten van Centagon kunnen daarbij helpen. Vraag een quickscan of een vrijblijvend gesprek aan.

marketing-roi-embleem

Het interactieve buyer persona template

Het wiel zelf opnieuw uitvinden is natuurlijk niet nodig! Met dit interactieve buyer persona PDF template kun jij je complete buyer persona zelf maken. In twee pagina's heb jij een overzicht van je totale persona.

Vraag nu het template aan

Het pdf-template helpt je om demografische maar ook persoonlijke kenmerken over jouw buyer persona inzichtelijk te maken. Daarnaast dwingt het je na te denken voor de marketing- en saleskwalificaties en welke acties daaruit volgen.

Vul hier je voornaam in

Vul hier je achternaam in

Vul hier je e-mailadres in

Vul hier je bedrijfsnaam in

Server unavailable, please reload this page.

Bedankt voor je download!

Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail om het bestand te downloaden. Zie je de e-mail niet verschijnen? Controleer dan je Spam-folder.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

thumbnail

Waarom digitale marketeers geen rotzakken zijn

thumbnail

Verschil inbound en outbound marketing: wij leggen het uit

thumbnail

De waarde van keyword research voor de B2B marketeer

Meer weten over dit onderwerp?

Dit is Myrna.

Myrna is Contentstrateeg bij Centagon. Zij kan je alles vertellen over het schrijven van effectieve content.

Bel Myrna

Myrna is bereikbaar via het volgende nummer
(klik om direct te bellen):

+31 (0)40 254 94 42

Liever een formulier?

Vul hier je voornaam in

Vul hier je achternaam in

Vul hier je e-mailadres in

Voor welke organisatie ben je werkzaam?

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Server unavailable, please reload this page.

Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je akkoord te gaan met het feit dat wij je telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen.

Bedankt voor je interesse!

We nemen binnen 1 werkdag contact met je op om kort kennis te maken. Je ontvangt tevens een bevestiging van je vraag per e-mail.