“We moeten starten met HubSpot!” Met wereldwijd meer dan 70.000 gebruikers is HubSpot momenteel de meest populaire marketingtool en dat is natuurlijk niet voor niets zo. Steeds meer bedrijven zien het nut in van deze all-in-one tool voor marketing, sales en services. Het kan ook eigenlijk niet anders dan dat je de tool regelmatig voorbij ziet komen. We vertellen je meer over deze tool op de pagina 'Wat is HubSpot?'.

Misschien ben je inmiddels al overtuigd van HubSpot en wil je er (het liefst zo snel mogelijk) mee aan de slag. In dit artikel vertellen we je daarom hoe je in 6 stappen een vliegende start kunt maken en geven we je gratis een handige checklist zodat je direct aan de slag kunt.

marijn-van-herpt
Auteur: Myrna
Februari 2020
Leestijd: 7 min

1. Verdiep je in Inbound Marketing

HubSpot is volledig gebaseerd op het inbound marketingprincipe. Bij de meer traditionele (outbound) marketing wordt gebruik gemaakt van betaalde media om zo de aandacht van consumenten te trekken om een product te kopen of een dienst af te nemen. Bij inbound marketing gaat het juist om het creëren en delen van waardevolle content waarmee je de aandacht en interesse verdient. De juiste content die de doelgroep op de juiste momenten in de klantreis verder helpt. Om dit principe goed te begrijpen is het noodzakelijk om je goed in dit onderwerp te verdiepen. De inbound specialisten van Centagon kunnen hier meer over vertellen tijdens een korte call of een uitgebreide workshop.

Inbound marketing

HubSpot's inbound Marketing flywheel

2. Schakel een gecertificeerde HubSpot Partner in

Een tool als HubSpot kun je niet zomaar even snel invoeren bij je organisatie. Niet alleen marketing, maar ook sales en alle ondersteunende afdelingen moeten eraan meewerken om uiteindelijk de tool optimaal te gebruiken en succesvol te laten zijn voor jullie organisatie. Een gecertificeerde HubSpot partner zoals Centagon helpt je om het gehele commerciële proces effectiever in te richten, de marketingaanpak te moderniseren en bedrijfsdoelstellingen te behalen. Denk ook aan hulp bij het inrichten en gebruiken van Hubspot, het ontwerpen en bouwen van templates, het inrichten van HubSpot CRM en het instellen van de benodigde API integraties. Vanuit eigen ervaring weet Centagon hoe dit op de meest efficiënte manier mogelijk is. Wij leren je dus niet alleen hoe je kunt starten met HubSpot, maar ook hoe je HubSpot nog effectiever kunt inzetten.

3. Formuleer SMART doelen

Voordat je begint met inbound marketing via Hubspot, is het belangrijk om SMART doelen te formuleren. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Met behulp van deze doelen weet je uiteindelijk of de inspanningen het gewenste effect hebben gehad. Bij het opstellen van de SMART doelen is het belangrijk dat alle marketeers en iedere verantwoordelijke sales-man of vrouw per product/marktcombinatie hierbij betrokken wordt. Een HubSpot partner zoals Centagon kan je ook hierin begeleiden.

SMART doelen

4. Stel buyer persona’s op

De buyer persona’s vormen de basis van je inbound strategie. Met behulp van buyer persona’s krijg je meer inzicht in de doelen, de wensen en de kenmerken van je doelgroep en dat is belangrijk voor alle vormen van communicatie. Je wilt een zo volledig mogelijk beeld hebben van je (potentiële) klanten. Zo weet je uiteindelijk tegen wie je het hebt en welke kennisbehoefte zij hebben. Hoe je deze buyer persona's effectief kunt maken en toepassen lees je in een eerder artikel over buyer persona's. Centagon kan je hier ook bij helpen.

Voorbeeld van een buyer persona

5. Verzamel alle mogelijke content binnen je organisatie

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Waarschijnlijk is er binnen jouw organisatie namelijk al heel veel interessante content aanwezig die je kunt hergebruiken en inzetten voor inbound marketing. Denk aan salesmaterialen, blogartikelen, webinars, whitepapers, video’s. Het verzamelen van deze content wordt ook wel een ‘content audit’ genoemd. Zo ontdek je niet alleen welke content aanwezig is, maar juist ook welke content nog ontbreekt. Leg alle aanwezige content vast in een overzichtelijke spreadsheet. Zorg er daarbij voor dat je de content categoriseert en aangeeft binnen welke fase van de buyer journey ieder stukje content past. Naast de content is het ook belangrijk om informatie te verzamelen met betrekking tot evenementen en productlanceringen die de komende tijd plaatsvinden.

6. Zorg voor een goede contentkalender

Je hebt alle content verzameld in een overzichtelijk document en je weet waar de gaten zitten. Tijd om een planning te maken. Een overzichtelijke contentkalender is ontzettend belangrijk voor succesvolle Hubspot marketing. Het is daarbij van belang dat één persoon eindverantwoordelijk is voor deze planning. Voor ieder stukje content zou bovendien minimaal het onderwerp, de auteur, het type content, de keywords en de fase in de klantreis (attract, engage, delight) aangegeven moeten zijn in de planning. Zorg er bij laatstgenoemde voor dat het inzichtelijk is of je voor iedere fase genoeg content deelt.

Aan de slag met een handige checklist

Met behulp van bovenstaande punten én de hieronder te downloaden checklist maak jij een vliegende start met Hubspot Marketing. Hulp nodig? Schakel de HubSpot specialisten van Centagon in. Zij helpen je graag bij het succesvol inzetten van HubSpot binnen jouw organisatie.

Dit is een verplicht veld

Dit is een verplicht veld

Server unavailable, please reload this page.

Bedankt voor je aanvraag!

Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail om de checklist te downloaden.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

thumbnail

Nexperia - Hoe creëer je consistentie in je communicatiemiddelen

thumbnail

Rockflow - De vergroening van binnensteden met ‘Design that Flows’

thumbnail

Case: BenQ - leadgeneratie voor de klas van morgen

Meer weten over dit onderwerp?

Dit is Myrna.

Myrna is Contentstrateeg bij Centagon. Zij kan je alles vertellen over het schrijven van effectieve content.

Bel Myrna

Myrna is bereikbaar via het volgende nummer
(klik om direct te bellen):

+31 (0)40 254 94 42

Liever een formulier?

Vul hier je voornaam in

Vul hier je achternaam in

Vul hier je e-mailadres in

Voor welke organisatie ben je werkzaam?

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Server unavailable, please reload this page.

Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je akkoord te gaan met het feit dat wij je telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen.

Bedankt voor je interesse!

We nemen binnen 1 werkdag contact met je op om kort kennis te maken. Je ontvangt tevens een bevestiging van je vraag per e-mail.