SEO

De waarde van keyword research voor de B2B marketeer

Wat zijn keywords? Welke inzichten bieden de keyword researches die iedere marketeer eens, per gemiddeld 6-12 maanden laat uitvoeren?

Een digitale B2B-strategie? Waar begin je?

Als B2B-marketeer ben je druk, je hebt veel op je bordje en je hebt naast doelstellingen om het merk te laden, ook KPI’s op leads en het aansturen van je partners. Met enig geluk ben je ook verantwoordelijk voor de interne communicatie, enfin: veel te druk dus. Keuzes maken daarin helpt, evenals een doordachte aanpak van je digitale B2B-strategie.

Sander

Leestijd in minuten:

5

Keywords en de B2B-marketeer zijn (nog niet altijd) een match

Als marketeer sta je middenin je organisatie en heb je een sterke visie op welke stappen je moet nemen om succes te behalen. Uit ervaring kan ik vertellen dat een van de grootste inzichten die je over tijd ontwikkelt is dat keywords en het zogenaamde keyword research de start is van iedere goede digitale strategie, campagne of productlancering. Het is een absolute must om je marketing en/of campagnestrategie op termijn succesvol te laten zijn.

En nu zullen veel van de specialisten (SEA, SEO, SEM) direct hun oren spitsen, want ‘keyword research’ was altijd de start van ieder SEA-traject. En SEO-traject. En iedere nieuwe activiteit rondom content.

Maar keyword research is in de basis van strategisch belang, op executie niveau pas je het in een latere fase nogmaals toe voor je optimalisatie (SEO) of advertising (SEA) strategie.

Keywords geven richtinggevende, strategische inzichten.

Denk er even over na, wat zijn keywords? En welke inzichten bieden de keyword researches die iedere marketeer eens, per gemiddeld 6-12 maanden laat uitvoeren?

Ik kijk er met ons team als volgt naar:

  • Data: Je wilt je marketingstrategie baseren op echte data.
  • Betere content: Je wilt beter begrijpen welke taal je klant spreekt?
  • Vraaggerichte campagnes: Welke vragen stellen potentiële klanten (aan sales of aan Google)?
  • Sales: Hoe geven wij (of onze klanten) antwoord op de vragen die potentiële klanten stellen online? Is daar een match met Sales en helpt het hun hun salescyclus te verkorten?

Wist je dat onderzoek aantoont dat ruim 80+% van de zakelijk beslissers hun koopbeslissing al bepaald heeft voordat de betreffende organisatie fysiek gecontacteerd wordt?

Hoe we er bij Centagon naar kijken is als volgt:

1) Keywords geven datagedreven inzichten in de actuele behoefte van potentiële klanten.

Dankzij de digitale transformatie zijn marketing en sales iets dichter bij elkaar komen te staan. Dat moet ook wel, want als marketing via de website of campagne een gekwalificeerde lead kan aanleveren, moet sales wel de juiste opvolging kunnen bieden.

Deze trend zet zich door in 2019: marketing en sales worden steeds meer één commercieel kanaal met gedeelde doelstellingen voor zichtbaarheid, leadgeneratie, omzet en klantretentie. De processen voor kwalificatie en follow-up raken zo met elkaar verweven en de customer journey wordt een gedeelde en geïntegreerde verantwoordelijkheid voor beide afdelingen. Zo dragen ze samen (meetbaar) bij aan de groei en continuïteit van de gehele organisatie.

2) Keyword researches zijn de basis van effectieve content, web strategieën én de meest waardevolle vorm van verkeer: Organic en (als 2e) betaald verkeer

Ieder marketeer is het eens over het feit dat Owned en Earned kanalen op de lange termijn veel waardevoller én effectiever zijn dan Paid. Als je kijkt naar het overgrote deel van onze projecten, dan verschuiven die van ‘campaigning’ naar long-term partnerships. De reden daarvoor is eenvoudig, campaigning is kostenintensief en brengt resultaat op korte termijn. Maar langdurig deze investeringen doen is bedrijfsmatig niet altijd te verantwoorden of wenselijk.

Daarom bouwen wij zelfs onze campagnes op basis van keyword research: begrijpelijk woorden gebruiken die de klant begrijpt en op zoekt. Wel zo handig voor Google!

3) Keywords zijn de taal van de klant, bouw je proposities daar dan ook op!

We benoemden het al eerder, goede proposities laten zien dat je je doelgroep begrijpt en je hun een passende oplossing biedt voor hun probleem. Keywords geven je dat inzicht (zoekende, potentiële klanten stellen namelijk eerder hun vraag aan Google dan aan je sales mensen). Als je dus de zoekwoorden gebruikt in je propositie (gekoppeld aan je USP’s of UBR’s) dan begrijpt je doelgroep je beter en sneller.

Bovendien, een propositie is vaak de basis van een campagne of productpagina, dus als je dat ook zo toepast (H1, H2) dan zul je sneller een betere ranking krijgen. Wat weer goed werkt voor het aantrekken van Earned (gratis) verkeer.

4) Je krijgt inzichten in hoe klanten in verschillende geografieën of koopfases zich gedragen ten opzichte van anderen.

Als je meerdere geografiën aanstuurt (of KPI’s op hebt) dan is het interessant om meer kennis te krijgen over hoe die regio’s ‘reageren’ of gebruik maken van de verschillende kanalen en content consumptie. Keyword research kan een goede eerste indicatie zijn van de volume’s en type zoekopdrachten per koopcyclus fase die potentiële klanten in de betreffende regio nuttigen.

Deze inzichten moet je natuurlijk over tijd meten en benchmarken en bieden zeker bij een vervolg op je campagne of strategie zeer waardevolle inbreng voor de bepaling van je budget, verbeteringen en focus.

5) Als laatste geven ze uitstekend inzicht in hoe goed je web content (je sales content) aansluit bij de behoeften van potentiële klanten.

Niets is zo vervelend als niet relevante content, zeker met alle re-marketing tactieken die toegepast worden. Beter begrijpen wat je als potentiële klant drijft zou de basis van iedere marketingtactiek moeten zijn. Alleen dan reageer je nog ergens op en stel je niet zoals duizenden professionals actief ad blockers en trackers in.

Kijk dus goed naar hoe een pagina bezocht en bekeken wordt en test hoe de engagement is op een pagina die geschreven is vanuit klantenperspectief.

Conclusie

Uit ervaring kan ik voor mezelf de conclusie trekken dat vrijwel iedere succesvolle online marketing-strategie, inbound marketing-tactiek of leadgeneratiecampagne start met keyword research en een juiste beoordeling en interpretatie ervan.

Je krijg namelijk échte inzichten en zorg ervoor dat iedere investering die je doet in je digitale, maar ook sales gerelateerde producties krachtiger en effectiever zijn.

Mocht je vragen hebben, of opmerkingen op bovenstaand blog laat het ons gerust weten.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Meer weten over dit onderwerp?

Meer weten over dit onderwerp?

Dit is Leon.

Leon is Owner & Senior Digital Marketingstrateeg bij Centagon. Hij kan je alles vertellen over de digitale transformatie van marketing.

Leon is bereikbaar via het volgende nummer
(klik om direct te bellen):

+31 (0)6 50 24 82 58

Stel je vraag aan Leon

This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct


Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je akkoord te gaan met het feit dat wij je telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen.
This is not correct

Bedankt voor je interesse.


Je ontvangt van ons een e-mail bevestiging en we zullen je vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Dit is Myrna.

Myrna is Contentstrateeg bij Centagon. Zij kan je alles vertellen over het schrijven van effectieve content.

Myrna is bereikbaar via het volgende nummer
(klik om direct te bellen):

+31 (0)40 254 94 42

Stel je vraag aan Myrna

This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct


Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je akkoord te gaan met het feit dat wij je telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen.
This is not correct

Bedankt voor je interesse.


Je ontvangt van ons een e-mail bevestiging en we zullen je vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.