MARKETINGSTRATEGIE

Dit worden de 3 grote B2B marketing trends van 2019

Ieder jaar kijken we naar de marketingtrends die op dat moment belangrijk zijn. Wat zijn de B2B marketingtrends van 2019? We zetten ze voor je op een rij.

In 2019 worden datagedreven keuzes eindelijk leidend in online B2B marketing.

Een groot aantal B2B’s heeft in de laatste 5 tot 10 jaar een grote digitale transformatie doorgemaakt. Brochures zijn vervangen door websites voor leadgeneratie, online advertising en SEO krijgen een kans en social mediakanalen raken steeds verder gevuld. Zo kan marketing steeds concreter en transparanter bijdragen aan sales. Toch moeten er nog grote stappen worden gemaakt om de koplopers in B2C marketing bij te kunnen benen. Welke trends voor B2B marketing zullen we in 2019 zien?

Marijn

Leestijd in minuten:

5

1) Data wordt leidend

De eerste grote B2B marketing trend in 2019 is de rol die data gaat spelen op operationeel niveau. Natuurlijk verzamelen we al algemene data van website-bezoeken en gemiddelde kosten per klik, maar onze datasets worden groter, veelzijdiger en vooral complexer. Naast traffic en kosten kijken we in toenemende mate naar het gedrag van individuele en geaggregeerde gebruikers. Dat doen we voor verschillende kanalen, apparaten en content. Zo krijgt online B2B marketing eindelijk Big Data.

Onze verzamelde data wordt daardoor ook actionable. We kunnen het dus gebruiken om concrete en gefundeerde strategische en tactische beslissingen te maken. Heldere doelstellingen en flexibiliteit zijn daarbij de sleutel tot succes: de data kan soms binnen een dag al uitwijzen of een gekozen beslissing wel of niet het gewenste resultaat heeft om een doel te bereiken, waar meteen op kan worden ingespeeld met nieuwe acties.

Kennis van zaken mag daarin niet worden onderschat. Iemand moet de verantwoordelijkheid nemen om resultaten om te zetten in inzicht en vervolgens nieuwe acties te definiëren. Een concrete invulling voor die rol zal bij de meeste B2B’s voorlopig nog even uitblijven.

2) Eén commercieel kanaal

Dankzij de digitale transformatie zijn marketing en sales iets dichter bij elkaar komen te staan. Dat moet ook wel, want als marketing via de website of campagne een gekwalificeerde lead kan aanleveren, moet sales wel de juiste opvolging kunnen bieden.

Deze trend zet zich door in 2019: marketing en sales worden steeds meer één commercieel kanaal met gedeelde doelstellingen voor zichtbaarheid, leadgeneratie, omzet en klantretentie. De processen voor kwalificatie en follow-up raken zo met elkaar verweven en de customer journey wordt een gedeelde en geïntegreerde verantwoordelijkheid voor beide afdelingen. Zo dragen ze samen (meetbaar) bij aan de groei en continuïteit van de gehele organisatie.

3) Bedrijfsgroei door digitale marketing

Methodes en modellen met een focus op bedrijfsgroei zoals growth hacking zullen populairder worden binnen online B2B marketing. Growth hacking is gebaseerd op het testen van hypotheses met snelle, flexibele experimenten en scherp gedefinieerde KPI’s. De methode wordt toegepast op advertising, SEO, e-mailmarketing, UX design, plus alle andere touchpoints in de customer journey.

Het doel is om via snelle, doelgerichte optimalisatieslagen concrete business-groei te realiseren. De twee eerder genoemde marketing trends van 2019 zijn daarvoor wel een vereiste. Zonder data en de integratie van sales en marketing zal een methode als growth hacking amper effectief zijn.

Inhaalslag

Eén ding mag duidelijk zijn: als de juiste meetinstrumenten nog niet zijn ingericht, valt er nog een grote inhaalslag te maken. Maar daar houdt het niet op: de marketeer van 2019 moet haar focus volledig richten op het inzichtelijk maken van data en het verzilveren van die inzichten in scherpere strategieën en betere keuzes. Daar wordt de business alleen maar beter van.

Natuurlijk zijn er in 2019 nog andere belangrijke trends in online B2B marketing:

  • De verzameling en verrijking van (individuele) gebruikersprofielen wordt gedetailleerder en effectiever.

  • Met deze profielen (en andere gedragsdata) zullen Marketing Automation-processen meer opleveren.

Daarover in een later blog meer!

Digitale B2B strategie: Beginnen of Doorpakken? Als B2B marketeer herken je vast een van beide situaties waarin je jezelf met je organisatie bevindt:

je begint met het uitzetten van een digitale strategie omdat je kansen ziet of omdat je organisatie steeds salesgerichter te werk gaat

je hebt al een bestaande digitale strategie, maar zoekt naar de volgende stap, om nog beter te presteren en door te pakken. Kan het beter? Dat is de centrale vraag.

Voor beide situaties zijn andere taktieken en strategieaanpassingen nodig, Centagon specialiseerd zich dan ook juist hierin: digitale, integrale, doelgerichte marketing strategie.

Geïnteresseerd in hoe wij te werk gaan? Bel of mail ons gerust.

Digitale B2B strategie: Beginnen of Doorpakken?

Als B2B marketeer herken je vast een van beide situaties waarin je jezelf met je organisatie bevindt:

  1. je begint met het uitzetten van een digitale strategie omdat je kansen ziet of omdat je organisatie steeds salesgerichter te werk gaa

  2. je hebt al een bestaande digitale strategie, maar zoekt naar de volgende stap, om nog beter te presteren en door te pakken. Kan het beter? Dat is de centrale vraag.

Voor beide situaties zijn andere taktieken en strategieaanpassingen nodig, Centagon specialiseerd zich dan ook juist hierin: digitale, integrale, doelgerichte marketing strategie.

Geïnteresseerd in hoe wij te werk gaan? Bel of mail ons gerust.

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

Meer weten over dit onderwerp?

Dit is Maartje

Maartje is marketingcommunicatiespecialist en contentstrateeg bij Centagon. Zij kan je alles vertellen over inbound marketingstrategie en copywriting.

Maartje is marketingcommunicatiespecialist en contentstrateeg bij Centagon. Zij kan je alles vertellen over inbound marketingstrategie en copywriting.

+31 (0) 40 25 49 442

Stel je vraag aan Maartje

This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct
This is not correct


Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je akkoord te gaan met het feit dat wij je telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen.
This is not correct

Bedankt voor je interesse.


Je ontvangt van ons een e-mail bevestiging en we zullen je vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden.