Lapinus: "Innovatie zit in onze kern, maar hoe communiceren we dat via het digitale kanaal?"

Lapinus is als volle dochter van Rockwool een belangrijke innovator op het gebied van wrijvingstechnologie. Bijvoorbeeld in de auto-industrie - als producent van de grondstof voor remmen. Lapinus' vraag aan Centagon: 'Hoe positioneren we ons als innovatiepartij in de concurrerende auto-industrie?' Centagon werkte samen met het team van Lapinus aan een effectieve vertaalslag van hun innovatie naar een moderne digitale aanpak, gericht op bestaande en nieuwe klanten.

• Lapinus is onderdeel van Rockwool
• Lapinus ontwikkelt de grondstoffen voor remproducenten
• Duurzaamheid, kwaliteit en voorspelbaarheid staan centraal
Lapinus baseert, net als alle andere onderdelen van Rockwool, al hun technieken op steen. Daarmee biedt de Rockwool-groep unieke producten en producteigenschappen aan.

De strategie

De strategie voor de campagne was helder, door relevante content voor diverse doelgroepen onder de aandacht te brengen werd zichtbaarheid gecreeërd. Daarbij werd met name gekeken naar de kerndoelgroepen jonge ondernemers, studenten en de wetenschap.

Door de doelgroep content te presenteren die binnen hun vakgebied past en die een interessante call-to-action bevat werden bezoekers vanuit Facebook, instagram en LinkedIn naar de campagnewebsite gebracht. Daar was de doelstelling om deze kennis te laten nemen van het aanbod van Brightlands en te converteren als nieuwsbrief inschrijving of door contact op te laten nemen met het business development team.

De uitdaging: Hoe communiceren we onze kracht naar de keten via het digitale kanaal?

Lapinus is leverancier van grondstoffen die toegepast worden door grote, wereldwijd opererende concerns in de productie van remmen voor auto's, treinen en vrachtwagens.

Doordat Lapinus zich vooral bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek, is het voor Lapinus niet altijd evident hoe diens kracht gecommuniceerd kan worden in het digitale kanaal. Zij vroegen ondersteuning bij het opstarten en vertrouwen te krijgen in online communiceren.

Om Lapinus goed te kunnen helpen hanteren we bij Centagon het See, Think, Do model van Google. Door de vraagstelling van klanten centraal te stellen en deze te onderbouwen met data definiëren we vaak snel de kern van het vraagstuk én het antwoord daarop.

De basis van contentmarketing: het 'moederverhaal'

Content produceren begint altijd met achtereenvolgens deze vragen:

  1. Welk doel willen we bereiken? - Waarom
  2. Welke doelgroep willen we bereiken? - Wie
  3. Welk kanaal kiezen we daarvoor? - Waar
  4. Welk onderwerp kiezen we daarvoor? - Wat
  5. Welke momenten kiezen we daarvoor? - Wanneer

In samenspraak met het marketing- en salesteam van Lapinus werd een basisverhaal geschreven. Hierin lichtten we de trends en waarde van remmen in het veranderende automotive landschap toe. De inhoud haalden we uit interviews met Business Developer Mark Segeren en diens research- en developmentteam.

Dit moederverhaal vormt nog steeds de basis van de contentaanpak, omdat het de kern van Lapinus presenteert: Kennis van zaken, feitelijke inzichten en de kracht om op basis daarvan een duurzaam en kwalitatief voorspelbaar product te leveren.

Content die engagement én een betere ranking in Google oplevert

Content heeft alleen waarde als het gelezen wordt. Daarom lag de focus ook bij dit project op het vindbaar maken van de content; via SEO-optimalisatie en social media.

Het resultaat: het moederverhaal werd extreem goed vindbaar. Het stond op #1 in Google op "trends in automative braking". Na publicatie van het initiële artikel werd Mark Segeren voortdurend gecontacteerd over het artikel en de kennis die Lapinus aan de markt ter beschikking stelt.

Het maakte Lapinus erg enthousiast om verder te gaan met contentmarketing. Het moederverhaal vormde de basis voor verdere contentproductie. In overleg met de specialisten bij Lapinus vonden we 12 additionele onderwerpen die de klanten bezighouden in tijden van verandering.

Het resultaat

Lapinus heeft in 2019 de stap gezet waar ze al jaren naar uitkeken; een aantrekkelijke positionering als innovatiepartij in de auto-industrie.

Contentmarketing bleek daarbij de juiste eerste stap. Door de Lapinus-organisatie open te stellen en haar gedachtegoed te delen raakten bestaande klanten meer betrokken. Daarnaast trokken LinkedIn-posts met een groot bereik en hoge Google-posities eveneens nieuwe klanten aan.

De toekomst laat zich raden, maar we kunnen zeker meer verwachten van Lapinus in 2020!

Dit project werd geleid door Sander Görtjes
Managing Director & Senior Digital Marketingstrateeg bij Centagon.

Sander werkt onder meer voor: Cargill, Brightlands, Venlo Partners en TomTom

Contact met Sander

Mogelijk vind je deze artikelen ook interessant

thumbnail

NIBE - Van onbekende bezoekers naar gekwalificeerde leads

thumbnail

Brightlands - Digitale strategie en de weg naar een online platform

thumbnail

Wavin - Geïntegreerde marketing door heel Europa

Meer weten over dit onderwerp?

Dit is Sander.

Sander is Managing Director & Senior Digital Marketingstrateeg bij Centagon. Hij kan je alles vertellen over leadgeneratie en online marketing-strategie.

Bel Sander

Sander is bereikbaar via het volgende nummer
(klik om direct te bellen):

+31 (0)6 51 70 20 97

Stel je vraag.

Vul hier je voornaam in

Vul hier je achternaam in

Vul hier je e-mailadres in

Voor welke organisatie ben je werkzaam?

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Server unavailable, please reload this page.

Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je akkoord te gaan met het feit dat wij je telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen.

Bedankt voor je interesse!

We nemen binnen 1 werkdag contact met je op om kort kennis te maken. Je ontvangt tevens een bevestiging van je vraag per e-mail.