In 2019 en 2020 hebben we al een voorspelling gedaan voor de trends die dat jaar een rol zouden spelen. De ontwikkelingen die we toen zagen bij klanten, maar ook in de bredere markt, vormden telkens goede indicatoren voor de richting waarin waarin digitale marketing zich ontwikkelde.

Van voorspelde trends zoals “Data komt nu echt in het spel, ook voor B2B” en “Online marketing wordt steeds geïntegreerder" kunnen we met recht stellen dat ze uitgekomen zijn.

De projecten die we in 2020 realiseerden hadden één grote gemene deler: data en de inzet van data wordt steeds meer mainstream bij projecten die sterk gericht zijn op leadgeneratie en -kwalificatie. De tijd van e-mailadressen verzamelen en vervolgens een algemene nieuwsbrief versturen is echt voorbij. Maar welke trends komen er nu dan aan? Wij kijken met ons team vooruit naar de online marketing trends in 2021.

sander-gortjes
Auteur: Sander
december 2020
Leestijd: 9 min

Trend 1 - Customer journeys worden concreet gemaakt

Customer journeys. Tja, wij vinden het een essentieel onderdeel van iedere marketingpropositie en -aanpak, maar om te zeggen dat er zoiets bestaat als ‘dé customer journey’? Volgens ons niet, want iedere bezoeker, ieder gesprek, iedere interactie met een klant is anders. Een rode lijn binnen een customer journey? Ja, dat geloven we wel.

In 2021 zal dit duidelijk worden, want de toenemende mate van inzicht in de interactie van gebruikers, prospects en klanten met content biedt ongekende mogelijkheden. Meer kanalen en middelen inzetten die specifieke reizen faciliteren. Zo kunnen we als het ware digitale salesgesprekken voeren. Maar we verwachten ook dat marketeers en organisaties daardoor gaan inzien dat iedere middel doordacht aangepakt moet worden.

Een chatfunctie op je website? Leuk, maar alleen op een effectieve manier met een logische ‘flow’ erachter. Dus vraaggestuurd en automatisch antwoorden geven die een salesman/vrouw ook zou geven. Of zorgen voor gepersonaliseerde aanbiedingen voor bezoekers (leads/prospects). Klinkt dat als een Bol.com ofwel B2C-achtige aanpak? Niet meer, wij leverden dit soort diensten aan een tiental B2B-organisaties in 2020 met spectaculaire resultaten tot gevolg.

Een voorbeeld van een online funnel waarin de KPI's per fase bepaald zijn.

Trend 2 - Creativiteit komt terug (maar wel functioneel)

Met meer online interactie en gebruikers is het de beste bron om je digitale leadgeneratie of je leadconversie een flinke boost te geven. Personalisatie van content, personalisatie van interacties en personalisatie van klantendata realiseren we in 2021 door slimme marketing automation technologie in te zetten, maar ook door gebruik te maken van meer kanalen en media voor het verzamelen en aanvullen van data. Daarom is creativiteit weer belangrijk: onderscheidend zijn in je UI. Dus hoe zorg je ervoor dat die lead/prospect/klant de interactie met je merk of middel weer aangaat?

De valkuil is om je alleen te focussen op een ‘creatief concept’. De echte waarde zit in de UI en UX-component van je digitale aanpak. Een veldje meer of minder in een formulier? Een vast of een dynamisch, progressief formulier? Een landingspagina met de juiste psychologische triggers voor het behalen van een hogere conversie. Die social ads en posts die gemaakt zijn om de doelstelling te behalen i.p.v. ‘uitstekend volgens concept’ te produceren en in te zetten.

Onderscheidende content maakt een campagne en/of merk interessanter, alsook opvallender, maar daarna wil je wel business genereren. Juist die kant van ‘creativiteit’ zal in 2021 marketing laten verplaatsen van een cost-centre, naar een profit-centre op je bedrijfsbegroting. De ROI van creativiteit wordt dus meetbaar gemaakt!

Een voorbeeld van een website (www.brightlands.com) waarom design stuurt richting conversie

Trend 3 - Sales vindt marketeers aantrekkelijker

De relatie tussen sales en marketing mogen we ook zeker niet vergeten bij de online marketing trends in 2021. Deze opbloeiende liefde wordt namelijk alleen maar heviger, geloof ons.

Naast de steeds efficiëntere en praktischere manieren waarop een marketeer persoonlijke interacties met leads en prospects kan opzetten, zien salesteams opeens dat hun rol als hunter een flinke concurrent krijgt: marketing automation in combinatie met targeted advertising. Maar ze zien het niet echt als concurrent, want juist die data die marketing produceert is voedingsbodem voor het ‘binnentikken’ of ‘converteren’ van die leads. Dus, sales komt dichter bij marketing te staan. Tijd om een beetje hard-to-get te gaan spelen marketeers?

Trend 4 - Remote Sales is het nieuwe normaal

COVID-19 speelt natuurlijk nog een rol in 2021, want sales is in ieder geval de eerste maanden van 2021 niet echt in staat om fysiek op veel locaties te komen. Enerzijds vanwege beperkingen, anderzijds misschien ook wel omdat we geleerd hebben dat sales efficiënter kan. Zo hebben we recent een aantal marketeers en sales directors gesproken over de wijze waarop zij remote sales zien ontwikkelen in 2021:

“Het kan inderdaad op verschillende manieren veel effectiever zijn. Denk bijvoorbeeld aan de vele reizen die je niet meer hoeft te maken. Echter ben ik van mening dat persoonlijk contact nog steeds heel belangrijk is, zeker als er belangrijke zaken besproken moeten worden. Een conference call is niet altijd even handig en heeft ook nadelen.”

Jeroen Kusters (Sales Director Royal Dutch Kusters)

Wij denken dat sales nog altijd ‘onderweg’ zal zijn, fysiek aanwezig, maar de echte vraag is: winnen zij de ook de prijs voor beste salesman in 2021? Wij denken van niet. De data en informatie die een goede marketingafdeling sales kan bieden over leads en prospects is namelijk vele malen diepgaander en interessanter voor een salesman. Wanneer je digitale strategie ingericht is voor het voeren van een digitaal salesgesprek en je marketing automation instrumenten dit juist registreren, kun je als ‘remote sales’ - oftewel digital sales - veel sneller de echte prospects met koopsignalen contacteren dan die collega die door het land reist. En een stuk milieuvriendelijker...

Trend 5 - De digitale strategie: had je die wel echt?

Een digitale strategie was tot voor 1 of 2 jaar geleden eigenlijk een manier om samen te vatten hoe je kanalen in kon zetten om meer bereik, traffic en daarmee leads kon genereren.

Maar doordat software zoals Opptylab of HubSpot steeds geavanceerder wordt, ontwikkelen zich in een rap tempo nieuwe manieren van werken, verwerken van data en personaliseren van interacties, over alle kanalen. Dat betekent voor veel bedrijven dat marketing/communicatie echt een belangrijke factor voor omzetgeneratie wordt. Maar ook dat de digitale strategie heel snel doorontwikkeld en breder ingezet zal worden. Want, we zien dat bedrijven de waarde in gaan schatten en daarmee de raakvlakken van moderne marketing.

Sales en IT gaan elkaar steeds gelijkwaardiger behandelen. Een digitale strategie bestaat dus steeds meer uit technologie, management involvement en bredere kennis van data en marketing automation (download de handige keuzegids) binnen je organisatie.

Trend 6 - Digitale beurzen? Nee.

Er is best veel over te doen geweest in 2020: digitale beurzen. Maar gaat dit zich verder ontwikkelen als online marketing trend in 2021? Vast en zeker, maar niet in die mate dat we daar als marketeers echt enthousiast van worden, of dat we denken dat het beter gaat ‘werken’. Neemt niet weg dat we niet geloven in webinars die als doel hebben kennis te delen (lees niet iets uit te leggen of te verkopen). Maar toen we de vraag stelden aan drie ervaren B2B marketeers medio november 2020, kwam de volgende respons:

“Een fysieke beurs is juist heel effectief omdat je zelf kunt bepalen wie je wilt spreken en wanneer. Deze aspecten ontbreken bij een digitale beurs.”

Nicky Verhaag (ITSN)

“Tijdens een fysieke beurs kun je ook echt de diepte ingaan met anderen, je kennis verbreden en relaties onderhouden en opbouwen. dit kan allemaal niet effectief online. En er wordt minder rekening gehouden met de beleving.”

Roy Janssen (Lapinus, Rockwool)

“Sommige digitale sessies kunnen wel interessant zijn om nieuwe trends in de markt te volgen.”

Jeroen Kusters (Sales Director Royal Dutch Kusters)

Conclusie

Al met al heeft de uitdagende coronacrisis en daarmee eigenlijk geheel 2020 veel learnings opgeleverd. In 2021 bouwen we voort op die learnings en daarmee dus ook de volgende online marketing trends in 2021:

  • Data is belangrijk: niet alleen om te genereren, maar nu ook echt in te zetten. Marketingtechnologie afstemmen op je sales en bedrijfsstrategie is key om in 2021 succesvol te zijn als bedrijf.
  • De doorontwikkeling van je digitale strategie is een speerpunt: zorg voor de integratie van IT, marketing, sales en management in je aanpak.
  • Creativiteit is key voor zowel marketing als sales. De technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat we in contact kunnen blijven met de klant.
  • Middelen zoals inbound marketing worden alleen maar belangrijker om de (potentiële) klanten goed in kaart te kunnen brengen en de juiste informatie te kunnen vinden.

Al met al kun je dus stellen dat 2021 het jaar wordt waarin veel organisaties echt aan de slag gaan met digitale marketing en dat het ‘kanaaldenken’ niet het rendement brengt dat een geïntegreerde aanpak wel kan bieden. Sommige bedrijven (h)erkennen deze aanpak al, ben jij de volgende die er echt mee aan de slag gaat?

Mocht je vragen hebben, neem dan contact op met ons team:

Hubspot, een geintegreerd CRM-systeem

Het liefst zou je een CRM-systeem willen implementeren dat ook als marketingdatabase, marketing automation tool en klantenservicesysteem dient en al de bijbehorende informatie van een klant of prospect integreert. Het is de beste manier om de salesafdeling productiever te maken, erg belangrijk tijdens de coronacrisis.

Zo’n systeem verbeteren of implementeren is geen klein klusje. Daarom staan mijn collega’s voor je klaar. Centagon is sinds 2020 gecertificeerd Hubspot partner en kan je helpen bij de interne business case, de implementatie en het verbeteren van het gebruik van CRM-systeem Hubspot.

Meer weten over de mogelijkheden of een live demo? Vraag het een van onze HubSpot specialisten:

Tom Pulmanns
Sander Gortjes
Marijn van Herpt
Maartje Beelen

Plan een telefonische afspraak

Stel al je vragen over Inbound Marketing, website, HubSpot of Centagon aan Sander Görtjes

Genereer gekwalificeerde leads voor directe opvolging

Plan direct in mijn agenda

Tijdens een call van ongeveer 30 minuten bespreken we al jouw vragen, doelstellingen en uitdagingen. Ik help je daarna graag verder met een aanpak die aansluit bij jouw behoeften.

Stel je vragen over:

De HubSpot software HubSpot prijzen en mogelijkheden Onze ervaringen met de implementatie Inbound marketing succesvol inzetten

Kies een tijdstip in mijn agenda en ik neem telefonisch contact met je op. Tot snel!

Sander Görtjes Eigenaar Centagon 06 51 70 20 97 / sander.gortjes@centagon.com

Weten hoe wij jou kunnen helpen met het behalen van je doelstellingen?

Plan een gratis web consult met Sander. Hij kan je alles vertellen over digitale marketing strategieën die ervoor zorgen dat jij meer business haalt uit jouw marketing.

Gratis consult

Inschrijven voor een gratis consult

Wat houdt dat in?

Een gratis web consult van Centagon bestaat uit een sessie van een halfuur. Om de sessie zo effectief mogelijk te houden sluit een specialist aan met expertise rondom jouw vraagstuk. Zo kom je altijd iemand te spreken die jou professionele taal spreekt. Wel zo gemakkelijk.

Sander kan als vertellen over digitale marketingstrategieën, leadgeneratie en over conversie optimalisatie van je online platform.

Het web consult vindt plaats via Skype, zo kunnen we wanneer nodig ook bestanden en schermen delen. Mocht je naar ons kantoor willen komen mag dit natuurlijk ook. Het consult is gratis en natuurlijk 100% vrijblijvend!

Voor meer overkoepelende strategische sessies nodigen we je daarnaast graag uit voor onze design sprint. Die vind je hier.

Inschrijven

Vul hier je voornaam in

Vul hier je achternaam in

Vul hier je e-mailadres in

Voor welke organisatie ben je werkzaam?

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Niet goed ingevuld

Server unavailable, please reload this page.

Velden met een * zijn verplicht. Door het invullen en verzenden van dit formulier verklaar je dat je akkoord gaat met het feit dat wij u telefonisch of op een andere wijze mogen benaderen. Centagon behoudt de mogelijkheid om de sessie eenzijdig te annuleren wanneer er een aanvraag wordt gedaan die niet is gebonden aan Centagon's dienstenpakket. De interactieve sessie is puur informatief. Aan data gepresenteerd in de sessie kunnen geen rechten worden ontleend.

Bedankt voor je interesse!

Sander neemt binnen 1 werkdag contact met je op om kort kennis te maken en een mogelijke datum te plannen. Daarnaast bespreken we graag de overige vragen die je misschien nog hebt.

Je ontvangt tevens een bevestiging van je vraag per e-mail.

Downlaod de aankoopgids

Download

Weten hoe je marketing automation succesvol kunt inzetten?

Centagon is een certified HubSpot partner, maar nog belangrijker: wij werken al meer dan 10 jaar aan de inzet van het inbound marketing principe en kunnen jouw organisatie gericht op weg helpen om meer uit HubSpot en je marketingaanpak te halen.

Demo aanvragen